tisdag 23 maj 2017

Alla lärare i grundskolan på Tallbacksskolan i Tierps kommun slutar nu till sommaren.Tova Karlsson som går i ettan där har blandade känslor inför det:
– Det är tråkigt att de slutar för de är bra lärare, men det är roligt att få nya, säger Tova Karlsson som går i ettan.
På Tallbacksskolan i Månkarbo utanför Tierp har alla fem lärare för grundskolan sagt upp sig till sommaren. Majoriteten gör det på grund av ökad arbetsbelastning. Carina Sandström och Anna Hjelm är två av dem.
– Det är tråkigt att vi ska sluta, men det är många saker som gör att vi slutar. Den förändrade arbetsrollen bland annat där man har 20 yrken i ett yrke och det är egentligen inte det vi är utbildade för, säger Anna Hjelm.
Hur mycket jobbar ni?
– Vi har ju en tjänst på hundra procent, men om man har vissa åtaganden som att vara med i ett trygghetsteam bland annat så tillkommer det utöver. Det ska helst skötas på arbetstid, men det hinner vi inte. Så det är tur att vi har några kvällar i veckorna och inte har några andra intressen så att vi kan arbeta, säger Carina Sandström och skrattar till.
Sandra Karlsson som är Tovas förälder säger att skolans situation känns tråkig.
– Jag tycker att det är väldigt tragiskt att så många lärare slutar på en skola och det är väldigt bra lärare allihop, säger hon.

Det är mer krävande för lärare att jobba på en liten skola, enligt Helena Car som är skolchef i Tierps kommun. Men hon säger också att det är ett misslyckande att alla grundskolelärare slutar.
– Naturligtvis är det så. Vi vill ju att alla våra lärare ska vara kvar, det är självklart. Det måste vi se över och det är jag helt övertygad om att skolledningen gör.
Hon säger att det finns en samhällsutveckling som skapar oro hos lärarna. Där det finns en ständig kontroll från flera håll, Skolinspektionen och föräldrarna bland annat. Och att det blir vanligare att lärare flyttar på sig.
– Jag tror att vi kommer att se det här på många av våra skolor. Det rör på sig, det rör på sig på skolor i hela Sverige. Det är lärarnas marknad, kommunerna bjuder över varandra i lön och det skapas en oro i arbetslagen som inte är bra, säger hon.
Tallbacksskolan tillhör ett större rektorsområde i Tierp och det går att förflytta lärare till skolan. Så Helena Car är inte orolig för rekryteringen av nya lärare.
– Det kommer att lösa sig, skolledningen har full kontroll på det här, så det kommer att bli bra, säger hon.

1 kommentar:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.