måndag 18 mars 2013

Skenet från norr


Nette och jag var ut i går och försökte fotografera Norrskenet som var över oss i Månkarbo
Även över Uppsala kunde man se det trollska skådespelet, det är mäktigt nästan synd att vi har en förklaring på vad det är,
 (Jorden omges av ett tunt gashölje, atmosfären, och i rymden där utanför rör sig snabba laddade partiklar, plasma. Norrsken uppkommer när en del av dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär och krockar med atomer och molekyler som finns där. När partiklarna krockar bildas ett ljus och det är detta ljus som kallas norrsken.)



Jag skulle vilja leva förr när detta sken hade magiska förklaringar, omen och folktro, om eldrävar i Lappland och  gnistor som uppstod i deras pälsar när de sprang över fjällen där av Norrsken
Firefox ett data program ,Deras loga är en eldräv som likt Norrskenet far över jorden


Fyra gamla nordiska förklaringar nämns i boken Kongespeilet från 1200-talet.

På den tiden trodde man att jorden var platt och att jordskivan var omgiven av hav. En förklaring gick ut på att alla hav omgavs av stora eldar. Det var när skenet från dessa eldar blev så starkt att det speglade sig på himlen som det blev norrsken.

En annan av förklaringarna gick ut på att solens strålar var så långa att de nådde utanför jordskivans kant, även om solen själv låg under jorden. Norrskenet var då ljuset av dessa strålar som sköt upp under jordskivans kant och syntes på natthimlen.

Ett tredje förslag var att glaciärer kunde dra åt sig och samla på sig så mycket kraft att de till slut blev lysande.

Ett av de gamla namnen på norrsken är Sillblixt. Det kom till av att folk trodde att norrskenet var en spegling av stora sillstim i havet.




http://www.irf.se/norrsken/Norrsken_historia.html

7 kommentarer:

 1. Vad häftigt! Kul att hinna fånga det på bild oxå!:)

  Kraam Izabell

  SvaraRadera
 2. OJ - ovanligt med norrsken så långt söderut va? Här har vi inte haft norrsken alls i vinter - inte vad jag sett i alla fall. norrsken är grymt svårt att fota.

  SvaraRadera
 3. Och jag bara missade det där skådespelet jag...
  Men det händer ju lite då och då, så det kanske inte dröjer alltför länge innan man får chansen att se det igen. :)

  SvaraRadera
 4. Sv: Ja det är sjukt!

  Varit en tuff period och de hatiska och elaka kommentarerna gjorde att jag fick ta avstånd samt anmäla några kommentarer.

  Hoppas alt är bra!

  SvaraRadera
 5. Det är en dröm för mig att se .... Lyllo er!

  SvaraRadera
 6. Jeg ser opp og ønsker deg en veldig fin helg! Nå reiser vi snart ut på Påsktur.

  SvaraRadera
 7. Vackert det där...finns mycket vackert med stjärnhimmelen där uppe...tänk...för miljontals år sedan fanns det stjärnor också som lyste ner på oss likt idag..ja..vi människan fanns ju inte då...men nån liten forntidsödla kanske tittade upp ibland och undrade vad det var för något...kanske gillade det han/hon såg..såsom jag.

  Ha en skön dag. :)

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.