lördag 7 mars 2015

Det där man inte pratar om

Hela havet stormar.
Melissa på Stadsteatern i Uppsala
Det är dags att lyfta på täcket, öppna munnen, avslöja och chockera! Utgångspunkten för ungdomsensemblens arbete under spelåret 2014/15 är helt enkelt det som inte sägs, det vi inte pratar om – det ska vi berätta om. På teaterscenen.
Uppsala stadsteaters stora barn- och ungdomsprojekt har varit i gång i lite mer än ett år och den 10 april är det urpremiär för teaterårets pjäs  med ungdomsensemblen på temat »Det där man inte pratar om«. Temat för pjäsen valdes av Maria Trost, dramapedagog och ansvarig för barn- och ungdomsprojektet och har sedan formats och diskuterats fram tillsammans med ungdomsensemblen.
– Ungdomarna har känt till temat från start, vilket har varit bra. Alla har velat berätta om olika situationer som man i vanliga fall inte pratar om, antingen något de själva varit med om eller något de hört talas om, berättar Maria. Utöver ungdomsensemblen har även flera skolor runt om i länet fått jobba kring samma tema. Bland annat har en klass i årskurs 9 i Österbybruk fått arbeta med Maria vid flera tillfällen under höstterminen. Manus till pjäsen skrivs av Jani Lohikari, dramatikerstudent som går sista året på Stockholms Dramatiska Högskola.
I årets ungdomsensemble finns fem av de tidigare medlemmarna kvar sedan förra läsåret, resten är helt nya i gruppen. Totalt består ensemblen av cirka 15 ungdomar från Uppsala län och de träffas en gång i veckan på teatern och repeterar. De flesta av dem har aldrig tidigare hållit på med teater över huvud taget, i vissa fall aldrig ens sett en föreställning. Det är ett medvetet val, barn- och ungdomsprojektet syftar till att ge unga som inte redan har en relation till kultur en chans att möta teater och språk.
–Efter de här tre åren, som projektet sträcker sig över, ska alla ungdomar mellan 15 och 20 år i Uppsala med omnejd känna till teaterns barn – och ungdomsverksamhet! säger Maria.
MER OM TEATERNS PROGRAM FÖR UNGA
Är du nyfiken på Uppsala stadsteaters program för unga? Vi har workshops, ungdomskort, guidade turer, manusgrupp och mycket mer.
Klicka här för att läsa merFölj teaterns barn- och ungdomasprogram på Facebooksidan Ung på Uppsala stadsteater


Ettan
Premiär: Urpremiär 10 april
Längd:
Manus: Jani Lohikari
Medverkande: Uppsala stadsteaters ungdomsensemble


Det där man inte pratar om

1 kommentar:

  1. Vad kul att de deltar i ett sånt program. blir säkert en bra föreställning o som jag läste ur din text viktiga saker som kommer tas upp

    Svar: :) ja det är faktiskt inte bara en massa dagens bilder. Skriver för det mesta inlägg varje dag bara man bläddrar ner lite ser man det. :)

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.