onsdag 13 september 2023

Recept på barkbröd

Saknar doften av trygghet och nybakade kanelbullar när man kom hem som liten. Nu doftar det bara stress och nymikrad Billy pizza i ett ängsligt ensamt kök.

Men det finns svamp i skogen nu, massor utav dom desutom.

Läste om hur svamp förr var betraktat som oätlig. Man åt inte svamp helt enkelt det var kreaturs föda !

Svamp som kreatursföda 1920 Skåne

Det faktum att flera svamparter dessutom är dödligt giftiga lär förmodligen spätt på allmogens misstro mot matsvampar står det i boken jag läser just nu. Det var under stormaktstiden bruket av matsvamp först kom till Sverige, men då endast till de besuttnas bord /alltså inte du och jag).  Mot slutet av 1800-talet började borgarklassen så sakteliga att få smak för svamp som föda. 

Men svamp hade länge plockats hos allmogen i Finland, Ryssland och även Polen Men inte här i Sverige !  det är lite konstigt att det inte spred sig hit. Det var tydligen inte förren 1950-talets charterresor som gjorde att svampen fick ett bredare fäste på matborden bland oss Svenskar.

Våra svenska äpplen i trädgårdarna faller ner nu och med skottkärran körs dom bort till skogs eller i komposten. Istället åker vi till affären och köper dyra vaxade äpplen ifrån utlandet .

I boken Fil fläsk och falukorv Svenska mattraditioner genom tiderna av Jan ö Swahn står det om äpplen "Under medeltiden introducerades goda äppelsorter genom klostrens försorg och ypning med ädelsorter på vildaplarna. men för Svensk allmoge var däremot äpplen inte ätliga. Äpplen ansågs skadlig för magen och äppelkart kunde vålla sjukdommar bla barnförlamning, äpplen var kreaturs föda !

Detta har tydligen levt kvar jag kommer ihåg att man sade när jag var liten på 60 talet att inte äta äppel kart och skrutt och kärnor det kunde vara riktigt farligt ! För inte tala om misstänksamheten för spagetti och ris bland dom lite äldre på 70-80 talet -äta mask och myrägg? Jag jobbade med en man på 90 talet som vägrade att äta pizza han skulle aldrig i helvete äta pizza så länge han levde! Och det höll han.

                               

Vilka var nu den Svenska allmogen ? ja det var vanligt bondfolk. I det gamla Sverige fanns adel, präster och borgare i städer och på större gods där de levde gott. En stor del av den övriga befolkningen bodde ute på landsbygden där förutsättningarna och villkoren var annorlunda. Allmogen styrdes av verkliga, vardagliga behov och många av människorna levde sina inrutade dagar i skuggan av en krävande godsägare. Utan egen gård eller mark, som "obesutten", tvingades man arbeta.Skulle jag ha levt då blev det Amerikabåten på direkten !

Den svenska allmogen använde fram för allt bark för att dryga ut mjölet vid brödbaket 


Här kommer ett recept på barkbröd Istället för att plocka svamp och äta äpplen så blanda vi bark i mjölet när det var ont om mat. Synd att inte google fanns.

Barkbröd 

(I2 st tunna kakor) 2 dl kärnmjölk alt. 25 g jäst 61/2 dl vatten (fingervarmt) 6 dl råg- eller kornmjöl 4 dl barkmjöl 2 msk malt eller honung 2 tsk salt ev. kummin efter smak mjöl till utbakning Blanda kärnmjölk och 2 dl råg mjöl till en lös smet och låt stå i varmt rum till jäsnings process startat (till nästa dag), alt. lös upp jästen i vattnet. Blanda därefter i malt/honung, salt och ev. kummin, avsluta med att blanda i (resten av) de olika mjöl sorterna. Arbeta degen tills dess att den är smidig och släpper från bunken/tråget. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Dela sedan degen i 12 delar och kavla till tunna kakor « 5 mm) som gräddas på järnplåt över öppen eld. Det går även att grädda i vanlig ugn (225-250 grader). Då bör man låta plåten stå



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.