lördag 5 juni 2010

modellbyggen på tekniska enhetenDen 19 februari 1986 kom JA 37 Viggen till Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala.

.När jag jobbade där fans det en kille på tekniska enheten Jan Lindahl som byggde plastmodeller som han modifierade och ändrade som om dom var ställda på verkstads golvet under en tillsyn.med stegar ,små verktyg ,och arbetskompisar i liten skala.

Flygflottiljen lades ned den 31 december 2003
I maj 2005 överlämnade Jan Lindahl, Uppsala, sju egentillverkade modellscenerier på JA 37 Viggen till Flygvapenmuseum. Modellerna var tidigare utställda i flottiljverkstaden på F 16.

Den aktuella scenen visar en G-tillsyn på JA Viggen. Arbetet innebar en gångtidsbunden tillsyn efter 1200 timmar och kunde även innebära modifieringar. Flygplanet stod vid detta arbete på domkraft i 10,5 veckor. I sceneriet kan man skymta Per Rönnqvist, Mikael Tapper, Folke Persson och Runar Clarenmark.
Jan Lindahl berättar själv om tillkomsten av modellerna:


Ut i verkstaden med papper, penna och måttband för att mäta upp olika detaljer som stegar, bänkar och kolla vilka luckor som är öppna på flygplanet, bortmonterade detaljer m m.

Några tekniker som servar flygplanet gör det mer verkligt.
Figurerna är amerikansk militär markpersonal som med lite filning, spackel, putsning och målning blev till grabbarna på verkstaden. Alla vi tekniker på verkstaden var civilanställda.”

1 kommentar:

  1. Vilken grej ! :D
    Snacka om att leva sig in i arbetet !
    Himla kul att de finns kvar !

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.