onsdag 23 januari 2013

Rymd pennan / Stridspilotens utrustning
Hittade en gammal bläckpenna i lådan med pryttlar, jag kan berätta lite om denna penna.
Under  60 talet Bestämde sig NASA för att utveckla en Bläckpennan som fungerade i rymdens tyngdlöshet, dom lade ner massor av pengar medan ryssarna fortfarande flög sina farkoster utrustade med vanliga blyertspennor,

Utan jordens dragningskraft rinner inte bläcket ner, samma effekt får man när du skriver liggande upp och ner, det går inte att skriva.
NASAs miljon  satsning av denna rymdpenna fick mycket kritik av allmänheten, till slut kom hjälpen från en pennfabrik.

Lösningen blev en bläckpatron med gas i, med ett ständigt tryck. Trycksatt kulspetspennor Patronen skriver i regn, hetta, kyla, alla vinklar och självklart i rymdens tygndlöshet och vid extrema farter!
Samma problem fick  stridspiloterna i jetplanen (Bläcket for av farten bak i botten på pennan) och Flygvapnet fick även dom användning av dessa Rymd pennor,

När jag jobbade på Flygvapnet i Uppsala så användes dessa pennor i alla stridsplan och tillhörde stridsflygaren utrustning.
Och jag var penn-mannen i flygvapnet F 16 Uppsala , Viggen piloterna kom till om det var några problem eller om man ville kvittera ut en ny flygpenna.

Rymdpennan, originalmodellen AG7 Original Astronaut Pen Detta är den exakta pennmodell från Fisher Space Pen som efter tester av NASA användes på den första bemannade månfärden 1969. Den har sedan 1968 använts på alla bemannade rymdfärder och har inte i något avseende förändrats. Pennan har en mycket bra tyngd och en extremtålig kromplätering. Tryck på pennans ovansida för att skjuta fram kulpatronen och på pennans sidoknapp för att släppa tillbaka patronen. Den trycksatta patronen skriver i regn, hetta, kyla, alla vinklar och självklart i rymden! Utbytbar patron. Tillverkad i U.S.A. Helt i metall. Skriver i temperaturer mellan -45 C till +200 C. Skriver dessutom tre gånger längre än de flesta pennor.

Längd: 130 mm

Diameter: 8,1 mm

Vikt: 22 g

Pris  700 kr

7 kommentarer:

 1. Tänk vad man får lära sig mycket i din blogg! :)
  Vilken grej!

  SvaraRadera
 2. I stället för att lägga massa pengar på en sån sak kunde de i stället tagit med sig en helt vanlig blyertspenna :P

  SvaraRadera
 3. häftig penna vill ha då kan jag ligga o lösa korsord :)

  SvaraRadera
 4. Vilka minnen. ska börja andvända den tror jag

  SvaraRadera
 5. en blogg behöver inte ha mode och stil för att vara bra ;)

  http://vicktoriamurawska.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. På sidan http://ettfotoitimmen.se/ står det vilka dagar som "gäller". Nästa EFIT-dag är 10 februari. Och på sidan ser du andra som är med på EFIT det gällande datumet.

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.