söndag 26 juni 2016

Frukost hos Matts

Midsommaren var gråmulet och kvavt, med duggregn. I går var det 30 grader varmt Olidligt varmt   ,och idag är det mulet och svalt . Dom skrattar åt oss Svenskar som pratar väder hela tiden.
Vi har inte dessa långa perioder med samma klimat och väder . Dom få veckor vi faktiskt har det varmt och skönt ligger oss Svenskar varmt om hjärtat. speciellt när vi går in i vår lagfästa rätt till semester för anställda,

 Som många andra länder inte har.  Den första svenska semesterlagen infördes 1938 och gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. Semestern förlängdes till tre veckor 1951 och till fyra veckor 1963. Under tiden 1 april 1991 till 31 mars 1993 var rätten till semester 27 dagar. Nu gällande semesterlag föreskriver fem veckors årlig semester.
Min och Nettes frukost i dag.och det är 2 veckor kvar till våran semester.

lördag 25 juni 2016

Den andra sidan av sommaren

Välkommen till den andra sidan av sommaren.
Nu har vi firat midsommaren och går nu in i en ny fas av sommaren. Naturen sprakar av kraftigt grönska. Många påbörjar sin semester och det är nu alla jordgubbar och glass ska ätas upp.

Sommar alla projekten påbörjas också. Min granne har alltid något stort som ska fixas eller byggas, på sin sida av staketet under sin semester. Medan barnen och frun tittar på så ska en inglasad veranda resas,eller en utomhusbastu snickras.


Jag vaknar av elsågen redan vid 7. 00 på min och grannes första semesterdag. och vid 9 kommer Grannens fru över med barnen och frågar om inte jag och Nette har lust att åka med till badet det är så fint idag.
Grannens sommar projekt brukar hålla i sig till långt in på hösten. Var femte svensk känner sig inte utvilad efter semestern, och över hälften jobbar under sin ledighet, läser jag i tidningen där vi ligger i skuggan på stranden. Grannens fru är och köper glass till oss, NU är det semester.
 




fredag 24 juni 2016

Messommersvalsen


Midsommar i New York 

Midsommar i New York  Battery Park City på Manhattan  med sill och potatis, blomsterkransar, Svenskfolkmusik och dans runt midsommarstången. Det enda som bröt av den svenska stämningen var finansdistriktets framträdande skyskrapor och frihetsgudinnan som kunde skymtas på Hudsonfloden.
Midsommar i New York 

Sommar tipset
 Library Home  Är ett stort kulturellt bibliotek i Amerika .Det största i sin sort  Med miljoner av Inskannade dokument,böcker,ljudinspelningar,Fotografier,kartor ,mm i sin samling . Öppen för alla.The Library of Congress
Där kan du göra sökningar på alltmöjligt ,Jag sökte på "midsummer " och fick över 100 dokumet  träffar. Saker med Svensk anknytning som ligger på deras databas.
Här är Midsommar dröm av Hugo Salmson som hänger på ett museum i Washington

The fête of St. John in Dalecarlia, Sweden A midsummer night celebration.From the original painting by Hugo Salmson, in the Corcoran Gallery of Art, Washington, D.C. 1880

Och här hittade jag en inspelning från två Svenska utvandrare, Messommersvalsen
Eric Berg, Ragnar Sundquist.
Inspelad 1918-03-21 i Camden, New Jersey.
 Messommersvalsen 1918


The Library of Congress
swedenabroad.com

tisdag 21 juni 2016

Status

Hej därute. Här kommer en liten status rapport . 3 veckor kvar till Semester, förväntan,
Köket är äntligen klart , skönt.
Thai restaurangen öppnade igen efter branden, och vi var första kunden, gott.
Melissa och Alex är hundvakt och borta i nästan 2 veckor, konstigt.

Live long and prosper

måndag 20 juni 2016

Silikon förstorade räkor

Kina
På marknaden i Guangzhou kan man köpa  silikon förstorade räkor, för att lägga till vikt och volym, därmed tjäna lite mera.
 
Dom Blandar ihop smaksatt gele i skitiga hinkar och med trycklufts sprutor så injiceras räkorna, en och en  med blandningen, dom sväller upp och ökar i vikt.

När kommer dessa injicerade räkor nå den stora handeln. Jag mår redan illa när jag måste köpa dessa vatten stinna kycklingbrösten nere på affären, Mörade med saltlake står det, dom sprutar in massa vatten i kycklingfilé för att öka vikten. Och därmed tjäna lite mera.

Av 900 g fryst kyckling är det efter upptining bara 650 g kvar.
 
Då säger min kloka kompis -Men varför väljer du den kycklingen då ? varför köper du inte färskt frigående närproducerat !
-Men verkligheten ser lite annorlunda ut. säger jag  Vi äter mat var dag , kyckling kanske en två gånger i veckan och vi  använder oss av butiken närmast  oss  eller så åker vi in till stan och storhandlar men det är lika i alla mataffärer. Kanske till något speciellt tillfälle så letar vi reda på en gård som säljer ...
-Men ställ krav på eran butik avbryter min vän rättrådigt. Han vet bäst. Han åker och köper sin kyckling på saluhallen .
Jag nämner kostnadsfrågan och får bara ett rått skratt , HAHA då får du bara vad du betalar för, skyll dig själv.

En fabrik i Vietnam


http://en.people.cn/n/2015/0730/c90000-8928381.html
http://www.svt.se/plus/plus-jamfor-mycket-vatten-i-fryst-kycklingfile

söndag 19 juni 2016

Den röda brandbilen


När jag var liten bodde vi i Söderhamn några år, Där hade jag en kompis som jag ofta var hemma och lekte hos.
Kjell heter han och han hade en röd fin brandbil. Med en röd blinkande lampa på taket.

Kjells röda brandbil stod högst upp på bokhyllan i vardagsrummet. Den fick han bara leka med på lördags kvällarna. Hans föräldrar var mycket noga med den saken.
En lördag fick jag gå och hälsa på, Familjen skulle äta först så jag fick gå in på Kjells rum och vänta.
När då maten var avklarad så fick jag komma ut. Kells Pappa tog ner den stora röda brandbilen med utfällbar brandstege på taket.  Vi fick leka väldigt försiktigt med den, där på vardagsrums golvet.

På vardagarna efter skolan, när jag var hem hos Kjell så brukade vi stå och titta drömmande upp på hans brandbil och längta tills det blev helg. Den hade en liten mässings klocka som plingade  och dörrarna gick att öppna.
 
När det senare var dags för att Tv:n skulle sättas på ”Hylands hörna” och jag skulle hem, tog Kjells pappa och ställde tillbaka brandbilen på hyllan högst upp.
Hemma senare satt jag och tittade på barnupplagan av Hylands hörna och åt limpmackor med oboy. Sedan var det dags att lägga sig.

I mitt rum hade jag massor av leksaker och jag tyckte så synd om min vän, innan jag somnade lovade jag mig själv att när jag blev stor skulle jag köpa en likadan brandbil med stege på taket till min kompis Kjell, och den skulle han få leka så ofta och när han ville med.
Några år senare flyttade vi ifrån Söderhamn och Kjell och jag kom ifrån varandra men ibland så tänker jag på hans fina röda brandbil.

Utan kök

Snälla Tierps byggen 5 veckor utan kök , skynda er.
Vi kan inte ens steka lök utan kök !

 

fredag 17 juni 2016

Målarbilder hundar

Här kan man måla en hund om man nu tycker det är kul, och det tycker väl  dom flesta.
Du behöver :Färgpennor och så måste du skriva ut dessa på papper (Måla inte direkt  på skärmen)
Spar bilderna först på datorn,sedan skriv ut, så blir det bäst.















onsdag 15 juni 2016

Nu är den färdig

God att skära kall i tunna skivor. 2 dl sky som jag ska göra en sås på. Mums Läs här hur man röker i Rökkpåse http://mattsjansson.blogspot.se/2016/06/rokpasen-savustuspussi.html

tisdag 14 juni 2016

Rökpåsen Savustuspussi


Nu ska jag experimentera lite med en rök påse jag köpte på Åland .Savustuspussi.

 Denna är för kött (Det finns för fisk också)men det står att den ska ligga ute på en grill! och den lämpar sig inte inne i en ugn .
Men med köksfläkten på förfullt och korsdrag så gör vi ett försök .

Rådjursbog salt, peppar vitlök, Strimlad lök och chilipulver

så viker jag ihop öppningen på grillpåsen och stoppar in den i ugnen på 250 grader Ca 2 timmar först.vi får se ....
 

Så här blev det En kryddig god Stek som skäres kall.

lördag 11 juni 2016

Kravlöst odlat

Vilken härlig Lördag. sommarlovet har börjat och min semester ligger några veckor framför mig och bara väntar.
Ställer undan min kravodlade morotssaft  och frossar i  massor av kravlösa dagar.
Överflöd

tisdag 7 juni 2016

Är jag en legend i min egen hjärna ?

Introduktion
Jag är just nu en nyfiken kille som går omkring i ett äventyr här på jorden, träffar på själar på min resa genom livet som ger mig energi.

Strävar efter att finna kärlek , vänskap på vägen. Humor är en röd tråd som tar mig genom glädje och sorg.

Är här på jorden en stund  för att själv ge energi och för att plantera ett träd i min strävan att inte ha levt förgäves.

Och om jag någon gång blir bortförd av utomjordingar så ska jag mest tala gott om människan och dess gärningar .
Det kan finnas intelligent liv här på jorden !

måndag 6 juni 2016

Sverige , varför jag älskar dig.

 
 7881480910
 7881480910
Lyssna här på 55 min Svensk Sommarmusik som jag mixat från mina skivor .Klicka på pilen


söndag 5 juni 2016

Nu är det kokta fläsket stekt !

JÄVLA DIGITALA STEKTERMOMETER !
Jag kan inte få min digitala stektermometer att fungera, den piper i tid och otid, visar allt annat än stektiden just nu !  I natt när allt var över och steken var för längesedan uppäten, då började fanskapet att pipa tills jag gick upp och försökte stänga av den . Men den tystnar först när jag plockar ur batterierna . Jag önskar mig en helt vanlig stektermometer utan batterier som helt enkelt visar innetemperaturen i mat.
JÄVLA DIGITALA STEKTERMOMETER !



fredag 3 juni 2016

I skuggan av studenten

Jag ser märken av studentmössornas svettrem i många pannor . Dessa unga glada människor som springer omkring i vår ny funna sommar.Själv sitter jag i skuggan med keps och rör mig så lite som möjligt.

torsdag 2 juni 2016

Melissa modell för Swappis store i Uppsala

Melissa modell för Swappis i Forumgallerian  Uppsala
En härlig blandning av 50 0ch 80 talet
 




 

Swappis är en secondhand butik där du kan lämna in kläder och andra typer av modeartiklar för att samla bytespoäng och handla för 50 % av det ursprungliga priset. Det går att handla direkt också, men huvudsyftet är att uppmuntra folk att återanvända kläder och bidra till en hållbar konsumtion.

http://forumgallerian.se/butik/swappis