onsdag 23 januari 2019

Vinnaren i årets matbluff, Lätta original

Jag råkade höra av en marknadschef på Arla för några år sedan att "konsumenterna har ett minne som en guldfisk, dom glömmer snabbt bort skandalrubrikerna och försäljningen ökar igen efter en vecka eller två, Hehe ingen fara .

Men jag tror att det blir andra bullar nu. Vi ställer högre krav, vi är inte dumma ! Detta kommer finns i evigheter  på Internet om inte annat. Matfusket måste få ett stopp !

Vinnaren i Årets matbluff 2018 Lätta Orginal



Här är de fem finalisterna till Årets matbluff 2018, Äkta varas antipris 

Glacéau (Coca Cola) Smartwater

Glaceau Smartwater presentationsbild
Foto: Äkta vara
Dyrt, tillkrånglat och dumt 
I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först "ångdestilleras" vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.


Lätta Original

Lätta presentationsbild
Foto: Äkta vara.
Mer palmolja än raps
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: "Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk". Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.
Ingredienser: vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D. *=spårbar och hållbart certifierad

Oatly Havregurt naturell

Oatly Havregurt presentationsbild
Foto: Äkta vara.
Med avdödad syrningskultur 
Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.


Festis Guanabana pineapple

Festis guanabana pineapple presentationsbild
Foto: Äkta vara.
Endast 0,015 gram guanabana
Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.


Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Garant grönsaksjuice presentationsbild
Foto: Äkta vara.
Mest äpple i grönsaksjuicen 
Namnet "Ekologisk kallpressad grönsaksjuice" lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent. 



Källa Äktavara
https://www.aktavara.org/Pages.aspx?r_id=263250



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.