onsdag 20 juni 2012

Hästkött

Vad är Hamburgerkött,  
Jag står här och plattar till Nötkött för att grilla lite hamburgare till kvällen, massor av tillbehör har jag dukat upp, rå lök, saltgurka, tomater, ostskivor, sallad och egen majonnäsdressing och naturligtvis en flaska ketchup
Smörgås pålägget Hamburgerkött är ofta rökt hästkött, ordet hamburgerkött används i syfte att kringgå oviljan att äta häst det är för många tabu att äta ett av våra sällskapsdjur som hästen nu är. 
 Våra svenska hästar går vid slakt till hund kattmat medan
Hamburgerköttet vi äter kommer importerat från Sydamerika. I äldre matlitteratur betyder hamburgerkött däremot en typ av saltat och rökt nötkött, sedan länge tillverkat i Hamburg. Men  det har kommit Svenskproducerat rökt pålägg typ hamburgerkött av nöt i handeln

Hamburgaren
Tyvärr finns fördomen att köttet i maträtten ”hamburgaren”  kommer från häst, 
 men den hamburgaren man köper eller gör själv består av nöt eller fläskfärs, (En hamburgare är en maträtt bestående av en platt köttfärsbiff av nötkött mellan två halvor av en bulle bröd.)

Men förväxlingen lever kvar hos många äldre, jag kan höra påståendet ibland även från mina jämnåriga vänner (jag är runt 50) Att man får  hästkött på hamburger restaurangen !
-Lägg  hästen mellan två bröd och gör hamburgare av dom kräken !
Jag läste den tecknade serien Karl Alfred (popye) när jag var liten, ni vet sjömanen med pipa som äter Spenat och blir stark!
Frasse och hans "Parisare"


 Han har en kompis   Latmasken Frasse (Wimpy) som äter något som såg ut som  hamburgare vilket förr (felaktigt) översattes till svenska som "Parisare" ( korv smörgås) eftersom ingen i Sverige visste vad en hamburgare var då.
Hamburgaren kom först på sent 50 tal Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg. Hamburgerbaren invigdes 1956 av prins Bertil, som inmundigade restaurangens och kanske Sveriges första hamburgare.vem vet ?
 Sveriges första kedja av hamburgerbarer var Max som startades i Gällivare 1961.men det tog tid innan det spred sig i resten av landet. 
Den första McDonalds restuarangen invigdes i Stockholm 27 oktober 1973Jag var där . läs mer här !
Nu ska jag göra några  egna hamburgare och gå ut till grillen som jag tände för en halvtimme sedan.

Jag har fryst mina hamburgare  för då håller dom ihopp bättre på grillen.

Läs mera på
 http://mattsjansson.blogspot.se/2013/02/ungersk-kalopps-svensk-lasagne.html

2 kommentarer:

  1. Här brukar det finnas alspånsrökt hästkött att köpa som pålägg. Mums... Alltså inte om döpt till hamburgerkött.

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.