måndag 30 januari 2012

Surfplattor och Ipaddor i den digitaliserade skolan.


Läser i dag om surfplattor/läsplattor/Ipads ! kalla det vad du vill, men denna digitala pek och läs skärm kommer att förändra skolmiljön snabbt
Rent av ersätta skolböcker  i många fall. , Låna böcker digitalt i stället för att gå till skolbiblioteket..
kommunerna runt om i Sverige går "Bananas digitalt"

Sollentuna kommun som ligger utanför Stockholm kommer att införa surfplattor/Ipaddor istället för vanliga läromedel som penna och papper och skolböcker, upp till årskurs 3. säger dom på morgon nyheterna .

 

Skolböckerna kommer att försvinna !
Nyhets uppläsaren säger =
 Citat / År 2013 ska alla elever i Sollentuna ha surfplattor och datorer istället för läromedel och samtliga lärare ska ha datorer. Och inom två år ska alla elever från förskoleklass till nian ha fasats in i den digitaliserade skolan.
Satsningen kostar 16,5 miljoner kronor när man börjar och tre miljoner fram till 2013. Man räknar med att spara på kostnader genom att avskaffa skolböcker och traditionella läromedel och övergår till det digitala./ Slut Citat

http://svt.se/2.22620/1.2693849/sufplattor_ersatter_skolbocker_i_sollentuna


Lidköpings kommun kommer att köpa ett stort antal surfplattor till barn och elever i förskolor och grundskolor.
I avtalet med leverantören ingår också kompetensutveckling av personalen.
 I den nya läroplanen ställs också krav på digitala verktyg för att eleverna ska kunna nå de nationella kunskapsmålen.
Surfplattorna kommer att komplettera de 1 500 bärbara datorer som redan finns inom förskolor och grundskolor i Lidköping i dag.
http://www.dn.se/sthlm/surfplattor-ersatter-skolbocker-i-sollentuna

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=4913130
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/sollentuna-ersatter-skolbocker-med-surfplattor_6807943.svd

5 kommentarer:

 1. Jag älskar ju böcker i klassiskt format, men jag förstår att skolorna satsar på plattor istället.
  Det måste bli mycket billigare i längden, och så kan man hitta uppdaterad information, istället för att läsa skolböcker som ärvts i flera år i klasserna.
  Hoppas bara biblioteken inte hotas på grund av detta.
  Det är bra om de fortfarande kan få uppleva att bläddra i en fin sagobok tycker jag. :)

  SvaraRadera
 2. ja man borde kunna ha både och.

  SvaraRadera
 3. Men hur skall man få känna doften av en ny bok eller den lite unkna lukten av en bok som inte har varit öppnad på länge, jag förstår att men inte kommer att kunna eller behöva sprätta någon bok framöver.

  SvaraRadera
 4. Något med detta gör mig arg och irriterad. Är dock för trött för att förklara. Men tröttsamt att hela samhället skall bli digitalt!

  SvaraRadera
 5. Jag tillhör kvoten som tycker detta är positivt. Sett ur många perspektiv, Trageton menar ju att barn lär sig läsa och skriva lättare om de använder sig av datorn (nu ipads). För många barn med motoriska svårigheter är detta ett otroligt steg framåt, dessutom får eleverna chansen att arbeta tillsammans. Böcker är bra absolut, men ska vi se historiskt började berättarkonsten först genom "mun till mun metoden", sedan vidare till att skriva på bergväggar, runskrift och boktryckarkonsten kom till Sverige rätt sent runt 1400. Ipadsen och datorerna är bara vårt nästa kliv eller hur man ska säga, en ny form av läs och skriv. Jag ser möjligheterna i detta :-) .

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.