onsdag 17 juli 2019

Läder tavlor "Arbetet på ett garveri"

Tärnsjö Garveri    (KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE)

En serie tavlor i  vegetabilisk garvad läder med mörkt läder ram "Arbetet på ett garveri "

"Tärnsjö Ånggarveri" (gamla namnet)  motivet är ifrån 70 talet Där den främre byggnaden senare brann ner .

Hela köket doftar av Kaffe och Läder.
Provar tekniken att måla i kaffe.
En serie lädertavlor på gång..


Urtagning utav hudar är ett tungt jobb där man drar ut en halvhud i taget  ifrån en liten lucka i den stora valken (ekfatet) och staplar på en pall. Blöta tunga hudar som ofta har snott i hopp sig i varandra. Det är mycket slita och dra för att få loss dem.


Valkarna innehåller garvämnen och vatten där hudarna snurrar runt i några dygn. Dom stora valkarna  har stolpar invändigt som får hudarna att vända sig . Det är pampigt att se dessa sakta snurra runt . Tömning utav hudar sker för hand..


Smörjvalken var en lite mindre Valk där man tillsatte fett och olja . för tillverkning utav hundkoppel mm. Recepten var hemliga  nerskrivna av en äldre man som jobbade där fast han var över 80 år gammal. Han gick med en anteckningsbok i bakfickan där alla recept var nerskrivna . Under julstädningen runt valkarna bjöd han på en sup bakom smörjvalken och några goda råd .

På övervåningen i den stora fabriken ligger kontoret och Sadelmakeriet
Där tillverkning av selar och andra läderprodukter sker .


Tillverkat av Matts Jansson 2019 Minnen ifrån min tid på Garveriet i Tärnsjö 1978-till 1988
.Tyvärr lite "Farlig" konst , Har märkt att kvinnor ofta står en bit bort och inte riktigt vill komma fram, Det är karlarna som kommer och vill till och med känna på dom . Detta är bara något jag lägger märke till ingen fördom inblandad.
-Kom Gösta så går vi! Hör man ofta ! Nu förtiden är det veganer och vegetarianer mm som också tycker mycket "om" min konst.🧐





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.