söndag 17 augusti 2014

Barnförbjudet

1974 så skulle jag gå på min första (barnförbjudna film) och det skulle bli ”Jordbävningen” Jag var eld och lågor.
Vad skulle hända om Los Angeles utsattes för en jordbävning med en styrka på 8,9 på Richterskalan? Det är denna situation som Hus störtar samman, vägar spärras av, gas exploderar, vattenledningar brister och all kommunikation bryter samman. Till slut brister den stora Hollywood-dammen och enorma vattenmassor störtar ned mot den dödsdömda staden.Stewart Graff (Charlton Heston), är byggnadsingenjör och Ava Gardner spelar hans bortskämda hustru Remy. Lew Slade (George Kennedy) är tuff polis och Lorne Greene är en entreprenör som har byggt en gård som visar sig vara rena dödsfällan...
En katastrof film med massa häftiga specialeffekter detta var tjugo år innan dataanimationen, och med hjälp av miniatyrer, speglar och kameratricks lyckas dom sätta Los Angeles i ruiner. Och filmen fick en Oskar för ljudet.

Och det häftigaste var också ljudet! Den var i sensurround teknik som gav en totalupplevelse när marken kollapsade och hus rasade  i filmen , stora högtalare vibrerade i biosalongen så en del reste sig i panik , även jag  . Jag hade spelkulor i fickan som jag lade på golvet och dessa bara hoppade omkring.
Det var högtalare från Cerwin-Vega som tillverkade en speciell anläggning en subwoofers för att skapa lågfrekventa effekter
till denna film som gav biosalonger mindre skador på grund av vibrationer från anläggningen och ledde till extra säkerhetsföreskrifter angående ljudanläggningen. 
Film musiken på LP
När jag efter filmen gick in i en skivaffär för att köpa filmskivan (man gjorde så förr) så spelade jag den många gånger för att återuppleva scenerna i minnet.
På skivan finns det två spår mullret från en jordbävning inspelat.  Och man kan se dom breda spåren på skivan, jag har väckt många sjusovare med detta ljud hemma på stereon.hehehe. ”Earthquakes bring out the worst in some people”.
Groovie

"ATTENTION! This motion picture will be shown in the 

startling new multi-dimension of 

Sensurround. Please be aware that you will feel as well as 

see and hear realistic effects such 

as might be experienced in an actual earthquake. The 

management assumes no 

responsibility for the physical or emotional reactions of the 

individual viewer."- 


Sensurround ljudet blev ingen större succe och blev bara 

använt I 3 filmer till ”1976 Midway , ”1977 Rollercoaster, och

 ”1979 Battelstar galactica

2 kommentarer:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.