söndag 4 januari 2015

Saker man inte vill veta

Inte rent mjöl i påsen och hår i brödet !
Nu vet inte jag, och någon expert  är jag inte ,men det har kommit till min kännedom att man tillsätter hår I vårat mjöl ! Ja just det HÅR! från människa eller djur  Mjölbehandlings medel som det vackert står på påsen.
 
Att vi äter människohår hade inte jag en aning om , och detta är rent äckligt!
De säljs i Sverige helt utan att förvarna veganer, vegetarianer, och andra som av olika skäl är restriktiva med vad de äter. (jag vill inte bli en kannibal)


Detta är vad jag hittar när jag googlar på ämnet. 

Ett stort antal bröd och andra bakverk innehåller aminosyran L-cysteine, som vanligtvis tillverkas av människo- och djurhår. Även kycklingfjädrar används i ämnet E 920.
Smördeg, pita bröd och vaniljmunkar är exempel där L-cystein förekommer .ca 75 % av allt fabrikstillverkat bröd innehåller cystein

 Den enda restriktionen som finns inom EU är att huvuddelen  i E 920 inte får vara människohår.
Kina  Indien och i Tyskland tillverkar detta och exporterar till hela världen

Uppsamling av hår från frisörer i Kina , rensning från fimpar och skräp läggs detta i syrabad 24 timmar.  Tillsamman med det betydligt dyrare ankfjädrar . och blir då animaliskt mjölbehandlings medlet aminosyran L-cysteine
Ett ämne som torkas till pulver och exporteras .
Hår från bårhus är förbjudet även i Kina , Men det finns inga garantierHår från människa  är den billigaste råvaran ,djurhår, horn samlas  in också  och löses upp i kemikalier
 
Enligt en artikel i Illustrerad vetenskap Nr 8 2014 kan man läsa : Årligen producerar Kina  12 000 ton cystein , 80 % av produkten kommer från fjädrar.
Fakta
E 920 - L-cystein (övriga tillsatser)
FUNKTION 
Mjölbehandlingsmedel.
FRAMSTÄLLNING 
Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i mjöl.


E920
L-cystein
Tas fram ur aminosyran cystein, som man hittar i horn och hår från djur. Ett mjölbehandlingsmedel som förbättrar bakegenskaper och som uteslutande används till mjöl.Detta gör degen mjukare & mer lättknådad, vilket spar både tid & energi vid tillverkningen ” säger dom på livsmedelverket när man rådfrågar

 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985
Mjölbehandlingsmedel
 
Vad sker i degen?
Då degen just har blandats ihop har en liten del av glutenkopplingarna skett, långt ifrån optimal. Bland "kopplingarna" finns det både svaga och starka kopplingar.
Den svagaste kopplingen som finns i degen är Van Der Waals koppling, och den starkaste är en kovalent(elektronparbindning) svavelbinding, där emellan finns det tre olika kopplingar som är olika starka.

När degen blandas ihop börjar kopplingar ske i proteinkedjorna, och ett stort antal svaga kopplingar knyter snabbt kontakt. Om man nöjer sig med dessa kopplingar får man en klibbig deg och ett bröd som inte håller för att jäsa en längre tid, den släpper gas. Genom att fortsätta att knåda degen brister de svaga kopplingarna och starkare kopplar ihop, det är anledningen (tillsammans med att stärkelsen fått till att suga vätska) till att degen blir styvare när den knådas.

Sammanslagningen av aminosyror är s.k. kovalent bindning mellan svavelatomerna i aminosyran cystein, degen blir härigenom starkare och kan motstå gastrycket under jäsningen. Genom att tillsätta exempelvis sojamjöl (max 3 %) får man en kraftigare utveckling av svavelbryggning. Genom att tillsätta askorbinsyra i mjölet skyndar man på svavelbindningen i degen och därmed glutenstyrkan.

http://bakkemi.se/bageri/degen.html
 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985


3 kommentarer:

 1. hmm vart tar mina kommentarer vägen?

  All som jag skrivit under semestern är borta?

  Nu har jag läst i kapp efter semestern
  Så nu kan du kommentera hos mig igen :)

  varför denna robot koll jobbig ju

  SvaraRadera
 2. HEj Matts

  TAck för din e-post. Lantmännen Cerealia använder inte detta mjölbehandlingsmedel.


  Med vänlig hälsning

  Lantmännen Cerealia
  Konsumentkontakt

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.