Annat var det förr när jag var mindre på 70 talet
Dom tråkigaste dagarna på året...Det var ÖKEN och det rådde Påsk frid ute, klätt i gula fjädrar
Allt var stängt, tvn med svartklädda tv-hallåor hade helgmåls ringning och påsk gudstjänst och sedan visades det bara filmer om jesu liv ,
och Easter parade från 1941 med Judy Garland och Fred Astaire. visserligen en bra film men ,,,inte i år igen
Ute var det vår i luften men inga kompisar fick vara ute dom hade finkläder på sig och skulle umgås med släckten som var på besök för att äta "Påskmat" egentligen så var det ett julbord som dukades upp igen , Julmusten hade bytt etikett till påskmust
och i Pappers äggen man fick (det ända bra med påsken ) fanns det till hälften äckliga socker ägg som bara var smaklösa.
Det fanns en krypande känsla av ångest, på radion sa dom att han dog på korset för min skull ! där satt jag med munnen full av socker ägg och fick dåligt samvete.
Mamma började prenumenera på en ny tidning som hette Allt Om Mat
Där skulle dom nya trenderna och recepten provas
Att andvända bananer i maten var en av trenderna på 70 talet,
Själv så hatade jag denna rätt, provade många gånger men det gick bara inte att äta, förra veckan serverade skolorna i Uppland ,flygande Jacop då utan nötter.
Så här såg det ut när Flygande Jacob lanserades 1976 i Allt om Mat
Original receptet
Rättens namn har inget med kycklingen att göra utan beror på att dess upphovsman heter Jacopsson, han sysslar i vardagslag med godsexpedition per flyg , då blev det "Flygande Jacop".
Det här behöver man till 8 personer:
4 färdiggrillade Kycklingar
1 tsk salladskrydda
4-5 bananer
4 ½ dl Vispgrädde
2-2 ½ dl Chilesås av Ketchup typ
2 pkt bacon
1 dl salta jordnötter
Så här gör man :
1 Sätt ugnen på 225 grader
2 Bena ut kycklingen och lägg bitarna på en smord ugnsäker form
Krydda eventuellt på kycklingen med salt och peppar,strö över salladskryddan.
3 skala bananerna dela dom först på tvären ,sedan på längden så det blir fyra bitar av varje, Lägg banan bitarna åvan på kycklinbitarna (eller skiva dom som på bilden )
4 Vispa grädden och blanda den med chilisåsen
5 Bred gräddblandningen över banan/kycklingsbitarna,grädda i ugnen ca 20 minuter
6 Skär under tiden baconen och knaperstek dem
7 Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen
Servera naturell grön sallad och kokt ris
Pris per portion ca 8 kr
Hittade även när man bläddrar i ett gammalt nr av allt om mat ett recept på banan o bacon från 10 åriga Joakim
Jockes bananbacon
Det här receptet brukar min mamma laga och det är verkligen uppskattat i familjen. Skriver Joakim 10 år. Det är lättlagat också, jag kan göra det själv !
Detta behöver man till två personer:
4 Stora bananer
1 paket bacon
1 Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt (men inte för mycket)
2 Sänk värmen under pannan och stek bananerna så det blir guldgula.
Lägg baconen direkt på tallriken och bananerna bredvid, gott att äta
Som mellan mål eller kvällsgott med knaprig isbergs sallad till.
Pris per portion ca 3 :75
Glad påsk Från Matts Jansson
Jag som trodde Flygande Jakob var typisk åttiotalsmat, men där ser man...
SvaraRaderaRötter ända från sjuttiotalet alltså.
Det var väl det att man bodde i lilla Tärnsjö som gjorde att man inte kände till det. :D - Hit tog det ju ett tag innan nyheterna nådde fram. ;)
Hahhaha underbart inlägg!! Man har glömt en del.. men gud vilken förändring som skett, nu är det öppet överallt!
SvaraRaderasv; Ja stackars min lilla raring, ska klä ut henne till Power Puff nästa gång =)
Haha, kanon kul inlägg :)
SvaraRaderaJag har aldrig gillat banan i mat ..blää... men börjat vänja mig lite när det serveras. Godis ska inte heller innehålla banansmak, *ryser* vid tanken.
Ja du, mig själv tar vi hand om en annan dag... idag blir det trädgård, städning och tvätt :)
Ha en kanon dag! Hoppas solen skiner på dig :)