söndag 11 januari 2015

Inte närvarande

Nu skulle man ha en IPhone som man kunde vara lite frånvarande,

fånga stunden för att sedan uppleva den på ett annat ställe .






Jag känner mig lite ensam ibland mina vänner. Passa på och njut av den flyende dagen ,innan batteriet tar slut







Kanske en app för att hålla koll på hur länge vi pratar i telefonen under en dag.

https://itunes.apple.com/us/app/moment-track-where-you-go/id771541926?ls=1&mt=8

lördag 10 januari 2015

Tygtavlor

Måla tavlor i  tyg är roligt
Massor av färger på våran palett
 Vi jobbar med tyg och filt

 Klippa i filt är inte lätt , men snart så växer bilden fram








 Fantastiska små konstverk










fredag 9 januari 2015

Lottvinst

Vi har vunnit 500 kr HURRA äntligen , efter år av lottköp och tippning så vinner vi.
500 kr på shopping4net, ett företag på nätet.

Men när vi går ut på deras hemsida så inser man snabbt att det blir inte så stort paket från detta dyra företag

”Vi jobbar ständigt på att pressa ner priserna och att förnya sortimentet. ” skriver dom i sin presentation ,,,tittar på deras produkter  och inser att jag kan köpa 5 st lampor för 500 kr 

·         Bläddrar vidare i sortimentet  som består av
·         SKÖNHET
·         KONTAKTLINSER
·         HÄLSOKOST
·         APOTEK
·         FITNESS
·         HEM



·         Trodde att Internet handel skulle vara billigt , på nätet står det att detta företag har billiga priser och fri frakt. När man äntligen vinner så blev det dyrt,dyrt,dyrt.

onsdag 7 januari 2015

Jag gick fram i slowmotion medan allt annat omkring mig for fram i ultrarapid .

Visste inte att det var så här jobbigt att gå upp kl 6 på morgonen,
Jo då det visste jag nog men hade tillfälligt glömt bort det,GÄSP.
Vi har dragit oss till halv 10 nu under julen ,till och med hundarna sov när jag gick upp i morse för att börja jobba .
I dag har det varit som om glasögonen varit skitiga , synen ville inte riktigt klarna, lite dimmigt.
Jag gick fram i slowmotion medan allt annat omkring mig for fram i ultrarapid .
Men imorgon så är jag nog synkroniserad .


måndag 5 januari 2015

Nyheter från soffkanten

Sitter i min nya soffa och lyssnar på Soul musik från 70 talet, gamla singlar så jag får hoppa upp och ner i soffan hela tiden för att vända på skivan, (Det är bara en låt på varje sida) Dricker julmust och äter den sista skinksmörgåsen, sedan är julskinkan slut.

Jul ledigheten är för mig en tid att verkligen vara ledig på, och bara vila.inte göra någonting.
Vet inte ens vad kl är, knappt vilken dag i veckan det är .
Vet att jobbet börjar på onsdag och det kommer att bli skönt att få rutiner igen. Hur mycket man tycker om att slös så kan det bli för mycket tillslut.

Bara det att magen kommer igång igen ser jag fram emot, som det är nu så är det lite oregelbundet om man nu säger så…
Man får fasta tider att äta och att gå på toa, det gör mycket.
Nog om detta!
Vi fick en soffa som var trasig . Det var via en Facebook grupp Köp och sälj Tierp En soffgrupp som skänktes den var trasig i sömmarna så stoppningen tittade fram. En 3a och två fåtöljer. Det var bara att hämta.(tack för hjälpen med lån av stor bil R,K )

Nu har jag suttit och sytt ihop den och den blev som ny . Härligt det behövde en soffpotatis som mig .
Som ny våran soffa

söndag 4 januari 2015

Saker man inte vill veta

Inte rent mjöl i påsen och hår i brödet !




Nu vet inte jag, och någon expert  är jag inte ,men det har kommit till min kännedom att man tillsätter hår I vårat mjöl ! Ja just det HÅR! från människa eller djur  Mjölbehandlings medel som det vackert står på påsen.
 
Att vi äter människohår hade inte jag en aning om , och detta är rent äckligt!
De säljs i Sverige helt utan att förvarna veganer, vegetarianer, och andra som av olika skäl är restriktiva med vad de äter. (jag vill inte bli en kannibal)


Detta är vad jag hittar när jag googlar på ämnet. 

Ett stort antal bröd och andra bakverk innehåller aminosyran L-cysteine, som vanligtvis tillverkas av människo- och djurhår. Även kycklingfjädrar används i ämnet E 920.
Smördeg, pita bröd och vaniljmunkar är exempel där L-cystein förekommer .ca 75 % av allt fabrikstillverkat bröd innehåller cystein

 Den enda restriktionen som finns inom EU är att huvuddelen  i E 920 inte får vara människohår.
Kina  Indien och i Tyskland tillverkar detta och exporterar till hela världen

Uppsamling av hår från frisörer i Kina , rensning från fimpar och skräp läggs detta i syrabad 24 timmar.  Tillsamman med det betydligt dyrare ankfjädrar . och blir då animaliskt mjölbehandlings medlet aminosyran L-cysteine
Ett ämne som torkas till pulver och exporteras .
Hår från bårhus är förbjudet även i Kina , Men det finns inga garantierHår från människa  är den billigaste råvaran ,djurhår, horn samlas  in också  och löses upp i kemikalier
 
Enligt en artikel i Illustrerad vetenskap Nr 8 2014 kan man läsa : Årligen producerar Kina  12 000 ton cystein , 80 % av produkten kommer från fjädrar.
Fakta
E 920 - L-cystein (övriga tillsatser)
FUNKTION 
Mjölbehandlingsmedel.
FRAMSTÄLLNING 
Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i mjöl.


E920
L-cystein
Tas fram ur aminosyran cystein, som man hittar i horn och hår från djur. Ett mjölbehandlingsmedel som förbättrar bakegenskaper och som uteslutande används till mjöl.Detta gör degen mjukare & mer lättknådad, vilket spar både tid & energi vid tillverkningen ” säger dom på livsmedelverket när man rådfrågar

 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985
Mjölbehandlingsmedel
 
Vad sker i degen?
Då degen just har blandats ihop har en liten del av glutenkopplingarna skett, långt ifrån optimal. Bland "kopplingarna" finns det både svaga och starka kopplingar.
Den svagaste kopplingen som finns i degen är Van Der Waals koppling, och den starkaste är en kovalent(elektronparbindning) svavelbinding, där emellan finns det tre olika kopplingar som är olika starka.

När degen blandas ihop börjar kopplingar ske i proteinkedjorna, och ett stort antal svaga kopplingar knyter snabbt kontakt. Om man nöjer sig med dessa kopplingar får man en klibbig deg och ett bröd som inte håller för att jäsa en längre tid, den släpper gas. Genom att fortsätta att knåda degen brister de svaga kopplingarna och starkare kopplar ihop, det är anledningen (tillsammans med att stärkelsen fått till att suga vätska) till att degen blir styvare när den knådas.

Sammanslagningen av aminosyror är s.k. kovalent bindning mellan svavelatomerna i aminosyran cystein, degen blir härigenom starkare och kan motstå gastrycket under jäsningen. Genom att tillsätta exempelvis sojamjöl (max 3 %) får man en kraftigare utveckling av svavelbryggning. Genom att tillsätta askorbinsyra i mjölet skyndar man på svavelbindningen i degen och därmed glutenstyrkan.

http://bakkemi.se/bageri/degen.html
 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985


lördag 3 januari 2015

Inte rent mjöl i påsen och hår i brödet !


Inte rent mjöl i påsen och hår i brödet !




Nu vet inte jag, och någon expert  är jag inte ,men det har kommit till min kännedom att man tillsätter hår I vårat mjöl ! Ja just det HÅR! från människa eller djur  Mjölbehandlings medel som det vackert står på påsen.
Att vi äter människohår hade inte jag en aning om , och detta är rent äckligt!
De säljs i Sverige helt utan att förvarna veganer, vegetarianer, och andra som av olika skäl är restriktiva med vad de äter. (jag vill inte bli en kannibal)


Detta är vad jag hittar när jag googlar på ämnet.


Ett stort antal bröd och andra bakverk innehåller aminosyran L-cysteine, som vanligtvis tillverkas av människo- och djurhår. Även kycklingfjädrar används i ämnet E 920.
Smördeg, pita bröd och vaniljmunkar är exempel där L-cystein förekommer .ca 75 % av allt fabrikstillverkat bröd innehåller cystein

 Den enda restriktionen som finns inom EU är att huvuddelen  i E 920 inte får vara människohår.
Kina  Indien och i Tyskland tillverkar detta och exporterar till hela världen

Uppsamling av hår från frisörer i Kina , rensning från fimpar och skräp läggs detta i syrabad 24 timmar.  Tillsamman med det betydligt dyrare ankfjädrar . och blir då animaliskt mjölbehandlings medlet aminosyran L-cysteine
Ett ämne som torkas till pulver och exporteras .
Hår från bårhus är förbjudet även i Kina , Men det finns inga garantier Hår från människa  är den billigaste råvaran ,djurhår, horn samlas  in också  och löses upp i kemikalier
Enligt en artikel i Illustrerad vetenskap Nr 8 2014 kan man läsa : Årligen producerar Kina  12 000 ton cystein , 80 % av produkten kommer från fjädrar.
Fakta
E 920 - L-cystein (övriga tillsatser)
FUNKTION 
Mjölbehandlingsmedel.
FRAMSTÄLLNING 
Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i mjöl.


E920
L-cystein
Tas fram ur aminosyran cystein, som man hittar i horn och hår från djur. Ett mjölbehandlingsmedel som förbättrar bakegenskaper och som uteslutande används till mjöl.Detta gör degen mjukare & mer lättknådad, vilket spar både tid & energi vid tillverkningen ” säger dom på livsmedelverket när man rådfrågar

 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985
Mjölbehandlingsmedel
Vad sker i degen?
Då degen just har blandats ihop har en liten del av glutenkopplingarna skett, långt ifrån optimal. Bland "kopplingarna" finns det både svaga och starka kopplingar.
Den svagaste kopplingen som finns i degen är Van Der Waals koppling, och den starkaste är en kovalent(elektronparbindning) svavelbinding, där emellan finns det tre olika kopplingar som är olika starka.

När degen blandas ihop börjar kopplingar ske i proteinkedjorna, och ett stort antal svaga kopplingar knyter snabbt kontakt. Om man nöjer sig med dessa kopplingar får man en klibbig deg och ett bröd som inte håller för att jäsa en längre tid, den släpper gas. Genom att fortsätta att knåda degen brister de svaga kopplingarna och starkare kopplar ihop, det är anledningen (tillsammans med att stärkelsen fått till att suga vätska) till att degen blir styvare när den knådas.

Sammanslagningen av aminosyror är s.k. kovalent bindning mellan svavelatomerna i aminosyran cystein, degen blir härigenom starkare och kan motstå gastrycket under jäsningen. Genom att tillsätta exempelvis sojamjöl (max 3 %) får man en kraftigare utveckling av svavelbryggning. Genom att tillsätta askorbinsyra i mjölet skyndar man på svavelbindningen i degen och därmed glutenstyrkan.

http://bakkemi.se/bageri/degen.html
 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27985


Sears katalog från 1958

Tänk om man fortfarande kunde beställa
från Sears katalog 1958
Det  vore något att hänga i granen.
                                          Jag tycker att det är något speciellt med dessa sköra granornamenten