onsdag 12 april 2017

Hur du gör egen Beef Jerky "Torkat kött"

Vi torkade kött i går , Beef jerky ni vet "cowboy mat" ett gammalt sätt att konservera kött .


vi har alltid lite med oss i ryggsäcken på tur och på utflykter ifall vi blir hungrig  (det blir vi)
och i svamp skogen när man sitter och tar en kopp termoskaffe är det gott att tugga på en skiva torkat kött.

Och i dag ska vi göra Beef Jerky till  helgen.
3 kg  malet magert oxkött -Ingen blandfärs nu! 100 % nöt.
kryddor
2 msk grill krydda
1 msk salt-med Jod 
2 pressade vitlöks klyftor (eller vitlökspullver)
1 msk Sambal olek (eller något annat starkt
1 tsk -Rökkrydda finns på flaska, eller en grill kryda med (smoke-rök)
1/2 dl öl.

Går att experimentera med olika blandningar, Taco krydda, örtkryddor, Kebab .. men kom ihåg saltet .

Vi har en "kakspritts" med munstycke i olika  former vi väljer ett rör munstycke,
Men det går lika bra att forma köttfärsen med händerna och rulla eller  platta ut .

På  galler i vår  svamp och frukt tork  (som vi torkar äpplen och svamp )spritsar vi ut färsen, sedan får man vänta i ca 6 timmar innan Beef Jerkyn är klar.

Det går också bra att torka i ugnen, lägg ut  strimlorna på grillgallret till spisen, låna grannens galler så får du två eller tre galler som du  samtidigt kan stoppa in i ugnen, Men tänk då på att Grannen måste få smaka.

Sätt på det lägsta graderna typ 50 grader och stäng inte igen ugnsluckan helt En träslev emellan luckan och ugnen blir bra, 
ca 7 timmar i ugnen vänd efter halva tiden korven på gallret.
Sedan är det bara att  låta den svalna och lägga den i  burk
förvaras torrt, ( den hinner inte bli så gammal )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.