torsdag 8 juni 2017

En underlig skräckfilm.

Jag gick på bio november 1979 och såg den svenska premiären av filmen Alien. "I rymden kan ingen höra dig skrika." Regisserad av Ridley Scott
Den åttonde passageraren med  Alien på vinyl.

Hade läst om den i över ett år i tidningarna, och nu var det äntligen premiär.
Det sades att I USA så svimmade, spydde och till och med dog publiken när dom såg filmen.
Nils-Petter Sundgrens recensera den på Filmkrönikan   Där den inte fick så bra betyg. Och i Aftonbladet fick den bara 3 plus.
En underlig skräckfilm.
”Skräckscenerna är varken blodiga, otäcka eller spännande” och ”Förutom två överraskningar är det mest ett evigt kutande i korridorerna” skrev dom om filmen Alien den åttonde passageraren som den kallades i Sverige.
Men man visste att en dålig recension på den tiden betydde i allmänhet en riktig bra film.
Förväntningarna var enorma och under 5 minuter så sades ingenting i filmen. Ombord fraktskeppet Nostromo  där dator ”Mother” väcker upp besättningen ur deras kryosömn.
Jag tyckte den var helt fantastisk! och Sigourne Weaver blev min nya hjälte. Publiken skrek verkligen av fasa, spänningen var intensiv i biosalongen man kunde riktigt känna den. Och fast filmen var censurerad så var det riktigt otäckt.(VHS var inte överkomligt förrän mitten av 80 talet men då hyrde jag en moviebox på macken hemma och den första videofilmen jag hyrde till den var just Alien)Jag köpte den oklippta VHS versionen i England när jag var över och fick då äntligen se hela filmen. Den sista film att censureras i Sverige var Casino 1995.

När filmen var över gick jag omtumlad och köpte Lp skivan med Filmmusiken till Alien , och som serietidning, hela filmen tecknad.
När jag kom hem upplevde jag filmen på nytt, Där låg jag på sängen bläddrade i tidningen, lyssnade på musiken och reste med Nostromo, en interstellär fraktfarkost med en besättning på sju personer, i yttre rymden, där ingen kunde höra dig skrika!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.