lördag 6 oktober 2012

Nickel fruktblandning och stridsflygplan


Flygvapnets Nödproviant finns i alla stridsflygplan,


Nerpackade inne i sitsens raketstolen tillsammans med livbåt och annan nödutrustning i händelse av en utskjutning och nödställd ute tills havs eller land.

Denna sats är från Stridsflygplanet Viggen och Sk 60 , medföljande bruksanvisning

M8211-104010-5 Nödproviant FLP/S. Nödprovianten är packad i plåtburk och försedd med lättöppnat dragningslock varför konservöppnare ej erfordras.Kaffe, druvsocker och dom hårda karamellerna Nickel bedömdes under en period som nödvändiga i händelse av en krasch. EnergiPåsförslutare, ståltråd, sugslang, och plastpåse . Plåt-asken andvänds som kokkärl
Och varje vinter åkte piloterna ut i skogen för att öva överlevnad och testa dessa lådor, det finns även en ask med redskap.  Fiskeutrustning, ståltråd, såg, kniv, tändstickor mm. och en kok och bränsle sats.
info tavla satt på Säkmatverkstaden i Uppsala F16
 Säkmatverkstaden i Uppsala F16


Ut skjutningsförloppet i Viggen sker enligt följande: Föraren initierar nödutsprånget genom röda handtag som sitter på stolens kanter bredvid knäna, en elektrisk signal går till krutpatroner som genom gastryck låser upp huven och kastar i väg den. När huven lossnar från flygplanet tänds stolskanonen och föraren lämnar flygplanet. Den raketstol som sitter monterad i JA 37 Viggen består av en stolskanon med en laddning för att skjuta ut förare och stol ur flygplanet, när stolens nederkant når kabinens sargkant tänds raketmotorn och föraren går fri från flygplanets bakre fena i uthopp vid höga hastigheter. Pilotens ben som är fäst med vajrar dras in mot stolen för att undvika benskador när man skjuts ut. Kraften från fartvinden gör att kläder trasas sönder.

flygoverall slets fullständigt sönder av fartvinden när piloten sköts ur flygplanet.
 Foto från haveriutredningen.

(Jag arbetade på Säkerhetmatrielverkstaden på Uppsala Flygflottilj )

läs mer om Redskaps sattsen här

11 kommentarer:

 1. Se där.. nu fick jag lära mig en massa nytt.

  SvaraRadera
 2. Tack Linda, har massor som går in och läser detta inlägg (flygfantaster kanske) men du var den enda som stannade upp och skrev,

  SvaraRadera
 3. Jamen det VAR ju kul att läsa... Jag till och med ropade hit maken så han fick se vad piloterna hade med sig. Det visste inte han heller.

  Svar ang tånaglarna: Haha.. nä dom är en sorglig historia. Ojämna och med rester från sommarens rosa lack. Inget att visa upp i skor med öppen tå inte.

  SvaraRadera
 4. Connie Tornevall6 oktober 2012 19:11

  Intressant grejer det där! Undrar hur det skulle sett ut om det var en kvinnlig pilot ;)

  SvaraRadera
 5. Nickelsoppa....det var grejer det när man låg i bivacken. ;-) Kommer ihåg bränsle gelén....det var grejer det... ;-) //Luren

  SvaraRadera
 6. Helt otroligt vad som fick plats, kul att få läsa om det, hade ju aldrig fått veta sånt annars.
  Kommer fortsätta kolla in här och se om man lär sig något mer :)
  Helena (Kenneths Fru)

  SvaraRadera
 7. Lite necro-posting...

  Underbart, tack!
  Tips på var man hittar ett par sådana här satser?

  SvaraRadera
 8. Har några kvar om det är intresant
  matjan59@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Jag såg en burk nödproviant på en loppis i helgen och blev nyfiken på innehållet. Googlade på numret och hamnade här. Tack för informationen.

  SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.