måndag 18 november 2013

Mjölk bomben i Tierps kommun


Jag tog emot mjölkbilen på skolan i början på veckan , Mjölk Leverans till skolan/fritids/förskolan varje vecka.
Föraren från Gefle ortens mejeri var upprörd och berättade att vid årsskiftet så skulle han inte längre komma med mjölk till skolorna i kommunen. det ska komma mjölkbilar från Skåne.
Han kommer  fortfarande leverera Uppländsk mjölk till butikerna , men inte hit till våran skola!
Skånemejeriers bud  på  900 000 kronor mindre i kostnader varje år för mjölk från Skånska kossor,väger tungt .
Bönderna måste praktiskt taget ge bort mjölken , ca 750 km ska kylbilarna forsla mjölken genom Sverige. Ordet närproducerat måste jag ta bort från matsals planchen på skolan.

"I spåren av en allt starkare opinion för närodlat kanske lokala mejerier kan återuppstå Den svenska skolmjölken – en närproducerad näringsbomb"

det är bara att kasta den i papperskorgen.


 750 km ska kylbilarna forsla mjölken genom Sverige. Ordet närproducerat måste jag ta bort från matsals planchen på skolan.
Skolmjölkens dag är instiftad av FN och firas för 15 året i rad. den 25 september

Thomas Lundgren mjölkbonde i Månkarbo skriver i UNT  Uppsala nya tidning               
Nu har det hänt igen. Tierps kommun väljer att från årsskiftet servera mjölk i våra skolor från franskägda Lactalis i stället för från kommunens egna mjölkbönder.
Man blir både arg, ledsen och besviken över hur kommunen hanterar sina invånare utan att reflektera över konsekvenserna av sitt handlande. Varje mjölkbonde sysselsätter på ett eller annat sätt ytterligare 4–5 personer, oftast lokalt.
Det är alltså många skattebetalare som påverkas, för att inte nämna deras familjer och alla som månar om det öppna jordbrukslandskap som vi bor i.
Gefleortens bud var väl inte konkurrenskraftigt nog, om man räknar mycket kortsiktigt och i rena pengar. Här finns ingen multinationell kassakista att ösa ur som tillfälligt kan snedvrida marknaden.
Vi i Gefleortens Mejeri försöker dessutom betala mjölkbönderna ett drägligt avräkningspris så att så många som möjligt kan leva på sin verksamhet. Och detta har vi lyckats med tack vare många lojala konsumenter. Tyvärr hör inte Tierps kommun till dessa.
Här lutar man sig mot lagen om offentlig upphandling och så vidare, och så vidare. Vi har hört det förut men jag tror faktiskt att min egen devis gäller även här: ”Det är bara viljan som saknas”..Tierp.kommun säger här
När Tierps, Östhammars och Heby kommuner genomfört den gemensamma upphandlingen av mjölk var det Skånemejerier som gav det bästa anbudet.
Det innebär att de uppfyllde både miljö- och livsmedelskraven samt gav det bästa priset. vi kommer leverera Ekologisk mjölk från Skåne.

 

Här är arbetarbladet  artikel som skriver
Tierpsbarn ska dricka "fransk" mjölk – upprörda känslor på Facebook   
Nästa år kommer mjölken i Tierps skolor från Skånemejerier, en del av den franska koncernen Lactalis, i stället för från lokala mjölkbönder. Det har retat många
 
Från och med årsskiftet ska mjölken som serveras i Tierps skolor komma från Skånemejerier i stället för från kommunens egna mjölkbönder som tillhör Gefleortens Mejeri. Att Skånemejerier dessutom ägs av den franska koncernen Lactalis väckte känslor.

 på UNT.se .Facebook gruppen "Vi kräver svensk mjölk åt barnen i Tierps kommun" skapades på Facebook och fick snabbt över 1200 medlemmar. Flera medlemmar i gruppen trodde att mjölken skulle importeras från Frankrike.vem vet ?

– Bedrövligt! Hur kan en kommun göra så här! Skrev en person i gruppen.
Tierps kommun förklarar att skolorna kommer att fortsätta få svensk, ekologisk mjölk. Att Lactalis äger Skånemejerier betyder inte att mjölken kommer från Frankrike. Den ska komma från skånska bönder.

Varför valde ni inte mjölk från lokala producenter?
– Skånemejerier vann upphandlingen. Kommunen kan inte ta lokal hänsyn eftersom lagen om offentlig upphandling har EU-direktiv om lokal särbehandling, säger Håkan Bergström, kommunens upphandlingschef.
Han menar att kommunen gav lokala mjölkleverantör er en chans att komma med bud. Att kommunen inte valde någon dem har med EU:s direktiv om fri konkurrens att göra. EU:s regler förbjuder lokal särbehandling.

– Vi samlade lokala leverantörer i möten för att få in förslag och synpunkter på att dela upp upphandlingen på ett bra sätt. Men enligt lag måste vi välja den som lämnat det bästa budet, säger Bergström.

http://www.aftonbladet.se/wellness/matvikt/article17801264.ab
http://www.unt.se/heby/ekologisk-mjolk-i-skolorna-2704087.aspx
http://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Nyheter/2013/Den-svenska-skolmjolken--en-narproducerad-naringsbomb/

2 kommentarer:

 1. Inget fel på skånsk mjölk ;) Bara skojar, det är inte klokt att mjölken ska färdas till er här nere ifrån Skåne!! Närproducerat, vart tog det vägen!!!??

  Finns inte en chans att jag limmar servetter på mina fina gamla plåtburkar!!! Älskar gamla (och nya fina) burkar!!!

  Önskar dig en skön måndagkväll :)

  Linda

  SvaraRadera
 2. Och här säljer dom Arla, som jag bojkottar, det ska vara Skånemejerier i Skåne... jag hoppas de har det i skolor osv.
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.