lördag 17 juli 2010

Världens äldsta champagne


Ålandstidningen lördag 17 juli

jag sitter och läser den på nätet och ser en världs nyhet nu på morgonen


Unikt åländskt vrakfynd: världens äldsta champagneJag citerar Ålandstidningen
Dök på tips från fiskare,dom hade känt till detta vrak i generationer
Ingen anade vad vraket innehöll. Det var för litet och låg för djupt.

I stället blev det det största vrakfyndet på Åland i modern tid.från slutet av 1700-talet Jag fick positionen från fiskare som sett att det legat något på bottnen. Så vi åkte runt och letade med min dykbåts ekolod. Jag tyckte först att vraket antagligen var för nytt för att vara intressant.


Vi såg en masttopp avteckna sig mot mörkret, och strax efter en till. Fartyget hade två master! Jag blev direkt mycket mer fokuserad, och så fortsatte vi nedstigningen.

Och vraket är verkligen unikt. Det är nästan helt intakt. Bogsprötet har lossnat, och ligger på botten, och akterspegeln har tryckts ut. Men spisen ombord har knappt skadats alls, och inredningen i byssan ligger kvar - tillsammans med ett stort antal oskadade champagneflaskor.


Jag fortsätter att läsa och jag ryser över vilket fantastiskt fynd det är .


Vraket hade lagt sig till vila på 55 meters djup. Masterna, som fortfarande står, pekar 25 meter uppåt.

En indikator på ett fartygs nationalitet från den här tiden är ankaret. Olika nationer använde olika typer av ankare. Det här vraket hade hjärtformade ankarspadar.
För att Citera Ålands Tidningen
-Det talar för att det är ett nordiskt fartyg.Stolt och glad. Föga anade Christian Ekström att det var 230 år gammal champagne i flaskan han plockat upp på havsbottnen.- Antingen har det gått ned med fören först, eller så har fören skadats när det gick på grund. Min gissning är att förlisningen skett vintertid, och att fartyget varit nedisat. Har sedan skeppet gått tungt och fått för mycket vatten över fören har hon helt enkelt sjunkit med fören först. Det skulle förklara att aktern blåsts ut. Luften har samlats akterut och tryckt ut akterspegeln av vattentrycket.Lastutrymmet kvar


Förutom flaskorna och en mängd föremål, bland annat en sextant och ett lod, är lastutrymmet oskadat - och oundersökt.- Vi hann inte med det vid första dyket, så det återstår.

Har du någon uppfattning om vad det kan finnas i lasten?

- Nej. Vraket ligger i en gammal handelsfarled. Det kan vara vilka försändelser som helst mellan Stockholm och Åbo eller S:t Petersburg. Nu har vi nått en punkt där vi måste komma överens med museibyrån vad vi ska göra.

Vem som tar hand om champagneflaskorna är inte klart, men det är inte dyklaget.Enligt åländsk lag är vrak äldre än 100 år är en fornlämning som tillhör landskapet Åland.
nu ska byråkratin ta vid,det där med "bergar ägarätten" är bara en myt! lasten
den ägs av landskapsregeringen, eller av någon riksmyndighet beroende på hur vraket klassas.


2 kommentarer:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.