torsdag 7 april 2016

STOPP Nu räcker det

STOPP nu räcker det ! Jag bara frågar, när kommer våren ?
Denna fina skylt finns vid Emmaus En Loppis mellan Uppsala /Månkarbo . Den är inte till salu.
 
 
Men allvarligt när kan man sitta i solen och njuta av den första vårvärmen ?
Höst känslan är påtaglig.
 Pinnarna i skogen har  till och med  höstfärger

 

måndag 4 april 2016

Nej jag vill inte ha

Nu har dom ringt igen 3 gånger bara idag, synnerligen obehagligt ! och kan inte ta ett nej heller utan protester,
När kommer appen som tar bort dessa telefonförsäljare !

När kommer appen som tar bort dessa telefonförsäljare !
Nu i kväll när jag skriver så ringer Nettes telefon .....Hon svarar inte, känner igen telefon numret.
Känner en som ringde  NIX och spärrade sitt nummer!! Vilket misstag! Nu finns hans nummer offentligt för andra bolag  och skickas ut med listor till andra företag Det vart tyst en vecka sedan började det ringa som aldrig förr.
Nej tack,,,,,,Nej jag vill inte ha ,,,,,,Nej jag har inte tid tack och hej,,,,,NEJ !

söndag 3 april 2016

EFTERLYSNING Figaro söker kattkorg

EFTERLYSNING

Figaro och hans gula garnboll
Jag har en svart katt som heter Figaro som söker efter sin kattkorg .
Är det någon som har en som skulle passa ?
Saltkar

 
Figaro älskar att leka med garn nystan och hittar på massor av bus men saknar sin lilla bruna kattkorg
Om du har en liten korg så kan du kontakta Figaro och mig på
  matjan59@gmail.com
eller https://www.facebook.com/mattsjansson
Busig svart katt utan korg

lördag 2 april 2016

Raportering från en Loppisrunda i Uppland del 1

Hallå alla Loppisar , HÄR KOMMER VI !
Tänker lägga upp lite bilder från min resa runt om i Uppland på jakt efter gömda skatter .
Men först lite frukost .så håll utkik här under dagen , Det kommer mer !

fredag 1 april 2016

Nu ska Tierp bara servera svensk mat i skolorna

Tierps kommun har hamnat i blåsväder över maten som serveras i skolorna två gånger på bara det senaste året.
Till hösten går centralköket i kommunen över till att bara servera riktig svensk mat.
– Det finns inget bättre för barnen än riktig svensk falukorv – så det tänker vi oss varannan vecka, säger centralkökets restaurangchef Pierre Rivoire.

Beskedet från Tierps kommun kommer efter kontroversen kring skolornas internationella matvecka för några veckor sedan. Då serverades bland annat en somalisk lammgryta med ris och en nordafrikansk fiskgryta till mångas förtret och raseri. Matsedeln fick stor spridning i sociala medier och möttes av förvåning och rasism trots att företeelsen med internationella matveckor är långt ifrån en ny idé.

Förra sommaren förklarade dessutom Tierps kommun att deras halalmärkta kyckling följer alla svenska riktlinjer – också det till upprörda reaktioner.
Påtryckningarna har fått Pierre Rivoire, restaurangchef på kommunens centralkök, att se över vad som serveras – och han har kommit fram till att det är dags att sluta negligera den svenska maten.
– Vi har insett att vi behöver göra något innan den klassiska svenska kosten faller i glömska. I alla fall en kommun måste gå i bräschen för den riktiga svenska husmanskosten och vilken passar bättre än Tierps kommun. Här har vi haft husmanskosten som grund sedan länge så övergången blir kanske inte så tuff som många tror efter debatterna som varit, säger han.…
Hur gör ni med till exempel köttbullen? Den är ju faktiskt turkisk från början.
– Köttbullen har assimilerat sig på ett bra sätt sedan den introducerades till det svenska köket. Pizza, pasta och tacos är mer tveksamt – de rätterna serveras inte med något så genomsvenskt som lingonsylt och brunsås. Det blir svårt att maka på klassiska svenska rätter som blodpalt, falukorv och raggmunkar.
De internationella matveckorna blir nu ett minne blott men Tierps kommun planerar att fortsätta med temaveckor i en lite annan tappning jämfört med tidigare. Nu kommer svensk historia stå i fokus. Mårtengåsveckan, Missväxtveckan respektive Midvinterblotsveckan.

Under Midvinterblotsveckan väntar bland annat en dagstripp till Gamla Uppsala. Där ska sedan djur som häst, svin och får offras till gudarna med förhoppning om att årets grödor ska bli bra. Resten av veckan äter sedan barnen de djur som offrats.

 Under Mårtengåsveckan blir det förstås gröt, svartsoppa och gås – också det en riktig höjdare för barnen.

Under Missväxtveckan ska de som led under missväxtåren på 1800-talet hedras och då står barkbrödet och gröt gjord på lavar i fokus.
– Lite tråkigare för barnen men så var inte heller missväxtåren någon promenad i parken direkt, avslutar Pierre Rivoire.

http://www.arbetarbladet.se/uppland/tierp/efter-stormen-mot-internationella-matveckan-nu-ska-tierp-bara-servera-svensk-mat-i-skolorna
 

tisdag 29 mars 2016

Annat var det förr !

Nu är det min tur att snora . rinner i näsa och ögon.
Det var nog därför jag kände mig så himla orkeslös i påsk.
Satt egentligen bara och kollade på film , lyssnade på musik och åt i fåtöljen nu under helgen.
Annat var det förr, när man var ung !

Förr

söndag 27 mars 2016

Hej vad det går

Nu har vi firat påsk också , hittat  tussilagos, ätit god mat och ändrat till sommartid. Hej vad det går.
Matts ställer om tiden till sommar
Tänk vad tokigt egentligen, vi ändrar en timme på klockan varje halvår! fram eller tillbaka. Det började vi med i Sverige 1980 (allt var inte bra på 80talet)
När jag gick i skolan som 12 åring så smög jag in i klassrummet på rasten och drog fram en bänk under skolklockan och med hjälp av en stol på bänken nådde jag upp och flyttade fram visaren en timme . och då fick vi sluta tidigare den dagen. Jag blev klassens hjälte ett tag, skönt att slippa mobbarna just dom dagarna.