lördag 2 september 2017

ÄNTLIGEN LÖRDAG !

Lördag ,Lördag, Lördag ! Lördag kommer efter fredag och före söndag. 

Många affärer hade Lördagsstängt, men tidningen som dimte ner i hallen var extra tjock på grund av lördagsbilagan, Ibland gick den inte ner i brevinkastet på dörren utan man fick öppna dörren för att ta tidningen. och då riskerade man att träffa Arga-tanten som bodde i lägenheten mitt emot ! Hon måste ha suttit på en stol innanför dörren, för så fort jag öppnade så slet Arga-tanten upp sin ytterdörr och skrek att man inte skulle springa med träskor i trappen eller att det var alldeles försent/förtidigt att slå i dörrar.


Lördag är den dag i veckan då många föräldrar i Sverige anser att deras barn kan få äta godis
Fornsvenska för att löga sig, (bada) Förr i tiden tvättade man sig grundligare den här dagen.
Lördagen var i folktron ibland förknippad med olycka. På vissa håll har det ansetts olämpligt att utföra vissa arbeten, till exempel att mala mjöl och nysta garn. Barn som var födda på en lördag ansågs vara lata och långsamma.


1982 beslutade regeringen att Systembolaget skulle hålla stängt på lördagar

Först år 2000 blev det lördagsöppet igen.

Jag kommer ihåg när posten hade lördagsutdelning, Speciell utdelning av brev på lördagar, från  1978–87 Det kostade 2 kr extra men höjdes tyvärr till 3 kr 1983 .

Huvud nyhet i  Dagens nyheters Lördagstidning 2017 09 02 

Ryska konsulatet bränner okänt material


Räddningstjänsten larmades på fredagen till Rysslands konsulat i San Francisco efter att kraftig, svart rök steg upp från byggnaden.
Men väl på plats släpptes de inte in av personalen – som var i färd med att stänga verksamheten efter påtryckningar från USA.
– De brände något i sin eldstad, säger räddningstjänstens talesperson.
Larmet om en möjlig brand i konsultatet kom dagen efter det amerikanska utrikesdepartementet plötsligt beordrade Ryssland att stänga tre av landets diplomatiska beskickningar i USA, varav en av dessa var just konsulatet i San Francisco.
Slutdatum för att lokalerna skulle vara utrymda är satt till lördagen.
Källa 
Mig själv
http://www.ne.se/
http://www.dn.se/

2 kommentarer:

  1. Före 1978 var det alltid utdelning av brev på lördagar... Det var full service hos lantbrevbäraren även de dagarna. Sedan drogs det in mer och mer.
    På slutet medan man fortfarande kunde få post utkörd på lördagar så var det rysligt dyrt minns jag. Kurirpost fick man skicka det som. - Jag har själv delat ut ett fåtal sådana försändelser när jag körde brevbäring några gånger.

    Arga tanten måste haft ett tråkigt liv, om hon bara väntade på att öppna dörren och skälla på dig... :D

    SvaraRadera
  2. jo det tror jag också, men mitt blev allt mer roligare hon andvände titthålet i dörren

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.