Livsmedelsbutikernas förvaring av färskpotatis har stora brister. Potatisen ska förvaras mörkt och svalt för att inte bli grön och giftig, men en undersökning som Sveriges Radio har gjort i 79 butiker i 17 större städer visar att alla butiker placerade den på ställen med för mycket ljus.
De potatisgifter, glykoalkaloider, som gör oss sjuka heter solanin och chaconin. De är ämnen som inte går att få bort ur potatisen när de väl bildats.
Även bara lite grön potatis är otjänlig och ska slängas, den kan ge oss magknip och diarré. och kräkningar.
Nu har jag märkt att mina pommesfrittes jag köper på senare tid ,där hittar jag massor av grönpotatis bitar,
och i chipsen ! där finns gröna chips i påsarna, Hur slarvas det i fabrikerna egentligen ?
Har tröttnat på att stå och plocka ut gröna chips ur skålen på fredagarna, jag ska jag skicka tillbaka påsen med dom gröna chipsen till Fabriken.
ska också skicka detta inlägg till OLW
Visst har man alltid hittat gröna chips, men inte så här ofta och mycket.
Grön potatis är allt vanligare. Tar alltid potatisen längst in i stället där man plockar i butiken och har märkt att jag nu inte behöver slänga så många längre. Potatisen är ju inte så billig längre och måste man kasta bort många av dom så stiger kilopriset avsevärt.
SvaraRaderaMåste skicka en kommentar på din välkomst-bild.
SvaraRaderaJag blir så glad att se dig med öppna armar :-)
tack, kom i min famn ,typ
SvaraRaderaFärskpotatis äter vi bara på midsommar. Fastän Willys envisas med att sälja den långt in på hösten. Förstår inte varför. Annars äter vi King Edward. Ha en fin helg nu !
SvaraRaderaEn del somrar blir det fler gröna potatisar.
SvaraRaderaRegnar det mycket, och det inte hinns med att kupas så blir det mycket grönt.
Det är ju inte någon ursäkt för de här företagen att låta gröna potatisar slinka igenom i alla fall.
HELA potatisen, och inte bara det gröna, är ju giftigt, om den blivit belyst av solen.
De borde verkligen granska potatisen mer noggrant innan de skickas till beredning.