söndag 9 juli 2017

Svensk radio gjorde mig till skivsamlare


The Real Thing hörde jag första gången på Radio Luxemburg , list ettan i England ”You to me are everything” Inköpt för 44 kr på Konsum Jakobsberg 1976.

70 talet var en tid då radion lade ner alla pop och list program. En vänstervåg plöjde fram i min radio och tv. 

1973 fanns det en Aktionsgrupp som kallades ”Rädda radion” Deras mål var att avskaffa radions topplistor! man kunde inte lista upp och tävla i musiken som ofta bara kom från USA och England ”imperialistiska Coca Cola- kultur”. De multinationella skivbolagen program på radion där man endast kunde höra ny pop/rockmusik skulle stoppas. Tio i Topp, Kvällsstoppen och Svensktoppen, Poporama  mm.

Kommer ihåg hur man alltid tonade ner dom moderna poplåtarna som någon modig själ hade önskat i skivor till kaffet ett önskeprogram som sändes live från olika arbetsplatser i vårt land där man fick önska låtar ur Sveriges radios digra skivarkiv.
Tio i Topp  sista programmet sändes 29 juni 1974 och kvällsstoppen ett program som visade skivförsäljningen i Sverige lades ner året därpå- 19 augusti 1975. Men Svensktoppen lyckades hålla sig kvar, men det var på håret.
Efter att Abba vann Eurovision 1974 och Sverige ”var tvungen” att nästa år hålla i tävlingen  var måttet rågat !(Abba var inte ens bjudna till den stora finalkvällen i Älvsjöhallen ) och året därpå hoppade SVT av Eurovision Song Contest . Det blev ingen melodifestival.
Det var många med mig som saknade popmusiken på radion och vi rattade in Radio Luxemburg på kvällarna för då hördes det bäst, mellan knaster och susningar ur radions mellanvåg så kunde vi få höra ny rock och pop, jag skrev upp artist och låtar på lappar som jag senare efterlyste i skivaffären i Sala eller i Stockholm.
Hörde grupper som Status Que , Blondie , Toto och BTO för första gången på radio Luxemburg.
Att köpa skivor eller låna från kompisar och sedan spela in dessa på kassettband  var det enda sättet att lyssna på ny rock och popmusik. Radion var det bara att glömma ! Skivaffärerna stod för det fria utbudet.
Jag startade mitt eget skivarkiv hemma på pojkrummet, just för att få höra på den musiken SR inte spelade men som vi lyssnade på.Så här var stämningen 1974 .SVTs Ulf Gudmundson, intervjuade Stikkan Andersson och Abba som firade segern, med Waterloo - Förra året gjorde ni en schlager om hur man ringer till varann, det här året gjorde ni en schlager om hur 40.000 människor dog, cyniskt uttryckt.! Aftonbladet skrev. Åsa Moberg om ”Waterloo”-seger i Brighton ”en fyllefest för barbiedockor” 
Jag gillade inte Abba då , Inga tuffa Hårdrockare skulle gilla Abba men jag ogillade att det inte var fint nog, att man såg ned på viss musik.Hårdrock fick sin beskärda del.


Källa
Mig själv och den tid jag lever i-
SR
SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.