fredag 10 juli 2015

Nu ska du få höra...

Detta hände på 70 talet till en kompis familjs grannar , han berättade förtvivlat hela historien för mig och jag kunde inte låta bli att skratta. fast det var så oturligt.
Några år senare hörde jag samma historia men det skulle ha hänt på en helt annan plats i Sverige ?
Sedan dök den upp i tidningen , Där det skulle ha hänt en familj i England ?
Då förstod jag att detta var en Vandrings sägen . En påhittad historia som sprider sig som en påstod sanning.  Precis som dagens Instagram ,Twitter och facebook delningar av otroliga händelser bilder och historier.
 

Min kompis berättelse :;
En man väcks mitt i natten av sin hustru. Hon har hört ljud från trädgården, och nu vill hon att han ska se efter om det är tjuvar. Han går upp, fortfarande sömndrucken, och ställer sig vid altanfönstret och tittar ut i mörkret. Hans underkropp är bar, för han har för vana att sova med bara en pyjamasjacka på sig. Han märker inte att hunden vaknar  och kommer tassande med ljudlösa steg bakom honom för att se vad som står på.

Plötsligt vidrör hundens kalla nos mannens bak. Han blir så förskräckt att han slår ut med armarna och krossar fönsterrutan. Hustrun går ner och förbinder skärsåren. Sedan tvättar hon bort blodfläckarna på mattan med bensin. Bomullstussarna slänger hon i wc-stolen, men hon glömmer att spola ner dem.

Mannen har fått en sådan chock att han måste gå på toaletten. Medan han sitter där, tänder han en cigarett för att lugna ner sig. Han slänger ner den brinnande tändstickan mellan benen i wc-stolen. Explosionen blir så kraftig att han flyger huvudstupa ut ur badrummet.
När hustrun får se hans svedda och illa tilltygade ända ringer hon efter ambulansen. Två ambulansmän är snart där och lägger försiktigt mannen på en bår. När de befinner sig i trappan berättar mannen vad som har hänt. Då brister den ene ambulansmannen ut i en sådant våldsamt skratt anfall han tappar taget om båren, och mannen ramlar av och bryter armen.
En vandringssägen som startade på 1970-talet.

2010
Och den här gick vi väll alla på
 Zlatans jättebetalning

Zlatan glömde betala sin vägavgift vid villan i Stockholm och kompenserade genom att betala in en halvmiljon.
Våren 2010 köpte Zlatan Ibrahimovic ett stort hus på Resarö”. Så inleds  artikel som publicerades i dag i Veckans Affärer, där reportern Emanuel Sidea på djupet går igenom miljardären Zlatans affärer.I artikeln berättas att det fanns en vägförening på Resarö, i vars styrelse finansmannen och styrelseproffset Lars-Johan Jarnheimer ingick. När Zlatan tycktes ha glömt att betala föreningsavgiften föll det på honom att ringa och påminna.

VA återger hur samtalet skulle ha gått till:
"Hur mycket är den på", frågade Zlatan.
"Femhundra", sade Lars-Johan Jarnheimer.

Kort därefter fick föreningen en inbetalning – som istället låg på hela 500 000 kronor. Zlatan hade betalat sin avgift för tusen år framöver, och som VA skriver: ”Att markera för direktör Jarnheimer om vem som bestämmer i grannskapet hade kostat.”
Detta blev omskriven av såväl SVT Sport, Aftonbladet och Dagens Industri.som snabbt fick gå ut och dementera  och förklara att detta inte var sant.(Pinsamt)
 
En vandringssägen är en modern skröna, som kan uppfattas som sann. Huvudpersonen blir dock
aldrig närmare en en vän eller en väns vän. Sägnerna handlar om lite speciella händelser, som i och för sig kan ha inträffat, men ligger då på gränsen.  Folklivsforskaren Bengt af Klintberg, harskrivit tre böcker om ämnet .

Folksägner i Nora  (Uppland )http://www.sydsvenskan.se/sport/fotboll/zlatan/zlatans-jattebetalning--en-vandringssagen-/
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/frankrike/zlatan/article19294771.ab
https://books.google.se/books?id=4JAeBQAAQBAJ&pg=PT278&lpg=PT278&dq=Folks%C3%A4gner+i+nora&source=bl&ots=0WpGGyZsd2&sig=KY8TDuvcgJJgvLdTj24uyD7Se1k&hl=sv&sa=X&ei=U36fVbzaIITOygPezIugBw&ved=0CCEQ6AEwAA

1 kommentar:

  1. Jo..man ska nog ta allt som berättas med en nypa salt...eller tre ;)

    Zlatan där...den trodde jag ju på...attans också ;)

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.