fredag 8 juli 2016

Ett paket från förr. Fanny Hill


                                   
I går fick jag ett paket på posten. Det var en LP skiva från 1973 med gruppen Fanny ett av det första tjejrockbanden som fick ett skivkontrakt och som hamnade på listorna
Dom började som ett high school band i mitten på 60 talet med systrarna June and Jean Millington som drivande krafter. Alice de Buhr, Nickey Barclay.
 och lite senare Patti Quatro, Brie Howard, Cam Davis. Wendy Haas, Padi Moschetta.
Skivorna Fanny 1970 och Fanny Hill 1972 köpte jag redan på 70 talet och jag förstår inte varför det inte skrevs och spelades mera av dessa tjejer som röjde på live scenerna både i Amerika och Europa.
Jag spelade skivorna på varje fest och förstod aldrig varför ingen hade hört talas om dom?


Jag har ofta spelat dessa skivor, men har inte fått tag på några fler,( 6 skivor har Gruppen släppt) Inte förrän nu. Så jag öppnar mitt paket, ett dyrköpt fynd från tradera, 400kr med porto (pust har aldrig köpt en sådan dyr skiva) Mother's Pride 1973 och den ser ny ut! Vilken känsla, som om man rest tillbaka till en skivaffär någonstans på 70 talet, konvolutet har en underbar doft av kartong och skivan innehåller text blad också så man kan följa med i sången.
Fanny var förband till bland annat Slade, Jethro Tull and Dr. John, Rush Och tjejerna banade vägen för band som skulle komma om några år, Som The Runaways, Girlschool, The Go-Go’s and The Bangles mm. Fanny gjorde sin egen grej och hade ett självförtroende var inspirerande för unga tjejer med rockdrömmar.
En kvinnlig elgitarrist! fanns inte på kartan. Att tjejer kunde spela rock? Jag träffade en flicka som kallar sig för Silver, Hon berättade när hon var 13 år så fick hon som en födelsedagspresent följa med sin kusin till Woodstock,

Detta var 1969. -Det är bara en liten utomhusfestival  med fin musik, sa dom till hennes föräldrar. 15-17 augusti när hon kom fram och gick omkring ibland de ca 500 000 festivalbesökarna på ett litet lerigt fält nära staden Bethel, New York så frågade Silver varför alla dansar omkring nakna i regnet och leran,

 Kusinen som var med ville inte förklara vad acid, LSD och knark var så hon sa bara att alla var lite knäppa och glada för det är festival.,
 -Äh kolla där förresten , där går Janis Joplin, sa hon för att byta ämne.
Silver höll sig tätt intill sin kusin under alla dagarna, banden avlöste varandra och
när Jefferson Airplane slutade sin spelning på woodstockscenen Frågade hon varför Janis Joplin & Grace Slick var dom enda tjejer som fick göra något på scenen?  Alla andra tjejer som var med fick bara spela tamburin eller sjunga där bakom i kören. Det var en jävla bra fråga, Silvers kusin lovade att detta skulle hon ta reda på.
Det första hon gjorde när dom kom hem var att ta den 13 åriga Silver till en Fanny konsert.
Gruppen Fanny fick skivkontrakt 1969. Det var när Fanny spelade I Santa Monica Civic Auditorium med The Kinks and Procol Harum. Deras första stora Gig som dom säger själva då allt tog fart, Dom fick spela in i Beatles Apple studio och var studiomusiker till Barbra Streisand första rockskiva,  ‎ Stoney End från 1971.
Gruppen skulle ut på en Englands turné. Det var bara det att när dom kom över till England så visade det sig att Namnet Fanny och skivan Fanny Hill förknippades till något helt annat där,
”Memoirs of a Woman of Pleasure” med Fanny Hill. Den första erotiska novellen som trycktes 1749 och Fanny hill var en porrstjärna i många filmer. Det fanns en manlig motsvarighet på TVn också
Snuskgubben Benny Hill.


David Bowie skrev detta om Fanny: i Rolling Stone Magazine – 12/29/99:
Ett av de viktigaste tjej banden i amerikansk rock har begravts utan ett spår. Och det är Fanny. Dom var ett av det finaste jävla rockband i sin tid, 1973 var dom extraordinära Tjejerna skrev allt, de spelade som jävlar,( they played like motherfuckers) de var bara kolossalt och underbara, och ingen har någonsin nämnt dem . Fanny har varit förebilder inom rocken, och var alltid ett steg före. Återuppliva Fanny. Och jag känner att mitt arbete är förgäves.

Trots att dom bara var aktiva som band 1969-1975 Så gjorde Bandet Fanny så mycket för rocken och synen på tjejer och musik.
Fanny finns i mitt hjärta och dom var en inspiration även för en ung kille som mig. Och jag lyssnar gärna på dessa tjejer än idag och tycker dom förtjänar en plats i rock historien.
For maximum Fidelity, Fanny should be listened to at high level, Rock on!Systrarna June and Jean Millington  2011 med deras senaste  CD "Play Like a Girl"

http://blog.musoscribe.com/index.php/2011/09/08/album-review-june-and-jean-millington-play-like-a-girl/

3 kommentarer:

  1. Har jag tipsat dig om en firma i England, som har en massa gamla skivor? http://www.vinyltap.co.uk/
    Där kan du nog hitta lite kul grejer, om du är på jakt efter något lite ovanligt. :)

    SvaraRadera
  2. tack dom hade
    singlar med Fanny , vad sugen man blir, har inga singlar med dom...

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.