lördag 21 juli 2012

Just nu i Sverige

 

500 Bulgarier bor just nu i skogarna runt Mehedeby i Uppland.

 I det lilla samhället  bor det lika många svenskar och detta skapar konflikter och bråk


 i går natt körde 5 bilar och en fyrhjuling in i byn och kastade sten på tältlägret, Lokala ungdomar tog saken i egna händer .
I skogs lägret utanför så lever dom Bulgariska bärplockarna ett hårt liv  utan pengar toaletter eller skydd för regn dit lurade av falska löften om stora pengar 
Dom  har blivit lovade att komma till Sverige och plocka bär. De skulle få lön, bo i en lägenhet och få mat. Väl på plats har de varken fått lägenhet eller mat utan fått bo i egna  hoppsnickrade tält av byggplast och pallar. 

Vatten får dom från egen grävd brunn


toalett bakom skjulet

 Det är en humanitär ­katastrof, och dom lever i missär mitt i Sverige hitlurad
och inte finns det blåbär heller ,12 kr kilot betalar den svenska uppköparen som kommer in körandes med skåp bil i tältlägret, det kommer till slut stå på våra middags bord till hösten

Bulgariska familjer i Svenska skogar
 
Mors lilla Yanko i skogen gick....
Knappt 6 liter om dagen plockar den 12 åriga pojken Yanko, från en liten by nära Donau .som står blöt och genomfrysen vid en eld, omringad av mygg

Skogsbolaget Stora Enso har gett tillåtelse till två läger och har begärt avhysning för alla som bor utanför det anvisade området. I övrigt är det krångligt att vräka EU-medlemmar från skogen i ett land med allemansrätt.Inom EU gäller fri rörlighet och därför krävs inget arbets­tillstånd.
Medan röken från tältlägren går in över invånarna i mehedeby så delas det lilla samhället i två grupper
å ena sidan de som tycker situationen är obehaglig och å andra sidan de som tycker synd om bärplockarna, skuldsatta och vill bara kunna åka hem.Sedan Migrationsverket skärpte sina riktlinjer förra året   I stället för att anlita arbetskraft från Thailand tar många företag hit plockare från Öst​europa – för att kringgå reglerna. Välkommen till Mehedebys hemsida http://www.mehedeby.se/
 Vi har nära till nästan allt:
Dalälven, badplats, skog, naturreservat, jakt, fiske, idrottsplan, skola, bensinstation, livs och pizzeria...
...och bra kommunikationer med Gävle, Skutskär, Älvkarleby, Tierp och Uppsala.
http://www.mehedeby.se/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15132187.ab


8 kommentarer:

 1. Stackars, stackars människor!!!

  SvaraRadera
 2. Det är skandal hur människor blir behandlade.
  Det är så synd om dessa så det finns inte ord så det räcker.

  SvaraRadera
 3. Jag skäms över att vi tillåter detta år efter år,,,

  SvaraRadera
 4. Jag skäms över att vara människa. Girighet är roten till allt ont. Att utnyttja andra på detta vis är skamligt. Tack för att du visar eländet.
  kerstin

  SvaraRadera
 5. Socialpornografi är något som kvällstidningarna brukar ägna sig åt. Bärplockarna i Mehedeby är helt klart ett kärt objekt för ämnet.
  Jag saknar fakta när det gäller omständigheterna runt dessa bärplockare. Det gissas och spekuleras en hel del, men ingen verkar veta hur många som har kommit hit av fri vilja och om de verkligen lever i misär?
  I ett inslag på nyheterna berättade en man att han hade så han klarade sig, han hade lagt 5000 euro på resa och uppehälle för att plocka bär i Sverige.
  Jag ser dem handla på våra butiker och de jag har träffat har varit hela, rena och torra. Och verkat vänliga.
  Jag tror säkert att många har det tufft med tanke på att det i stort sett inte finns några bär i skogarna, ett antal känner sig säkert lurade också, men det stora flertalet har troligen kommit hit frivilligt och med sig har de förmodligen en svans av mindre seriösa bärplockare som med sitt sätt att leva, bidrar till att bofasta blir förbannade och upprörda.
  Situationen är ohållbar, men som sagt, fakta saknas.
  Enligt allemansrätten får du tälta ett dygn utan markägarens tillstånd.

  SvaraRadera
 6. Det är mörkt snart i Blåbärs skogen
  och under presseningen är det lördags mys,

  SvaraRadera
 7. Ja vad ska man orda om detta, är det synd om dem får de skylla sig själva? eller är det bara hemskt att sånt får förekomma... Ska vi tom sluta äta blåbär kanske för att tala om at vi int etycker detta är ok...

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.