fredag 15 november 2013

Mjölk bomben i Tierps kommun


Jag tog emot mjölkbilen på skolan i början på veckan , Mjölk Leverans till skolan/fritids/förskolan varje vecka.
Föraren från Gefle ortens mejeri var upprörd och berättade att vid årsskiftet så skulle han inte längre komma med mjölk till skolorna i kommunen. det ska komma mjölkbilar från Skåne.
Han kommer  fortfarande leverera Uppländsk mjölk till butikerna , men inte hit till våran skola!
Skånemejeriers bud  på  900 000 kronor mindre i kostnader varje år för mjölk från Skånska kossor,väger tungt .
Bönderna måste praktiskt taget ge bort mjölken , ca 750 km ska kylbilarna forsla mjölken genom Sverige. Ordet närproducerat måste jag ta bort från matsals planchen på skolan.

"I spåren av en allt starkare opinion för närodlat kanske lokala mejerier kan återuppstå Den svenska skolmjölken – en närproducerad näringsbomb"

det är bara att kasta den i papperskorgen.


 750 km ska kylbilarna forsla mjölken genom Sverige. Ordet närproducerat måste jag ta bort från matsals planchen på skolan.
Skolmjölkens dag är instiftad av FN och firas för 15 året i rad. den 25 september

.Tierp.kommun säger här
När Tierps, Östhammars och Heby kommuner genomfört den gemensamma upphandlingen av mjölk var det Skånemejerier som gav det bästa anbudet.
Det innebär att de uppfyllde både miljö- och livsmedelskraven samt gav det bästa priset. vi kommer leverera Ekologisk mjölk från Skåne.

 

Här är arbetarbladet  artikel som skriver
Tierpsbarn ska dricka "fransk" mjölk – upprörda känslor på Facebook   
Nästa år kommer mjölken i Tierps skolor från Skånemejerier, en del av den franska koncernen Lactalis, i stället för från lokala mjölkbönder. Det har retat många
 
Från och med årsskiftet ska mjölken som serveras i Tierps skolor komma från Skånemejerier i stället för från kommunens egna mjölkbönder som tillhör Gefleortens Mejeri. Att Skånemejerier dessutom ägs av den franska koncernen Lactalis väckte känslor.

"Jag skäms över Tierps kommun" skrev mjölkbonden Thomas Lundgren från Månkarbo i en debattartikel på UNT.se på torsdagen.Facebook gruppen "Vi kräver svensk mjölk åt barnen i Tierps kommun" skapades på Facebook och fick snabbt över 1200 medlemmar. Flera medlemmar i gruppen trodde att mjölken skulle importeras från Frankrike.

– Bedrövligt! Hur kan en kommun göra så här! Skrev en person i gruppen.
Tierps kommun förklarar att skolorna kommer att fortsätta få svensk, ekologisk mjölk. Att Lactalis äger Skånemejerier betyder inte att mjölken kommer från Frankrike. Den ska komma från skånska bönder.

Varför valde ni inte mjölk från lokala producenter?
– Skånemejerier vann upphandlingen. Kommunen kan inte ta lokal hänsyn eftersom lagen om offentlig upphandling har EU-direktiv om lokal särbehandling, säger Håkan Bergström, kommunens upphandlingschef.
Han menar att kommunen gav lokala mjölkleverantör er en chans att komma med bud. Att kommunen inte valde någon dem har med EU:s direktiv om fri konkurrens att göra. EU:s regler förbjuder lokal särbehandling.

– Vi samlade lokala leverantörer i möten för att få in förslag och synpunkter på att dela upp upphandlingen på ett bra sätt. Men enligt lag måste vi välja den som lämnat det bästa budet, säger Bergström.

http://www.aftonbladet.se/wellness/matvikt/article17801264.ab

http://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Nyheter/2013/Den-svenska-skolmjolken--en-narproducerad-naringsbomb/

2 kommentarer:

 1. Pengar betyder allt här i samhället..till och med där det inte borde betyda nåt...men det gör det.

  Närproducerat?

  Det har ingen chans mot pengar..tyvärr :(

  SvaraRadera
 2. Det här har jag redan kommenterat på FB - men jösses så förbannad man blir!!

  Sv: Tack för ditt stöd!

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.