söndag 3 november 2013

En radio upplevelse utöver det vanliga

Jag var på en otrolig resa i går, fick uppleva något fantastiskt.
Var hem till en kille i Gävle som bor ensam i ett hus fyllt av saker han samlar på. Det var leksaksbilar, vinylskivor, skyltar, kassettband, stenkakor, bandspelare mm Men han har framförallt samlat på gamla radioapparater sedan han var liten.

Han mötte mig på trappan vid hans gamla föräldrar hus och redan inne i hallen anade jag vad som väntade. Där stod det en fin gammal radio från 1930 och på golvet fanns det massor av gamla stenkakor. När vi gick in i ett av rummen i den gamla villan så fanns det stenkakor och vinylskivor överallt .
Jag kunde knappt bärga mig och fick verkligen kämpa med att inte börja bläddra igenom samlingen. Snyggt katalogiserat från golv till tak .

  En grå gammal väska stod vid skrivbordet -Har du sett en sån här någon gång Frågade killen och öppnade väskan. I den låg det en ”trådspelare” det var föregångaren till bandspelaren, där musiken spelades in på en smal metalltråd. Otroligt och massor av trådrullar låg i lådan med Klassiskt musik.


När vi gick in i vardagsrummet så såg jag massor av fina gamla radioapparater från det tidiga 30-40 talet. här skulle jag kunna spendera många timmar, och han berättade att dom flesta fortfarande fungerade

 

Men nu skulle vi gå ut till bodarna och uthusen där själva samlingen finns Radio killen öppnade upp den stora boden och tände lamporna och vi steg in i ett fantastiskt radio museum. Där över 800 st radioapparater stod snyggt men trångt uppradade på hyllor och en i del fall på varandra upp till det höga taket.
 Det doftade härligt av bakelit och  gammal elektronik
 
 


 Rum efter rum i det labyrint liknade byggnaden var fyllda med radioutrustning , där i ett av rummen stod det transistorradior från 50 -60 talet.
 I ett annat rum stod dom äldsta apparaterna , mörk teak välvda med snygg 30 tals linjer och snirklar i designen och det kändes nästan som om man var i en kyrka. Det var bara synd att man inte kunde höra musik en som en gång har spelats i dessa apparater.
 
Radio andakt  P 1

 
 

 Rum efter rum var fyllda av rör-radiolycka

Jag beundrar denna kille som har samlat på dessa dyrgripar hela sitt liv . Vilken eldsjäl.alla apparater var noga märkta med en liten handskriven lapp ”testat,datum,fungerar/fungerar ej”
 
 
Synd bara att han inte visar sitt museum för alla, och jag kände mig utvald och tacksam över att få komma hem till honom och uppleva en tidsresa i radiominnen.
Tack för besöket Per du är min nya idol.


Här kan du lyssna till hur det en gång har låtit ur en av hans äldsta radioapparater


4 kommentarer:

 1. kan bara hålla med WOW häftigt

  SvaraRadera
 2. mertaz.blogg.se3 november 2013 18:59

  Hej Matts, kul att du gillade brorsans radioapparater/museum och att du fick möjlighet att göra det så fort. Merta :)

  SvaraRadera
 3. Hej, detta var en överraskning med detta museum. Det finns part 15 sändare 100mW på am bandet, så kan man sända ut gamla radioprogram ut över alla gamla AM mottagare och vis hur det låter. Vill man sända ut över större områden kan man montera upp en sändare med antenns, atu, limiter och med 200 mW, 2,4 m antenn på ett maströr,så kan man nå några km med med sin am station. Grannarna kan på sin am radio höra gamla nostalgiprogram, Jätteroligt !!!

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.