söndag 15 juli 2018

Kom på Medeltidsmarknad i Tärnsjö 18 Augusti

För en dag så kan du uppleva medeltiden i Tärnsjö. Medeltidsmarknad i Tärnsjö lördag, 18. augusti 2018 (Tärnsjö ligger ca 4 mil norr om Sala)
Tillbaka till medeltiden


Kom och känn stämningen på gator och torg ifrån en svunnen tid, gycklare som spelar och sjunger.
 
Marknadsstånd som har hantverk med läder och trävaror,mm
I början av medeltiden bodde alla på sina gårdar på landet och tillverkade allt de behövde själva. Naturahushållning - betalning i form av varor istället för pengar, t.ex. byte av varor - var då det vanliga sättet att handla på. Men här På Medeltids dagen i Tärnsjö går det bra med svenska mynt och Swish.

Här kan du gå runt och uppleva hur det kunde se ut en gång i tiden. Och har du tur kanske du få se      en riktig riddare! 


Mingla ibland Stormän, tiggare, köpmän, pestsmittade, skökor och vanliga präster.

Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle Men det fanns också andra sociala skikt . Kungahuset och Adeln  Prästerna som bestämde över folket och Borgarna som främst bestod av köpmän och hantverkare och som levde i städerna. Sedan har vi Bönder som var flest och Tiggare, Slavar och dom utsatta.
Fakta
Medeltiden var en relativt fredlig period i historien, även om det förekom många uppror och krig
Uttrycket ”medeltid” skapades av människor som levde på 1500-talet Perioden mellan antikens slut fram till sin egen tid kallade den för ”mellantiden”, som med äldre svensk översättning har blivit ”medeltiden”.

Vidskepelsen var stor. Gastarna ropade i skymningen, en grind som gnisslade var egentligen ett tecken för att en häxa satt där.. När gårdskon endast gav en liten mängd mjölk trodde man att en gumma med trollhare tjuvmjölkat den. Blev hon fast, kunde hon stenas till döds. Bilder ifrån Pintrest/Medeltid fakta,Ungfakta.och egna bilder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.