onsdag 1 februari 2017

Köttbullen, en ny mattrend .

k förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blevnligunderlättade arbetet.
Ny mattrend från utlandet "Köttbullar"
Vi jobbar med löpsedlar och bildhantering på skolan. Hur skulle en löpsedel se ut om den var från 1700 -1800 talet ? Vilka rubriker skulle vi se då?
Segerglädje ! Sverige besegrar Ryssland vid Narva 1700.

Pesten härjar i Stockholm flera döda.

Sverige i sorg
Carl von Linné  Död i ett slaganfall, klockan åtta på morgonen den 10 januari  Uppsala 1778


1799 Vintersmocka  Extremt kall vinter, missväxt, dyrtid och kravaller i flera städer !

1800  Sverige har nu 2,3 miljoner invånare.

 Köttbullen nämns för första gången i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754 men den började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade arbetet.

Köttbullen i sig finns i många matkulturer och det är väl serveringen med gräddsås och lingon som sätter den svenska prägeln på maträtten.
Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot, I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök. Stora kokboken från 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.
Källa 
https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar
http://blogg.scan.se/2010/03/17/kottbullens-historia/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.