torsdag 24 maj 2012

Varning jag är en murkelätare !


Sedan Livsmedelsverket kom med sina råd för murklor och att lite av giftet fortfarande finns kvar så har skogarna tömts kraftigt på tidiga svampplockare, för nu är murklorna här…

När dom flesta av mina vänner slutade plötsligt med att plocka och äta murklorna som kommer upp nu  på våren, så fortsätter jag att göra murkelsås till mina kotletter.

Det är en giftig svamp javisst, och man ska gärna  torka den, och lagra svampen ett år, sedan koka den i rikligt med vatten 2 gånger med byte av vatten mellan koken, innan man steker den i smör och reder med grädde.
Men det var inte bara murklor jag hittade,,, ett rådjurs huvud med horn stack upp ur mossan,
den trofen fick inte jägaren
.Just nu övergår våren till försommaren och jag är med om förvandlingen
På mina murkel stigar där går jag lätt  vilse i upplevelser.
Livsmedelsverket informerar
Utöver den kunskap vi haft under lång tid att konsumtion av stenmurkla kan ge upphov till akut förgiftning, har vi nu även vetskap om att det föreligger risk för reproduktionstoxicitet och induktion av cancer. Då det visat sig omöjligt att i tillräckligt hög grad avlägsna stenmurklans gifter har nordiska livsmedelstoxikologer i Nordiska Ministerrådets regi efter genomgång av den samlade vetenskapliga litteraturen om stenmurklan och dess gifter kommit till fullständig enighet om att det är olämpligt att äta stenmurkla

Goda råd om stenmurklan
Huvudavsikten med denna artikel är att redovisa fakta om stenmurklan och dess gifter så att den enskilde konsumenten kan avgöra om det är värt risken att förtära svampen. Den som lyder råd är vis, heter det. Vi rekommenderar alltså att du avstår från att äta stenmurklan, men naturligtvis kan ingen hindras från att plocka och äta sin egen svamp. Om du vill fortsätta att äta svampen, trots den information som givits ovan, är det viktigt att svampen tillreds på rätt sätt:

 • Färska stenmurklor ska före förtäring avgiftas genom avkokning i rikligt med vatten. Bäst är att koka svampen i två omgångar, vardera om 5 minuter. Använd cirka 3 volymer vatten till 1 volym svamp och slå bort kokvattnet efter varje kokning.
 • Torkade stenmurklor ska först blötläggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp. Häll bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska.

OBS! Använd aldrig kokvatten eller blötläggningsvatten från stenmurklor i matlagningen.

3 kommentarer:

 1. Min mamma "levde" på murklor när hon väntade mig -69 :)
  Hon brukar säga att det var ju innan de blev "giftiga" ;)

  Själv har jag nog aldrig ätit murklor men jag tycker det är en vacker svamp

  SvaraRadera
 2. Aldrig smakat. Men vanlig svamp äter vi mycket...

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.