måndag 25 oktober 2010

Färgade svarta oliver

- Pappa färgar man gröna   oliver svarta ?
- dummheter Vad har du hört det rycktet ?
Men det är tyvär sant.Svarta Oliver i Burk "blääää"Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. 

 Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i branschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna.
 Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.


Se upp för
Coops X-tra och Euroshoppers svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken, exempelvis Zetas olive cerignola som ironiskt nog kallas "naturella", har framställts på detta sätt.
 Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), . De flesta oliver - även de som inte senare ska fuskfärgas - marineras i natriumhydroxid, även kallad lut.

Plockade direkt från trädet är de nämligen bittert kärva och oätliga. Den traditionella metoden är därför att under lång tid, upp till tio månader, låta dem ligga i en saltlag för att laka ur kärvheten. Men de flesta stora olivproducenter har sedan länge övergått till betydligt starkare grejer för att göra processen kort med den oönskade smaken.

Lutbadet tar bara 6-15 timmar, men tar samtidigt kål på en del av olivens naturliga aromer. Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.

Kolla efter
Handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten. Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade. Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla.

Ekologiskt
Biofood har Kravmärkta gröna och svarta oliver.

Dessutom finns Olive nere in salamoia (Coop) och Fontanas kalamataoliver med EU:s ekologiska märke.


Vem  ska  man lita på

3 kommentarer:

 1. Blir till att kolla ordentligt i fortsättningen

  SvaraRadera
 2. Fontana har ju även "vanliga" oliver som är ofärgade.
  Däremot vet jag inte om de legat i lut då förstås.
  Nu blev jag osäker på om det ens är Fontana, men jag tror det i alla fall. :D
  Tycker i alla fall att de är väldigt goda, så de kanske är gjorda på rätt sätt.

  SvaraRadera
 3. Vi äter inte oliver alls. Det finns så många andra goda frukter och grönsaker.

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.