lördag 15 juni 2019

Ett varghuvud hittad i Rysslands permafrost ca 32,000 år gammalt

Det var under skattsökaren Pavel Efimov, från staden Yakutia som  snubblade över ett stort varghuvud nära. Tirekhtyakh-floden , han grävde fram huvudet och lade den i en påse.

Helt bevarat med tjock mammutliknande päls och mjukdelar. Dom stora tänderna är respektingivande.
Istidsvargen ska nu studeras av både Ryska och Japanska forskare, och är det enda i sitt slag. Flera stora däggdjur dog ut vid slutet av istiden, bland annat mammuten och den sabeltandade tigern.
Urtidsvargen har varit utöd sedan 12 000 år sedan.
Forskarna har extraherat så kallat mitokondrie-DNA från fossila vargben som bevarats i Alaskas permafrost, och sedan jämfört sekvensen med moderna vargar Det visade sig att det inte fanns något släktskap mellan den och vår moderna varg.
Att huvudet var intakt är extraordinärt, sade forskarna när dom tittade i vad Pavel hade i påsen och noterade att vargens hjärna var "oskadad" och att nästan alla tänder fortfarande var närvarande. Ulvens huvud är 43 cm långt, lite större en modern varg.  Japanska forskare genomförde tomografiska studier, koldatum och fick fram att vargen var ca 32,000 år gammalt Den tros ha varit 2–4 år när den dog. Rovdjurets DNA kommer att studeras i samband med forskare från Naturhistoriska riksmuseet i Sverige.
Permafrost definieras som ett tillstånd där temperaturen i marken inte når upp över noll grader under minst två år i rad. Ovanpå permafrosten finns ett aktivt lager som tinar om våren och sommaren och fryser igen under vintern.



Källa







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.