onsdag 21 juni 2017

Apollo 11 Jag har rört vid en del av rymdprogrammet.


WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND

Foto: Rolf Johansson taget 1969  på sin tv apparat när Nixon pratade med astronauterna på apollo 11.

Apollo 11 landade på månens yta den 20 juli 1969. Här är astronauten Buzz Aldrin på platsen som kallas Stillhetens hav, en bild tagen av Neil Armstrong.
Jag är nästan besatt av rymdresor, samlade på allt om rymden, som liten satt jag och kollade in månlandningen på tv 1969  på vår svartvita extra tjocka tv.
Jag klippte ut allt jag hittade.
1970 var jag i Florida Cape Canaveral  eller som det nu heter John F. Kennedy Space Center. Och fick se raketerna på NASA, Astronauternas dräkter och inte minst dom enorma fordonen som tar rymdraketerna fram till uppskjutnings rampen.


Tänk bara att sitta högst upp på raketen  fastspänd, och under dig finns 3 785 000 liter högexplosivt raketbränsle.
Ombord finns det en dator som hade en lika stor datorkapacitet som dagens mobiltelefon. Sambandscentralen nere på jorden, samordnade allt med en laptops datakapacitet, det var den sammanlagda datorkraften som fanns 1969 .
En biljett till NASA rundturen
Där i Florida hade dom ställt upp vad jag tror var kapseln till Apollo 11 kommandomodulen.
1970 stod kapseln bara bakom ett rött avspärrnings rep, i en hangar. Jag är 12 år och otroligt nyfiken, smiter i ett obevakat ögonblick under repen fram till det häftigaste jag sett "Grejen som som tog hem 3 st astronauter” kunde jag nu ta på!
Detta är bara en kopia som visar hur dom satt.
Landnings och avfyrnings plattformen  stannade kvar på månen vid avfärden från månen och står där än idag.
-ÄRE NÅN HEMMA ? jag knackade på det sönderbrända folieklädda väggen, kollade in genom glasrutan och skojade lite, det luktade starkt svavel om höljet .
Då gick antagligen ett rörelse larm när jag tog i kapseln och jag höll på att dö! Jag sprang därifrån tillbaka till gruppen av besökare Där mamma och pappa stod och jag låtsades som ingenting.
Det är inte sista gången jag sätter igång ett larm , jag utlöser larmet på Forsmarks kärnkraftverk också, men det är en annan historia , mycket pinsammare.
Jag ville aldrig åka härifrån , Jag vill ha en egen måne .
1971 skickades senare kapseln vidare till Washington DC Smithsodians Museum. Efter att ha förevisats runt i otaliga städer. Där den nu står inglasad, 
Apollo11  kapseln

 I taket där dom även har Charles Lindbergs flygplan. Där var jag några år senare och stod länge vid montern där fynd ifrån månens yta visades.
En månsten ifrån Apollo 11
Armstrong och Aldrin tillbringar ca två och en halvtimme på månen med att samla in över 21 kilo månsten, grus och sand. Dom placerade också ut instrument och tog en mängd fotografier. De flesta på Aldrin för att det är Armstrong som håller i kameran en Svensk Hasselbladare . Alla kameror och mätinstrument lämnades kvar på Månen för att få plats med stenar och grus som dom samlat. Stenarna och jorden som togs hem från månen har kallats ”de mest dyrbara geologiska prover som någonsin insamlats.

Månlandaren Sköt iväg kapseln med Aldrin och Armstrong i en omloppsbana för att docka med kommando- och servicemodulen där Collins satt, kretsandes runt månen. Jag läser att vid  återfärden till jorden hade Kommandomodulen en hastighet av ca 40 000 km i timmen, värmeskölden folieplattor slets av som skalet på en apelsin.
En kilometer lång eldsflamma sprutade bakom rymdskeppet när den lilla konformade landkapseln rusade mot jorden, värmesköldarna fick känna av temperaturer på uppemot 3.000 grader och all kontakt med astronauterna  bröts på grund av värmen, det dröjde 5 minuter innan markkontrollen  visste om dom 3 månfararna  hade klarat sig eller inte.

Med kontakten av atmosfären  bromsade kapseln in till 480 km i timmen. Och sedan utvecklades två olika fallskärmsystem som bromsade in den ytterligare till 34 km i timmen och kommandomodulen landande i Stilla havet.

Fruar på besök
Dom tre tappra fick sitta i karantän under 20 dagar (man visste inte vad dom kunde föra med sig  för rymdvirus)
Efter Apollo 11 utfördes ytterligare fem bemannade landningar på månen. Totalt har tolv människor vandrat på vår måne. Och jag har rört vid en del av rymdprogrammet.
Det fanns så mycket att upptäcka 
 Apollo 11 lämnade kvar en graverad platta på månlandaren som fortfarande står kvar signerad av  President Nixon, Neil A. Armstrong, Michael Collins and Edwin E. Aldrin, Jr  samt en bild utav vår Jord och ett meddelande
HERE MEN FROM THE PLANET EARTH
FIRST SET FOOT UPON THE MOON
JULY 1969 A.D.
WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND
Foto och källa : NASA.och mig själv

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.