lördag 26 september 2015

Ikea nightmare

Jag är helt slut efter ett vansinnig dag på IKEA i Uppsala , tokmycket folk, irriterade besökare, barn och vuxna som låg på golv och grina.(jag var en av dom) Kön till restaurangen var oändlig med kortbetalningar i kassan som bara strulade. Mina 8 st köttbullar var smaklösa och så fastnade jag i snurrdörren på väg ut .

torsdag 24 september 2015

Den första människan som blev fotograferad

1838 experimentera en kille i Paris med sin fotolåda .Louis Daguerre   råkade ta ett kort från fönstret där han bodde, ner på gatan. Exponeringen tog 7 min innan den var klar, så allt som rörde sig blev osynligt,
Utom en man som stannat för att få sina skor putsade. och han blev därmed den första människan som blev fotograferad . och ingen vet vem han var.


Den första människan som blev fotograferad

1838 experimenterade en kille i Paris Louis Daguerre  och råkade ta ett kort från fönstret där han bodde, ner på gatan. Exponeringen tog 7 min innan den var klar så allt som rörde sig blev osynligt, Utom en man som stannat för att få sina skor putsade. och han blev därmed den första människan som vart fotograferad . och ingen vet vem han var.
 

måndag 21 september 2015

Vår nya 20 kronors sedel


Med start i oktober 2015 får vi nya sedlar och mynt. Nu ska vi byta sedlar och mynt igen. men det kostar , hela kalaset kommer att gå på 150 miljoner kronor , Detta kommer att ske nu i oktober. Dom gamla sedlarna kommer bara vara giltiga i nio månader efter det. Så om man hittar en gammal sedelgömma i en madrass eller under golvplankorna så är det värdelöst papper bara ! det tycker jag är dåligt.


Här är intressanta saker om vår nya 20 Kronors sedel. Författaren Astrid Lindgren (1907-2002) Porträtt graverat efter fotografi av Jacob Forsell 1987. Färgskiftande bild av en bok . Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.


 Koppartryck som ger papperet sedelkänsla och en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartrycket finns i porträttet, valörbeteckningarna och texten SVERIGESRIKSBANK.


 Vattenmärke med sedelns valör och porträtt som syns när du håller sedeln mot ljuset. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt


Säkerhetstråd inbäddad i sedelpapperet. Syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset.


Mönster som tillsammans med ett matchande mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.


 Bild (tre kronor) som fluorescerar (lyser upp) i gult och blått i UV-belysning.Fibrer spridda över hela sedeln som fluorescerar (lyser upp) i gult och blått i UV-belysning


Text placerad i håret på Astrid Lindgren (Astrid Lindgren, Skolbiblioteket 1958:3: Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker.) skriven utan mellanslag eller skiljetecken: JAGVILLSKRIVAFÖRENLÄSEKRETSSOMKANSKAPA MIRAKELBARNSKAPARMIRAKELNÄRDELÄSERDÄRFÖR BEHÖVERBARNBÖCKER.


 Text placerad i den nedersta boken (ur Pippi Långstrump, första utgåva 1945): OM NI SKULLE TA OCH GÅ HEM NU, SA PIPPI, SÅ ATT NI KAN KOMMA TILLBAKA IGEN I MORGON. FÖR ATT OM NI INTE GÅR HEM SÅ KAN NI JU INTE KOMMA TILLBAKA. OCH DET VORE JU SYND.


PIPPI Text placerad i den nedersta boken (ur Pippi Långstrump i Söderhavet, första utgåva 1948): FINA LILLA KRUMELUR, JAG VILL ALDRIG BLIVA STUR.


PIPPI Text placerad i den översta boken (ur Om läshunger, essä av Astrid Lindgren i tidskriften Vi husmödrar 1956:10): EN BARNDOM UTAN BÖCKER, DET VORE INGEN BARNDOM. DET VORE ATT VARA UTESTÄNGD FRÅN DET FÖRTROLLADE LANDET, DÄR MAN KAN HÄMTA DEN SÄLLSAMMASTE AV ALL GLÄDJE. ASTRID

Källa
http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Nya-sedlar/20-kronorssedel/#security,front

söndag 20 september 2015

Fröken Elvis

Lyssna här Elvis på Svenska. "You're a devil in disguise" Du går som en ängel. (går som en ängel) Ser ut som en ängel. (ser ut som en ängel) Ler som en ängel. Men jag ser klaaart. DU ÄR EN JÄVLA PSYKOPAT. Ja de är du. En jävla psykopat.

fredag 18 september 2015

Upp och ner

Ibland är allt upp och ner, Varenda dator hemma är konstig och trög ,min nya har gått sönder,står still och vägrar öppna fönster, Är det flera som upplever samma fenomen ?
Men Vad gör det . Jag har en dator i alla fall fast den krånglar. Det finns många som inte har livet uppkopplat dygnet runt.

tisdag 15 september 2015

Att höra i Stereo

Nu ska jag Äntligen åka in och sticka hål på trumhinnan, Jag har fått vänta i över 4 månader på att få komma. När dom lade ner Öron-näsa -hals avd. i Tierp så är det Uppsala vi får vända oss till och där var kön "öronbedövande "STOR.

Jag har en sådan där barnsjukdom där det bildas vätska i innerörat och jag måste tappa det då och då. Dom sticker hål och sätter in ett litet dränerings rör och wipps så hör jag igen, samt slipper en besvärlig hosta. Det är trycket i örat som får mig att hosta, (som när man trycker in en tops för långt i örat )så utlöser man en hostreflex . inget man bör göra.


Att sticka hål på trumhinnan gör ont. men det är det värt. Trött på att lyssna i mono !

onsdag 9 september 2015

Forskare på Sibirien har hittat ett 30.000 år gammalt "jätte virus".


Varning för dödligt gamalt virus som vaknar upp på grund av klimatförändringarna smälter permafrosten på Sibirien Mollivirus Sibericum är ett förhistorisk virus som har hittats i den smältande Sibiriska Permafrosten

 

Innan den helt tinas upp  kommer det franska forskarlaget som upptäckte detta super gamla viruset kontrollera att den inte kan orsaka sjukdomar hos djur eller människor, .  och nu ska den tinas upp försiktigt  i ”trygga laboratorieförhållanden” Får vi hoppas !
Det förhistoriska Viruspartiklarna kan fortfarande  vara smittsamma  varnar forskare Jean-Michel Claverie.Och det behöver man inte vara forskare för att förstå!

Det finns en risk med att utvinningen av olja eller andra mineraltillgångar i dessa regioner skulle kunna frigöra urgamla virus som legat vilande i den frusna permafrosten, som nu smälter på grund av klimatförändringarna. Om vi ​​inte är försiktiga, och vi industrialisera dessa områden utan att ha säkerhetsåtgärder på plats, riskerar vi att en dag vakna upp med  virus som är för länge sedan utrotat. säger Jean-Michel Claverie.
The Siberian Times 08 September 2015
http://siberiantimes.com/science/others/news/n0395-warning-on-deadly-ancient-viruses-awakening-in-siberia-as-climate-change-melts-the-permafrost/

lördag 5 september 2015

Jag gör vindruvsjuice

Vi var och plockade Vindruvor i mammas växthus utanför Enköping i helgen. 8 hinkar ! Det var hur mycket som helst av dom goda söta druvorna.
 Vi lade dom i en stor kastrull  med lite vatten och lät det koka upp, sedan sila vi av bären och hällde upp på flaskor för att frysa.Jag fyllde en kastrull på 5 liter med bär och slog på 1 liter vatten lätt det koka upp. bären kokade snabbt sönder , sedan tog jag av den från plattan efter ca 2 min koktid och lät det svalna. silade i bärsil och tillsatte några msk socker , inte mycket . sedan frös jag i petflaskor.
 Inte en gnutta socker behövdes. underbar druvjuice som man dricker en mörk och kall vintermorgon
Och vilken färg


onsdag 2 september 2015

Nyheter från Sibirien,The Seberian times


Läser du tidningar på nätet ?
Jag läser en intressant sida på nätet  ”Nyheter från Sibirien” varje morgon http://siberiantimes.com/home/Nyheter från Sibiren  Underbar sida.
En härlig tidning på nätet
 
 Sibirien Times. En fantastisk sida med nyheter från den ryska tundran. Sidan är på engelska och här kan man läsa om nya fotspår från den mystiska Yetin, några kampare har tagit kort på fotspåren vid floden. Läs här
En skolpojke hittade detta
 
 
Eller... kvinnan som blev begravd utav en björn, han slickade blodet från hennes nacke, gnagde på benen och grävde ner henne. Men hon mår bra nu. Läs här
 

Eller... en hund valp som är 12,400 år gammal har grävts fram ur permafrosten, Ser ut som den bara sover. Det som förbryllar är den gren dom fann i hundens mun , en teori är att den försökt rädda sig från den lergrop den hittades i. Läs Här
 
Eller... två 70 åriga babushkor  försökte leja en man för att döda en tredje kvinna för att hon var en  häxa. Hon hade gjort så både armar och ben värkte. vi måste göra det snabbt för jag börjar bli ordentligt stel, säger Anastasiya Kolbaskova, Men lokala polisen avslöjade planen,  Läs Här

Eller hur nyttigt ett vanligt ”blodbad” kan vara, det både föryngrar hyn och håret, Detta kan inget SPA kan jämföra sig med. Läs här
 
Eller hur badande  i Ob floden, i Novosibirsk Sibirien överraskades utav en hagelstorm av golfstora isklumpar.. 
Сибирь
Fakta
Sibiriens yta är cirka 13,1 miljoner km². Detta motsvarar 77 procent av hela Ryssland. Skillnaden mellan Sibirien och de västra delarna av Ryssland är enorm, både geografiskt, industriellt och till viss del kulturellt. Endast 10 procent av landet är uppodlat, och majoriteten av dessa agrara områden ligger inom den europeiska delen. Den västsibiriska slätten öster om Uralbergen saknar i stort sett skog på grund av det moränlandskap som dominerar i området. Vid gränserna mot Kina och Mongoliet sträcker sig massiva bergskedjor,
Landskapet i Sibirien genomsyras främst av tundra  I de norra delarna råder permafrost vilket innebär en ständig tjäle i jorden. Något som i sig försvårar bebyggelse. Längre söder ut ligger Tajgan, världens största sammanhängande skogsbälte. Detta enorma skogslandskap innehåller främst barrskog