torsdag 14 juli 2011

Vill du ha kvitto ?

"Vill du ha kvitto?".
"Nej det behövs inte."
Tjatet om Kvitto i affärerna, Jag går in och handlar och måste tacka ja eller nej till frågan om kvitto,
Affärerna är skyldig att fråga , det har staten bestämt, Fullt naturligt om man köper en tv eller bil
Men med  mina små köp i vardagen så blir det ett himla tjat och en massa kvitton som slängs.

"Tidningen förra året"
Blev du erbjuden kvitto när du handlade i kiosken, betalade lunchen, köpte en öl på krogen eller något annat i går. Om inte får innehavaren vara glad över att kunden inte var en kontrollör från Skatteverket. Då hade det kostat innehavaren 10 000 kronor i kontrollavgift.
Så skriver tidningarna förra året http://www.gotlandsallehanda.com/nyheter/artikel.aspx?articleid=6460141


Sedan årsskiftet 2010 har de flesta företag som tar emot kontantbetalningar krav om att ha speciella kassaapparater. Men eftersom registren inte kunde levereras i tillräckligt antal i tid så har Skatteverket hållit en låg profil fram till halvårsskiftet.

 Men nu kommer kontrollerna att ta fart. En del i lagstiftningen är att kunden alltid ska erbjudas kvitto.- Som kund behöver du inte ta emot kvittot. Men kassasystemet ska producera ett kvitto, det är beviset på att försäljningen har registrerats, och kunden ska bli erbjuden det aktivt. Det räcker inte med att kvittona ringlas ut i en lång rad från registret utan varje kund ska erbjudas sitt, framhåller Conny Svensson, riksprojektledare för Skatteverkets granskning av kontanthandeln.

Det är ett evigt tjat när man går in i affären om Kvitto,
-villdu ha kvitto ? kvitto ja eller nej...bestäm nu !
Utanför butiken är det inte sällan det ligger en matta av kvitton, och då fixar en ny lag detta !Nedskräpningslagen 2011 Från den 1 juli blir det lättare att åka dit för nedskräpning. Riksdagen beslutade på onsdagen att införa en ny straffbestämmelse för lindrigare nedskräpning.http://www.dn.se/nyheter/politik/ny-lag-mot-nedskrapning     

Och nu får man höra att dessa kvitton inehåller Gifter :Kvitton  innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A - Ämnet tros påverka fertiliteten och ge koncentrationssvårigheter,
SVT nyheter

 Jag kommer ihåg mormors burk med Konsumkvitton, det var  före bonuschecharnas tid, då fick man återbäring på det man handlat på Konsum om man nu  var medlem vill säga.
Alla kvitton under året sparades och vid slutet av året satt hon vid köksbordet  och räknade och sorterade alla kvittona i buntar med gummisnoddar, sedan gick vi ner till konsum affären och lämnade in alla kvittona i kassan och fick tillbaka lite pengar.som hon kunde köpa lite extra gott för efter nyårsafton.                         

3 kommentarer:

 1. Ja men det där var en bra ide om att få lite återbäring om man spar sina kvitton.
  Jag avskyr kvitton av många orsaker. Först för att det är en påminnelse om att jag köper onödiga saker. Behövs inte jag får jag ångest. Sen tar dom plats i min plånbok och gömmer ibland någon stackars 100 lapp jag verkligen behöver men inte hittar osv..

  SvaraRadera
 2. det skulle finnas en kvitto pappers korg vid kassan så man kan slänga sina skit kvitton direkt

  SvaraRadera
 3. Åh det där kommer jag också ihåg, så gjorde min mormor :) samlade konsumkvitton.

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.