Vi torkade kött i går , Beef jerky ni vet "cowboy mat" ett gammalt sätt att konservera kött .
vi har alltid lite med oss i ryggsäcken på tur och på utflykter ifall vi blir hungrig (det blir vi)
och i svamp skogen när man sitter och tar en kopp termoskaffe är det gott att tugga på en skiva torkat kött.
Och i dag ska vi göra Beef Jerky till helgen.
3 kg malet magert oxkött -Ingen blandfärs nu! 100 % nöt.
kryddor
2 msk grill krydda
1 msk salt-med Jod
2 pressade vitlöks klyftor (eller vitlökspullver)
1 msk Sambal olek (eller något annat starkt
1 tsk -Rökkrydda finns på flaska, eller en grill kryda med (smoke-rök)
1/2 dl öl.
Går att experimentera med olika blandningar, Taco krydda, örtkryddor, Kebab .. men kom ihåg saltet .
Vi har en "kakspritts" med munstycke i olika former vi väljer ett rör munstycke,
Men det går lika bra att forma köttfärsen med händerna och rulla eller platta ut .
På galler i vår svamp och frukt tork (som vi torkar äpplen och svamp )spritsar vi ut färsen, sedan får man vänta i ca 6 timmar innan Beef Jerkyn är klar.
Det går också bra att torka i ugnen, lägg ut strimlorna på grillgallret till spisen, låna grannens galler så får du två eller tre galler som du samtidigt kan stoppa in i ugnen, Men tänk då på att Grannen måste få smaka.
Sätt på det lägsta graderna typ 50 grader och stäng inte igen ugnsluckan helt En träslev emellan luckan och ugnen blir bra,
ca 7 timmar i ugnen vänd efter halva tiden korven på gallret.
Sedan är det bara att låta den svalna och lägga den i burk
förvaras torrt, ( den hinner inte bli så gammal )
Vi har en "kakspritts" med munstycke i olika former vi väljer ett rör munstycke,
Men det går lika bra att forma köttfärsen med händerna och rulla eller platta ut .
På galler i vår svamp och frukt tork (som vi torkar äpplen och svamp )spritsar vi ut färsen, sedan får man vänta i ca 6 timmar innan Beef Jerkyn är klar.
Det går också bra att torka i ugnen, lägg ut strimlorna på grillgallret till spisen, låna grannens galler så får du två eller tre galler som du samtidigt kan stoppa in i ugnen, Men tänk då på att Grannen måste få smaka.
Sätt på det lägsta graderna typ 50 grader och stäng inte igen ugnsluckan helt En träslev emellan luckan och ugnen blir bra,
ca 7 timmar i ugnen vänd efter halva tiden korven på gallret.
Sedan är det bara att låta den svalna och lägga den i burk
förvaras torrt, ( den hinner inte bli så gammal )
Dum fråga men är det säkert att äta "rå" köttfärs utan att värmts upp till en viss punkt eller är den fryst innan?
SvaraRaderaBara Nötkött (ingen gris)salt,kryddor och värmen ifrån torken. ett gammalt sätt att konservera kött .och behöver ingen värme heller om du ska torka kött och korv. torrt och flugfritt.
SvaraRaderaKalas - Tack! Ska prova detta när jag får tag i rätt kött (tror vi bara har blandfärs hemma för tillfället)! :D
RaderaI have read many blogs but your blog are always very nice and now here I got some detail about the jerky it's a Good work keep it up.
SvaraRaderajerky
Tack
Radera