måndag 19 januari 2015

Det där man inte pratar om

Det där man inte pratar om

Det är dags att lyfta på täcket, öppna munnen, avslöja och chockera! Utgångspunkten för ungdomsensemblens arbete under spelåret 2014/15 är helt enkelt det som inte sägs, det vi inte pratar om – det ska vi berätta om. På teaterscenen.
U
Melissa
ppsala stadsteaters stora barn- och ungdomsprojekt har varit i gång i lite mer än ett år och den 10 april är det urpremiär för teaterårets pjäs med ungdomsensemblen på temat »Det där man inte pratar om«. Temat för pjäsen valdes av Maria Trost, dramapedagog och ansvarig för barn- och ungdomsprojektet och har sedan formats och diskuterats fram tillsammans med ungdomsensemblen.

–Ungdomarna har känt till temat från start, vilket har varit bra. Alla har velat berätta om olika situationer som man i vanliga fall inte pratar om, antingen något de själva varit med om eller något de hört talas om, berättar Maria. Utöver ungdomsensemblen har även flera skolor runt om i länet fått jobba kring samma tema. Bland annat har en klass i årskurs 9 i Österbybruk fått arbeta med Maria vid flera tillfällen under höstterminen. Manus till pjäsen skrivs av Jani Lohikari, dramatikerstudent som går sista året på Stockholms Dramatiska Högskola.
I årets ungdomsensemble finns fem av de tidigare medlemmarna kvar sedan förra läsåret, resten är helt nya i gruppen. Totalt består ensemblen av cirka 15 ungdomar från Uppsala län och de träffas en gång i veckan på teatern och repeterar. De flesta av dem har aldrig tidigare hållit på med teater över huvud taget, i vissa fall aldrig ens sett en föreställning. Det är ett medvetet val, barn- och ungdomsprojektet syftar till att ge unga som inte redan har en relation till kultur en chans att möta teater och språk.
–Efter de här tre åren, som projektet sträcker sig över, ska alla ungdomar mellan 15 och 20 år i Uppsala med omnejd känna till teaterns barn – och ungdomsverksamhet! säger Maria.
Är du nyfiken på Uppsala stadsteaters program för unga? Vi har workshops, ungdomskort, guidade turer, manusgrupp och mycket mer.Fler program och erbjudanden till barn och unga.
Följ teaterns barn- och ungdomsprogram på facebooksidan Ung på Uppsala stadsteater.

2 kommentarer:

  1. kul när de hittar nått vettigt att göra

    SvaraRadera
  2. Mycket bra på alla sätt & vis. Bra för ungdomarna att få uttrycka sig och underbart för de vuxna som får leda & stötta.

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.