lördag 22 juli 2017

Go vild in Riga

Vi har hamnat  mitt i Rigas stora Folkdans fest och Körsångsfestival.
Det vimlar av vackra folkdräkten här på gatorna och i parker.

Vi hör att det är den stora  Lettiska sång- och dansfestivalen  med sammanlagt över 30000 sångare och 15000 dansare,
Letterna verkar vara ett sjungande  folk. Och har en folkviseskatt som omfattar en miljon folkvisor, Med en lång tradition inom körsång och folkdans.sångfestivalen går tillbaka till 1864.  

I Sång- och dansfestivalerna brukar över 30 000 amatörer delta: sångare, dansare, blåsorkestrar, folkmusikensembler, teatergrupper, hantverkare, konstnärer och andra bärare av folkliga traditioner.
 

Även till frukost så får vi njuta utav körsång till ägg och bacon.
Tv sänder direkt ifrån folkdans festivalen i Riga.
http://nra.lv/latvija/riga/atputa/215970-vermanes-darza-notiek-gadatirgus-made-in-riga-2017.htm
Underbart men i butiker och marknadstånd där är människorna otroligt bistra och sura emot oss.
Som om vi bara är till besvär när vi ska köpa något .Det är lite så överallt.

Möhippor löser av varandra hela tiden runtomkring oss när vi går på gatorna i Riga , folk är som tokiga att gifta sig.Sambo systemet har nog inte slagit igenom lika mycket här som hemma?
Jag kraschade ett bröllop
På gatorna sitter gamla kvinnor i huckle och trådslitna kappor,spelandes cittra  eller slitna män som på knäna står tigandes, med händerna utsträckta och huvudet nedböjt.

Lettland har i dag drygt 2,3 miljoner invånare. Ungefär 60 procent är letter, 30 procent är ryssar. Omkring en tredjedel av invånarna bor i Riga.

Vi besöker fem gigantiska gamla zeppelinarhangarer från 1923 som nu är saluhallar


Den första har Fisk som specialitet ,Nästa har ost, smör i lösvikt, vi kommer in i Pickels och grönsaks Hangaren Där det mesta är picklat, Berg av surkål, Inlagda vitlökar,svamp,fisk och så gurka förstås sedan hamnar vi i Zeppelinar hangaren fylld med Korv och kött !
Utanför finns enorma ytor med marknadsstånd där allt säljs Vi såg att under fötterna gömda på trallen dom stod på , där hade dom cigarettförsäljning lite på sidan om,Många talar ryska.och vi klarar oss med nöd och näppe med Engelskan , köper en kasse jordgubbar och körsbär. Råkar ut för kvinnor som kommer fram och vill växla sedlar , men vi säger nej , misstänker att dom vill lura oss på något vis.


Trött i fötterna sätter vi oss i en av alla parker och njuter utav dessa söta jordgubbar och tittar på människorna.

Vi avbeställde vårat buffebord  för en middag på vårat favorit ställe KFC 


43 meter högt är Frihetsmonumentet, ett minnesmärke som restes 1935 Den ärar alla stupade soldater från Lettländska oberoendekriget. Monumentet anses vara en viktig symbol för Lettlands frihet, oberoende och självständighet. Två soldater vaktar detta välbesökta monument under dagtid.
Vi tror att det är i kväll vi tar mod till oss och åker glashissen upp 26 våningar till Skyline bar på hotell Radisson Blue

SKYLINE BAR DRINK LISTДепартамент образования, культуры и спорта приглашает ремесленников и представителей общепита претендовать на торговые места на Набережной 11 ноября в рамках мероприятий Rīgas svētku 2017.
Beer & Cider
Cēsu Premium/ draught
Pint 4.80
30 clEUR 4.90
Fizz Pear /draught.
50 cl EUR 4.80
30 clEUR 3.90
Warsteiner/ draught40 clEUR 4.80
Valmiermuiža/bottled50 clEUR 5.50
Corona /bottled 33 clEUR 6.20
Non-alcoholic beer33 clEUR 4.501 kommentar:

  1. Fina bilder, roligt o få följa med på resan. Var inte så biligt där som jag trodde.

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.