lördag 18 juni 2011

Falska nyheterEN BLUFF
Sverige: Nyheter Cyklist fick böter - för fortkörning
Cykla inte för fort i stan. För då kan det bli fortkörningsböter. En 17-åring fick erfara detta när han fastnade i en hastighetskontroll i centrala Tranås, skriver Tranås Tidning.
Den 8 juni berättade vi att en cyklist i Tranås åkt fast för fortkörning eftersom han kört 58 kilometer i timmen där man inte fick köra fortare än 50 kilometer. En 17-årig kille i Tranås har åkt fast för fortkörning – på cykel. Historien berättas i flera medier idag. (AB, Expr, DN, SvD)

Diskussionens vågor går höga om detta är rätt eller fel.

 Å ena sidan är lagen klar – hastighetsreglerna gäller alla fordon i trafik, även cyklar. Dessutom är det trafikfarligt och en stor olycksrisk om cyklister susar fram i sådan fart.
Motsatt ståndpunkt handlar istället om att cyklar inte alls är lika farliga som bilar. Eventuella skador drabbar mest cyklisten själv.
Vad tycker du? Rätt eller fel att ge fortkörningsböter?

UPPDATERING: Nyheten har efter publiceringstillfället avslöjats som en bluff. å Tranås Tidning skäms man nog för vad man drog igång i går.

Tatuerade in 152 Facebookvänner på armen
OBS!

Sedan denna text publicerades har kvinnan meddelat att allt bara var på låtsas.
Det finns även klipp på youtub

FALSKT                                                                             

LURAD
Ett annat uppmärksammat fall är den massgrav, med framför allt barn, som man trodde sig ha hittat i Texas och som chockade stora delar av USA. Senare visade det sig att uppgifterna kom från en kvinna som påstod sig vara synsk och att det inte rörde sig om någon massgrav.


http://www.teknikensvarld.se/nyheter/110609-cykel-boter-bluff/index.xml
http://svt.se/2.22620/1.2454778/falska_nyheter_sprids_pa_natet


– Hade vi vetat i går vad vi vet i dag så skulle vi nog inte ha publicerat, säger tidningens samordnade till Helsingborgs Dagblad.
Vad gäller själva historien med fortkörningsböter på cykel så skulle det faktiskt kunna inträffa rent teoretiskt. Men polisen är ändå tveksamma till att bötfälla en cyklist på det här viset.

– Enligt lagen kan man bli rapporterad men eftersom det i regel inte finns någon hastighetsmätare på cyklar, så är det tveksamt att man skulle bli bötfälld, säger närpolischef Åke Linnér.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.