lördag 26 maj 2012

Jag vill inte vara med längre


Det finns kvicksilver i alla våra lågenergilampor och lysrör och var ska jag slänga dom ? jag vet inte, och ingen jag frågar vet eller bryr sig om den frågan.

Jag möter en mamma på väg till vår källsortering station, samtidigt som hon slänger en hel kasse lågenergilampor i glas containern,   pratar hon om hur farligt  socker  är för sina småbarn...Men vakna !

En lågenergilampa innehåller 5 mg kvicksilver per lampa. Det finns i lampan i form av små kvicksilverdroppar eller fast amalgam (en kvicksilverförening). När lampan tänds stiger temperaturen och kvicksilvret förångas. När lampan släckts och kallnar omvandlas ångan igen till kvicksilver eller amalgam. Man ska vara ohyggligt försiktig med kvicksilver och absolut inte andas in det.


Jag kommer ihåg när Kvicksilver som var i termometrarna samlades in till  slutförvaring i bergsrum, Man skulle ta sina gamla termometrar och lägga dom i en plastpåse.
Redan 1992 stiftades en lag i Sverige att inga mätinstrument innehållande kvicksilver fick köpas, säljas eller tillverkas. En kampanj för insamling av termometrar och blodtrycksmätare startade, och snart var de helt borta från sjukvården. Dagens unga läkare och sjuksköterskor har knappast sett något annat än kvicksilverfria mätapparater. Så är det dock inte i de flesta andra länder. Vi skickar allt kvicksilver avfall till Tyskland som har slutförvaring i sina saltgruvor.

Det är En skandal tycker jag hur oansvarigt det här har skötts. Det finns inget återvinningssystem och ingen information om man nu inte aktivt söker. – Den konsumentinformation som finns på lågenergilampor är närmast skandalös. I bästa fall finns det en överkorsad soptunna.

 Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, Gamla febertermometrar rensas bort och tandläkarna slutar att använda amalgam, i jordbruket förbud mot att behandlar utsäde med kvicksilver,  Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla höga halter kvicksilver, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika sjöar...Nu sprider man ut kvicksilver igen helt okontrollerat. Det är fullständigt sjukt. Jag vill inte vara med om detta.
Men hur gör vi  när vi ska lämna in våra lampor, ska man ta med mig lamporna in till en  större stad som har inlämning av miljöfarligt avfall  ?  apoteket ? nej det är nedlagt!
Risken är att många blundar och lägger det bland glas avfall.

Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:om en lampa går sönder
"Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasan i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.”


Sverige införde 2009 ett totalförbud mot kvicksilver men lågenergilampor undantogs. Att andas in det metalliska kvicksilver som finns i lamporna kan i värsta fall ge skador på hjärna och njurar. Sömnbesvär, irritation och personlighetsförändringar är några exempel på vad det kan resultera i vid långvarig exponering.

Vi svenskar kastar under ett år  runt en miljon lampor i glasåtervinningen. Av dessa är 200000 lågenergilampor.


Lampans ljusålder

1879 Thomas Edison visar upp den första vanliga glödlampan.

1980 De första lågenergilamporna kommer ut på marknaden. Lågenergilampor, även kallade lysrörslampor, innehåller kvicksilver och måste lämnas till en miljöcentral eller återvinningsstation.

1993 Kvicksilvertermometrar förbjuds i Sverige. Kvicksilver kan skada centrala nervsystemet och njurarna och orsaka inlärningssvårigheter. Organiskt kvicksilver tar sig in i moderkakan. Kvinnor i fertil ålder uppmanas att inte äta viss fisk, för att den kan innehålla kvicksilver.

1 Juni 2009 Totalförbud Sveriges regering inför ett totalförbud mot kvicksilver. ”Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och kan vara ett hot både mot människors hälsa och mot miljön”, skriver miljödepartementet om förbudet. Lågenergilampor undantas från förbudet.

2009 Lågenergi lampan tar över
Alla matta glödlampor förbjuds i Sverige och lågenergilampor blir vanligare i butikerna. De nya lågenergilamporna väntas hålla upp till 15 gånger längre än en glödlampa. Dessutom är de betydligt mer energieffektiva. Genom att minska energiförbrukningen ska utsläppen från kolkraftverken minska.

2011 Nytt förbud
Förbud mot klara 60 watts glödlampor.

2012
Alla typer av glödlampor förbjuds.
Det finns nu bara Lågenergi lampor att köpa
Mercery Blues by Pouls Garage

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3253

2 kommentarer:

  1. Jag har börjat köpa halogen ( De är billiga! Men inte fullt så energisnåla.) eller LED-lampor istället.De har inget kvicksilver i sig, och de är dimbara, båda sorterna.
    LED-lamporna är bra mycket dyrare förstås, men de drar också mindre el än energisparlamporna, och har mer än dubbel livslängd än en energisparlampa. På Rusta finns ett rätt bra utbud för basbehov i hemmet, och till bra priser. http://www.rusta.se/ljuskallor_belysning_belysning___el_c12.html
    Skrämmande att så många inte vet att man absolut inte får kasta lågenergilampor i vanliga soporna, eller glasåtervinningen! De ska lämnas på en återvinningsstation, som det ska finnas minst en av i varje kommun. Dessutom brukar det ett par gånger varje år även i de mindre tätorterna dyka upp mobila återbruk, där man kan lämna miljöfarligt avfall också. Kvicksilver är verkligen läskigt, och det är nog bara en tidsfråga innan även de förbjuds. - De godkändes nog bara för att det inte fanns något energisnålt alternativ då de kom, och man ändå kände ett stort behov att spara på el i världen. (Men frågan är väl om man inte bara bytte ett problem mot ett ännu större?)
    Nu finns ju i alla fall bra alternativ, och även om halogen och LED ger ett kallare ljus, så går det säkert att få till lampor med varmare sken också. - Genom att helt enkelt färga glaset i dem en aning. :)

    SvaraRadera
  2. Connie Tornevall10 juni 2012 kl. 02:02

    Intresset verkar ha svalnat för miljökampanjen, inte ens Reinfeldt tjatar om den längre!

    Bara för att det så fint kallas för lågenergilampor får vi inte glömma att de faktiskt innehåller tungmetaller och ställer till problem när "Svensson" inte fattar eller glömmer att lamporna INTE får slängas i hushållssoporna!

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.