tisdag 23 maj 2017

SVT Uppland, Alla lärare säger upp sig

Till sommaren säger samtliga fem lärare upp sig på Tallbacksskolan i Månkarbo. Orsaken är den höga arbetsbelastningen. 

Samtliga grundskolelärare på Tallbacksskolan i Månkarbo har sagt upp sig. Orsaken är att de flesta lärarna upplever att de har allt högre arbetsbelastning. Vilket P4 Uppland var först med att rapportera om.
På Tallbacksskolan går omkring 80 elever. Till sommaren säger samtliga fem lärare upp sig. Orsaken är den höga arbetsbelastningen och att de måste göra arbetsuppgifter som inte tillhör deras yrkesroll.
– Flera roller är i samma roll. Man får vara så mycket annat som psykolog, kurator, skolsköterska och jag skulle bara vilja undervisa, säger Anna Hjelm, lärare.

Problem i hela landet

Utbildningschefen för Tierps kommun Henrik Hedqvist håller med om att situationen är akut men säger att problemet med situationen för lärarna är nationellt.
– Det är ett akut problem på Tallbackskolan och det måste skolledningen och rektor lösa. Det pågår ett krig just nu om lärare i det här landet. Anledningen är att vi har en brist på lärare, säger han.

Anställningsintervjuer igång

– Visst är det här är ett problem. Vi skulle helst vilja att ingen lärare slutade hos oss. Skolledningen jobbar med det här och är på väg att lösa det här problemet. Det är full fart med anställningsintervjuer och vi har haft annonser ute. Det här är något som rektorn ansvarar för och de har full kontroll på det, säger Henrik Hedqvist.

”Önskar att rektorerna hade varit här”

Läraren Anna Hjelm berättar att hon hade önskat att rektorerna hade varit mer på plats på skolan.
– Många uppgifter har varit övermäktiga för oss och en stor önskan hade varit att rektorerna hade varit här och stöttat oss och lärt känna oss för dem vi är.
svt reporter 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.