tisdag 14 januari 2014

Vatten i kyckling och Ingen som skäms längre


Jag skulle tina en påse kycklingfilé som skulle bli lördags mat, tacogryta med tillbehör,
Jag lägger lite färdigstekt tacokyckling skuren i små bitar på en tallrik, lägg över ost in i mikron tills osten smällt, lägg på oliver, majs, sallad, tomat tacosås ,gräddfil och  ät med taco chips .
Har tyvärr ingen bild för jag åt upp hela härligheten framför tvn ….

Här är en bild från nätet i alla fall. Men här är det på köttfärs.


När jag står där och steker kycklingen så fylls hela stekpannan med vatten? jag steker inte jag kokar kycklingen, måste hälla ur pannan två gånger innan jag får börja om att steka i lite smör.
Att tillverkarna sprutar i vatten är länge känt, det vet dom flesta, men varför gör inget något åt det?

För 6 år sedan kunde man läsa detta i tidningen Publicerad 27 september 2007

Engelska Livsmedelsverket – FSA – har hittat kycklingfiléer i handeln med över 50 procent vatten. För att kunna binda så mycket vatten i kycklingköttet måste producenten dessutom tillföra en viss mängd protein från svin- eller nötkött. – Du lär inte kunna spruta in mycket mer än drygt 30 procent vatten i kyckling. Det lustiga är att många faktiskt tycker om filéer med så mycket vatten i. Det är väl för att de slipper tugga maten, säger Agneta Alderin, ansvarig för frågor kring fjäderfä hos Livsmedelsverket.
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/billig-kyckling-fullsprutad-med-vatten/
 

Jag har några gånger påtalat det i affären där jag köpt varan , den unga tjejen i kassan lyssnar tålmodigt och tycker som jag, att detta är vansinnigt med detta vatten,. Sedan betalar jag och går.
 Enligt EU:s regler är det fullt tillåtet att spruta vatten i kycklingköttet, så länge halten anges i innehållsdeklarationen.
En gång skrev jag en insändare till tidningen men den kom inte med. och för några år sedan när det skrevs mycket om vatten i kycklingen så skickade jag frågor till tillverkarna på mejl där dom tackar för mina synpunkter och vi hör av oss ….
Jag kan omöjligt ta mig till någon saluhall för att köpa min kyckling, närmaste är Uppsala 5  mil det skulle bli för dyrt med dessa busspriser dom har .

Har tröttnat på att  koka kycklingen i stekpannan, Men vad ska jag göra? odla själv, protestera med plakat utanför affären. Välja att inte äta mera kyckling är ett alternativ men den tysta protesten är det bara jag och min familj som hör.
Vår ekonomi får råda,när man går till affären med 50 kr i fickan och två påsar pet-flaskor i varsin näve är det inte läge att handla dyrt .
Jag  jobbade på ett Garveri för länge sedan där under älgjakten fick jägarna komma och lämna in hudarna . vi betalade kilopris , Älghudarna  var insaltade och ibland vräkte dom på salt så man fick skaka av hudarna innan vägningen. Då hände det ofta att det rullade ut stenar också. Man såg hur gubbarna tittade bort och skämdes, Men nuförtiden i mathanteringen är det INGEN som skäms!
Men vad ska  man göra?
Snälla kom med konkreta möjliga förslag,  inte  att jag ska rösta på rätt parti i valet för en förändring,,, tror inte längre på en sådan låååååååååångsiktig lösning. där EU alltid har sista ordet i alla fall.

 Supermarket chicken Brazil
Fakta: Tillsatser i kyckling

Samtliga frysta kycklingfiléer från Danmark i de svenska livsmedelskedjorna består till 80 procent av kött. Det gäller också brasilianska Seabreeze som säljs av Ica. De danska filéer som säljs under Willys och Hemköps eget märke innehåller dock 90 procent kött.

Utöver vatten, salt och socker har en del filéer upp till fyra andra tillsatser. De vanligaste är E 262 (konserveringsmedel), E 301 och E 331 (antioxidationsmedel) samt E 407 och E 451 (stabiliseringsmedel).

Av de färska kycklingfiléerna har Prisextras Basic och Coop Forums X-tra 90 procents kötthalt.

PS det finns hur mycket som helst att läsa om vatten i kyckling det är bara att googla "vatten i kyckling"
 Källa: Råd & Rön

4 kommentarer:

 1. ja det är int eklokt vad de ska förstöra maten idag

  SvaraRadera
 2. Det är alltid lika spännande att hälsa på och få till mig lite nyheter. Jag må vara helt korkad men hade ingen aning om att det är vatten i kycklingen.

  Jag äter jätteofta kyckling. Köper fryst och tinar upp den innan tillagning. Har aldrig drabbats av de du gjort nu.

  Nä... Välja på rätt part.... Vad är rätt parti....? När det blir personval då kan jag börja ha partiåsikter igen men det är klart jag röstar ändå.....

  Du för börja göra morotsbiffar när det är knalt i kassan eller potatissoppa. Du får massor med soppa och hembakt bröd för 50:- (tips från en fattig förtidspensionär).

  Ha det så bra ni kan!

  SvaraRadera
 3. Hej Matts!

  Tack för ditt mejl.

  Kronfågels kylda neutrala produkter innehåller inget vatten.

  Kronfågels frysta produkter innehåller max 13 procents marinad. Våra smaktester visar att den frysta kycklingen smakar bättre med en marinad, man upplever köttet som mörare och saftigare.

  Vill man inte köpa mörad eller marinerad fryst kycklingfilé går det även utmärkt att själv frysa in.

  Önskar dig en riktigt God fortsättning på det nya året!


  Med vänlig hälsning/Best regards
  Nina Johansson
  Konsumentkontakt, Kronfågel

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.