fredag 16 april 2010

Tärnjös kyrka visar vägen för framtidens kyrka

Kyrkan vill laga mat
Efter bensinmacken i Tärnsjö kan Nora församling ge sig in i ett helt nytt projekt. Församlingen vill ta över matlagningen i Tärnsjö skola och äldreboendet Liljebacken.
Heby kommun tänker centralisera den kommunala matlagningen till två ställen, Heby och Östervåla. Det betyder att folk kan bli arbetslösa i de båda köken i Tärnsjö. När det blev klart att matlagningen till kommunens skolor, daghem och äldreboenden skulle centraliseras startades ett upprop med namnlistor i Tärnsjö med kravet att köken skulle bli kvar i Tärnsjö.
Tack Nette jag citerar dig
KYRKANS engagemang. Helt otroligt först hjälper de samhället när bensinmacken lades ner. När man läste om det i tidningen trodde man ju att man läst fel , men icke så. Det var sant. Heder åt kyrkan som faktiskt gör något för samhället.

OCH NU ! Kyrkan erbjuder sig att ta över köken så barnen och de äldre får mat lagad på orten. Skam på kommunen om de inte går med på detta.

Har ärligt talat aldrig ansett att kyrkan gör så mycket för sina församlingsbor. Så visar lilla samhället Tärnsjö hur kyrkan verkligen ställer upp för de sina.

Äras bör verkligen Nora kyrka i dagens nedskärnings samhälle, som står upp för sina invånare.


Tack Karin jag citerar dig,
För här har vi några som verkligen bryr sig om Tärnsjö !
Det som händer i vår bygd är ju unikt i Sverige !
Ingen annan församling håller på på det här viset
och du har helt rätt.Visar kommuner runt om i vårat land att man faktiskt kan ställa upp för folket och inte bara dra in på allt.
Stolt att kunna säga att jag en gång bott där jag hoppas att de Tärnsjöbor, som gått ur Svenska kyrkan på grund av snålhet ser till att gå med i församlingen igen !
Det är väl investerade pengar !Tärnsjökorset - kyrkans mack
När den enda macken i Tärnsjö skulle stänga bestämde kyrkorådet i Nora församling sig för att bygga en ny mack.Den 10 oktober stod macken färdig och den invigdes med tal, sång och bandklippning. Macken heter Tärnsjökorset och är den enda kyrkligt drivna macken i Sverige (och troligtvis också den enda kyrkmacken i världen.)När macken i Tärnsjö, som ligger 5-6 mil nordväst om Uppsala, lades ned för några månader sedan köpte församlingen mark och byggde en ny mack med två pumpar.

Kan rädda hela bygden
På sikt kanske kyrkans aktion räddar hela bygdens framtid. När macken stängde tvingades invånarna åka flera mil för att tanka sina bilar och många passade samtidigt på att handla när de ändå åkt så långt, vilket blev ett hårt slag mot butikerna på orten.

- Jesus ordnade mat när människorna blev hungriga. Här finns det mat men inte bränsle. Det är samma princip, tycker vi. Vi gör det av omsorg om människorna i Tärnsjö,

Nora församling har bildat ett aktiebolag som ansvarar för själva pumparna och där behövs ingen personal. Satsningen har kostat kyrkan cirka 5 miljoner kronor och mycket frivilligt arbete, men det är väl investerade pengar,

1 kommentar:

  1. Till att börja med måste jag bara få säga att det är trevligt med en levande landsbygd och att det finns människor med handlingskraft!!!

    Sen måste jag berätta att jag skrattade gott när Du skrev om enda kyrkmacken....på GOtland, där jag är född och uppvuxen, så finns det en insekt som kallas körkmack....vilket skulle kunna översättas med kyrkmack!!!! Så...det kan finnas fler kyrkmackar än Du tror ;)

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.