tisdag 16 augusti 2011

Faran med att plocka Rönnbär

Jag ska ut och plocka lite rönnbär för att göra gelé och med rönnbärs kvistar  pynta lite inomhus.Förra gången vi var ute och plockade rönnbör gick det inte så bra

Vi var vid ett gammalt öde torp mitt ute i skogen ,där växte det en härligt rönnbärs träd fullt av mogna frost nypna bär bara att plocka.
Jag skulle prova att torka och safta så vi skulle plocka två hinkar.

När jag stod där under grenarna med hinken i handen och plockade klasar av bären känner jag att det sticker till i nacken  som om det bränns liksom  känslan sprider sig snabbt ner över ryggen och snart så brinner hela jag,,,,Jag släpper hinken och ropar på Nette att jag känner mig konstig.
Då får jag se att över mig på grenen,,,ja i hela rönnbärs trädet så kryllar det av myror, på stammen är det rena motorvägen upp av myror.

Och då förstår jag , jag tittar på mina armar som också dom är full av ilskna  myror
Hela min kropp bränner och dom är nu innanför mina kalsonger och jag skriker rakt  ut. Välter hinken med rönnbär och springande sliter jag av mig mina kläder.

Helt naken rullar jag mig ute i skogen och tror att jag ska dö myrdöden (vet inte om den döden finns men jag kan just då inte tänka klart)Till slut är jag kvitt dessa kryp men jag är nu alldeles röd prickig över hela mig,  och det brände och klia hela kvällen

Det blev inga Rönnbär den gången
Så var försiktig när du plockar dom vackra orange röda sura bären så inte du också får myror i brallan
RECEPT PÅ RÖNNBÄRS GELE´
Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen ett dygn.  Låt två liter rönnbär och ett syrligt äpple i klyftor koka i 5 dl vatten.
Låt saften självrinna genom silduk, ca 30 minuter. Tillsätt 9 dl socker per liter saft. Koka på svag värme i 15-30 minuter tills allt socker löst sig . Skumma väl. Om saften inte "gelé-ar" sig (prova med en klick på tallrik), tillsätt pektin.
Gott till fläsk kött och vilt , en tesked  när du gör sås blir också gott

4 kommentarer:

 1. Hua... jag gillar INTE myror!
  Tror jag hoppar på den gelén även om jag tycker det är gott!

  SvaraRadera
 2. Usch då låter inte alls skoj. Inga bär i världen är värt detta ju!

  SvaraRadera
 3. Hahaha! *fick ett skrattanfall* Ber om ursäkt, men det var så roligt att läsa, inte lika kul att vara du i det läget förstås.....

  SvaraRadera
 4. I det tragiska fick du mej ändå att skratta. Ordspråket -Myror i brallan var ju precis det du hade.

  Ha en bra dag! //Lisa

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.