måndag 21 september 2015

Vår nya 20 kronors sedel


Med start i oktober 2015 får vi nya sedlar och mynt. Nu ska vi byta sedlar och mynt igen. men det kostar , hela kalaset kommer att gå på 150 miljoner kronor , Detta kommer att ske nu i oktober. Dom gamla sedlarna kommer bara vara giltiga i nio månader efter det. Så om man hittar en gammal sedelgömma i en madrass eller under golvplankorna så är det värdelöst papper bara ! det tycker jag är dåligt.


Här är intressanta saker om vår nya 20 Kronors sedel. Författaren Astrid Lindgren (1907-2002) Porträtt graverat efter fotografi av Jacob Forsell 1987. Färgskiftande bild av en bok . Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.


 Koppartryck som ger papperet sedelkänsla och en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartrycket finns i porträttet, valörbeteckningarna och texten SVERIGESRIKSBANK.


 Vattenmärke med sedelns valör och porträtt som syns när du håller sedeln mot ljuset. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt


Säkerhetstråd inbäddad i sedelpapperet. Syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset.


Mönster som tillsammans med ett matchande mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.


 Bild (tre kronor) som fluorescerar (lyser upp) i gult och blått i UV-belysning.Fibrer spridda över hela sedeln som fluorescerar (lyser upp) i gult och blått i UV-belysning


Text placerad i håret på Astrid Lindgren (Astrid Lindgren, Skolbiblioteket 1958:3: Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker.) skriven utan mellanslag eller skiljetecken: JAGVILLSKRIVAFÖRENLÄSEKRETSSOMKANSKAPA MIRAKELBARNSKAPARMIRAKELNÄRDELÄSERDÄRFÖR BEHÖVERBARNBÖCKER.


 Text placerad i den nedersta boken (ur Pippi Långstrump, första utgåva 1945): OM NI SKULLE TA OCH GÅ HEM NU, SA PIPPI, SÅ ATT NI KAN KOMMA TILLBAKA IGEN I MORGON. FÖR ATT OM NI INTE GÅR HEM SÅ KAN NI JU INTE KOMMA TILLBAKA. OCH DET VORE JU SYND.


PIPPI Text placerad i den nedersta boken (ur Pippi Långstrump i Söderhavet, första utgåva 1948): FINA LILLA KRUMELUR, JAG VILL ALDRIG BLIVA STUR.


PIPPI Text placerad i den översta boken (ur Om läshunger, essä av Astrid Lindgren i tidskriften Vi husmödrar 1956:10): EN BARNDOM UTAN BÖCKER, DET VORE INGEN BARNDOM. DET VORE ATT VARA UTESTÄNGD FRÅN DET FÖRTROLLADE LANDET, DÄR MAN KAN HÄMTA DEN SÄLLSAMMASTE AV ALL GLÄDJE. ASTRID

Källa
http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Nya-sedlar/20-kronorssedel/#security,front

1 kommentar:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.