Mapel syrup
Inte att blanda i hop med med vår söta sockersirap, Lönnsirapen är koncentrerad sav och inte så söt och har en fin smak av lön/träd, Jag använder den till Gröt, Pannkakor , ringlar lite på Glassen, Glaserar revbens spjällen med lite lönnsirap det sista innan jag tar ut dom ur ugnen är underbart gott
Hemma gjord (falsk) Lönnsirap ,Men billigare
Ingredienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra
Plocka en liter gröna lönnblad som du packar ner i ett litermått, Koka upp en liter vatten i en större kastrull lägg i de sköljda löven och småkoka på låg värme, i cirka en halvtimme under lock. Tag av kastrullen och sila bort bladen. Behåll vätskan. Häll nu på socker, ca 8dl och ställ tillbaka pannan på spisen och koka nu ca en timme eller mer utan lock, tills sirapen tagit ihop och känns lite seg. tillsätt citroncyra, den ska vara lite trögflytande kall
Häll upp på flaska
Lönn blad |
Lönnsirap är sav från den nordamerikanska trädet sockerlönn. På vårvintern vid savstigning borrar man hål i trädets stam på solsidan. I hålet fästs ett rör, genom vilket saven rinner ut och samlas upp i skålar. Saven innehåller 3-4 % socker som får .av vattnas, upphettas och filtreras, varefter ren lönnsirap återstår.
Pannkaks recept (Tjocka)
Mina pannkakor
Tillagning
1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med ägg och mjölk.
2. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner dem i äggsmeten och vispa till en slät smet, låt vila ca 10 min.
3. Stek pannkakorna i smör, gärna ett par åt gången på medelstark värme. När du börjar se bubblor på ovansidan är det dags att vända. Det går även bra att steka dem i plättlagg, då håller de formen bättre.
4. Håll pannkakorna varma i ugn tills alla är färdigstekta.
5. Servera med lönnsirap.
Men lönnsirapen är dyr 55-60 kr för 250g. Här är ett recept på hur du kan göra en hemma gjord variant
Ingredienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra
Plocka en liter gröna lönnblad som du packar ner i ett litermått, Koka upp en liter vatten i en större kastrull lägg i de sköljda löven och småkoka på låg värme, i cirka en halvtimme under lock. Tag av kastrullen och sila bort bladen. Behåll vätskan. Häll nu på socker, ca 8dl och ställ tillbaka pannan på spisen och koka nu ca en timme eller mer utan lock, tills sirapen tagit ihop och känns lite seg. tillsätt citroncyra, den ska vara lite trögflytande kall
Häll upp på flaska
Näringsinnehåll för:
Lönnsirap
(Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi: 261kcal/1092.02kJ
Vatten: 32.11g
Protein: 0g
Fett: 0.2g varav mättat: 0.04g, enkelomättat: 0.06g, fleromättat: 0.1g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 67.09g, varav sockerarter: 59.52g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer: Niacin: 0.03mg, B2: 0.01mg, B1: 0.01mg, B6: 0mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler: Fosfor: 2mg, Järn: 1.2mg, Kalcium: 67mg, Kalium: 204mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 9mg, Zink: 4.16mg
Har aldrig smakar lönnsirap
SvaraRadera