Matmyter sprids på facebook och nätet och man vet inte längre vad som är sant eller falskt! och då har jag varit med ett tag (54 år) facebook grupper som matfusket, sprider så mycket falska myter och inger rädsla om vad vi äter, speciellt unga människor som inte har grunden i matkunskap får lätt en uppskrämd relation till mat ,
Micropopcorn Det är nog bland det värsta du kan ge dina barn... Och dig
själv också. Skriver en uppskrämd bloggerska A,N och lägger ut på facebook sidan matfusket
”fakta” om limmet i påsarna till micropopcorn
som kan ge vid uppvärmning popcornslunga en fruktansvärd sjukdom! Folk DÖR som flugor,
"Det är inte sant"
Nils Gunnar Ilbäck, professor vid Uppsala universitet och
toxikolog på på
livsmedelsverket säger att inlägget inte stämmer.
Tandkrämen är giftig för
barnen. Mikropopcornen kan ge dig cancer. Allt enligt inlägg som sprids i
sociala medier.
Men ingenting är sant.
– På ett blogginlägg kan man skriva vad som helst. Denna rädsla bottnar i okunskap,
Men ingenting är sant.
– På ett blogginlägg kan man skriva vad som helst. Denna rädsla bottnar i okunskap,
Vad som började med en bra Facebook grupp
som avslöjar och informerar oss konsumenter om matproducenter och mat
hanteringen, har nu blivit ett tillhåll
för alla som skriver ett inlägg och sprider myter och falska påhitt som bara
skrämmer slag på oss!
Går man in i en matbutik efter att läst
några inlägg från Facebook gruppen Matfusket så får man Ångest rädsla äckel och
skuld i kundvagnen!
Nu gör jag något som är nästan förbjudet jag
angriper en nästan religiös matfusk
rörelse Men allt jag vill att vi sansar oss och inte sprider rädsla och falska rykten
. Att tro att något är som det är är inte nödvändigtvis sant!
Om man ska pricka av allt som är farligt
och oätligt i gruppen matfusket så blir det inte mycket kvar på tallriken
Här är
några äldre myter som även jag har gått på !
Det är inte bra att bada efter maten – man kan
få kramp (1800 tals myt) som fortfarande lever kvar,
man hör den varje sommar
på badstranden.
Lättmargarin
innehåller plastkulor som mjukgörare (ryktet från 70-talet, om
plastkulor i margarin, är en
myt.
Men många tror fortfarande att det stämmer. Kulorna menade man var
tillsatta för att göra margarinet lättare att
breda på smörgåsen.
Systembolagets sprit innehåller
kräkmedel Att systembolaget skulle
tillsätta kräkmedel i spriten är en myt
utan några som helst belägg. Orsaken
skulle vara att förhindra att folk skulle drabbas av akut alkoholförgiftning,
En seglivad myt där många äldre fortfarande svär på att det är sant.
En tand
som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn är just
inget annat än en myt. Det slår
folklivsforskaren Bengt af Klintberg fast sin bok
"Den stulna njuren
Lingonsylten
drygas ut med äpplen För många
år sedan uppdagades det att några lingonsylttillverkare
drygade ut sylten med
äpple. Detta sker inte längre. Men många
tror fortfarande att detta är
Ljus
choklad innehåller mer kalorier än mörk choklad den innehåller lika mycket
kalorier.
Och här är fler myter som vi gått på inom "populär"psykologin
Tror du att vi bara använder 10 procent av vår hjärnkapacitet? Eller att det bästa är att uttrycka sin ilska direkt, i stället för att hålla den inom sig?
Tror du att människor med schizofreni lider av ”personlighetsklyvning”, att folk blir konstiga när det är fullmåne, att spädbarn blir intelligentare av att lyssna till Mozart, eller att cancer kan botas med en positiv attityd?
Du har fel. Men du är inte ensam, och behöver inte skämmas,Förutom att presentera 50 vanliga psykologiska myter och missuppfattningar, med en grundlig genomgång av hur de har uppstått och vad forskningen visat, vill författarna hjälpa läsaren att bättre kunna genomskåda myter genom att förstå mekanismerna som gör att vi tar dem till oss. En längtan efter enkla lösningar och enkla samband, och våra egna – ofta omedvetna – förutfattade meningar är några. Den vanliga missuppfattningen att ett samband mellan två fenomen innebär orsak-verkan är en annan.
När det gäller en del myter finns där en kärna av sanning, påpekar författarna. Den kärnan överdrivs när påståendet sprids, det kan till exempel handla om vissa skillnader mellan könen.
http://www.dn.se/insidan/kunskap-tar-dod-pa-skadliga-myter/
50 great myths of popular psychology. Shattering widespread misconceptions about human behavior” av Scott O Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio och Barry L Beyerstein är utgiven av Wiley-Blackwell.
LÄS MER:
http://www.dn.se/insidan/kunskap-tar-dod-pa-skadliga-myter/
Matfusket
Hundratusen
medlemmar
Lagom till att Matfusket fyller ett år har vi glädjen att välkomna den 100 000:e medlemmen till vår gemenskap. Tack för att Du som läser det här är med och skapar den här sidan och den moderna konsumentupplysningen tillsammans med oss!
Vi fortsätter tillsammans med att skapa en ärligare och hälsosammare matkultur i Sverige.
Kärleksfulla hälsningar
David Appelgren,
Lagom till att Matfusket fyller ett år har vi glädjen att välkomna den 100 000:e medlemmen till vår gemenskap. Tack för att Du som läser det här är med och skapar den här sidan och den moderna konsumentupplysningen tillsammans med oss!
Vi fortsätter tillsammans med att skapa en ärligare och hälsosammare matkultur i Sverige.
Kärleksfulla hälsningar
David Appelgren,
Du ska inte tro på Aftonbladet heller Matts... (Eller någon som uttalar sig, bara för att han råkar vara professor. - DE vet inte allt, och ofta är de betalda för att säga en viss sak dessutom.)
SvaraRaderaVisst är det farligt!
I USA måste man ha varningstexter på tandkrämstuberna, eftersom innehållet i en vanlig tandkrämstub innehåller tillräckligt mycket gift för att döda ett normalviktigt barn i två-treårsåldern, om de skulle äta upp innehållet.
Angående micropopcornen, så är det inte limmet som ger popcornslunga. - Det är fel. Men micropop med smörsmak ska man vara försiktig när man öppnar påsen, eftersom det är då risken finns att man drabbas av popcornslunga.
Det är smöraromen som är farlig, och det bör man tänka på om man steker i fett som har smörarom i sig också.
Det drabbar säkert inte så många i världen varje år, men det är viktigt att känna till, så man kan undvika det.
Kunskap är makt, och har man kunskapen, så kan man välja själv vad man vill göra.
En gång i tiden påstod man att cigarettrök var välgörande, och det vet vi ju nu att det inte är... - Men det var många som hann bli sjuka, innan de fick veta om riskerna med rökningen, och det känns ju inte direkt schysst...
Ytskitket i påsarna innehåller däremot det hormonstörande ämnet Bisfenol A, och det är inte bra att få i sig, särskilt inte för barn, vars kroppar utvecklas, och hormonsystemet är extra känsligt.
Angående detta med kramp efter maten, finns det också ett litet uns av sanning, även om det inte är riktigt som man påstod, och det har inte med vattnet att göra.
Men jag lovar dig, att om min pappa, som hade kärlkramp hade levt fortfarande, så hade han kunnat berätta om att han inte kunde göra några muskelansträngning direkt efter maten. Han hade problem med att cykla eller gå till affären om han nyss ätit, och kunde inte begripa varför, men det är ju så att när man ätit så går blodet i kroppen ned till magen, för att bearbeta maten. Det jobbas för fullt där nere med att krama ut näringsämnen och forsla maten framåt i matsmältningsapparaten. Kroppen prioriterar detta framför att skicka blod till musklerna ute kroppen, och det är därför alltid bra att ta det lugnt en stund efter maten, så kroppens olika dela slipper fightas om blodflödet. Gjorde han det, så fick han kärlkramp. - Helt logiskt. Samma sak händer om man ger sig ut och springa efter maten, då man oftast får håll, eller lättare kramp i vaderna, och det får man av precis samma anledning.
Att lägga sig still i vatten är därför inte farligt, men att motionssimma, eller leka vilt direkt efter maten är faktiskt inte så smart. Har man ätit något svårsmält, så kan man liksom drabbas av "blodbrist" i de muskler som inte har med matsmältning att göra och även om man inte vill kalla detta kramp, så kan det bli lite jobbigt...
Ingen läkare kunde förklara det här fenomenet för pappa, innan han kom till Katarina Timander (Alices dotter) som hade goda kunskaper.
Det är så mycket läkare inte får lära sig på sina utbildningar, men hon visste hur det låg till i alla fall. I hans fall var det ju hjärtat som reagerade, eftersom det var lite klent på honom, och det första i kroppen som reagerade på syrebrist.
Nu får jag dela upp texten, och ta resten i en ny kommentar, för det blir visst för långt...
Choklad innehåller lika mycket kalorier oavsett färg, men den ljusa innehåller dubbelt så mycket socker, och det är inte fett som gör oss tjocka, utan kolhydrater.
SvaraRaderaDärför kan man med gott samvete äta mörk choklad, som innehåller mycket nyttigheter, medan den ljusa som är så utspädd och sötad inte är så nyttig.
Lingonsylten innehåller inte längre äppelmos, men om inte folk uppmärksammat detta, och opponerat sig mot det, är jag övertygad om att det fortfarande skulle vara äppelmos smaksatt med lingon i många tillverkares burkar...
De proppar maten fulla med tillsatser, som inte alls är bra för oss. - Så ÄR det bara, och att vi vet om det är bra, så vi kan göra aktiva val.
Alla E-nummer är inte farliga, det finns ju många som är helt naturliga, som t ex sockerkulör, som bara är bränt socker, och inga kemikalier. - Men många ämnen är inte alls bra för oss, och kan störa vår kropps arbete, så att vi mår dåligt. - Då är det bra att veta vad som är vad, så man kan välja bort det man inte vill ha.
Bäst är naturligtvis att laga allt från grunden, och av ekologiska varor. Det är faktiskt så att det inte blir särskilt mycket kvar i kundvagnen som är bra för oss...
Men med det som ÄR nyttigt kan man också komma långt, och om man VET så kan man välja själv. Något man inte kan om man litar på att allt man kan köpa i butiken är okej att stoppa i sig utan några risker alls.
Mitt förslag är att du inte känner äckel, skuld och ångest när du handlar, utan istället känner makt. Makten att själv bestämma vad du vill äta. Det är alltid man själv som väljer. Både vad man vill äta, och vad man vill tänka.
Låt ingen annan tänka åt dig. för då är du maktlös, och maktlöshet ger både en falsk trygghet och rädsla på samma gång. Man kan alltid skylla på någon annan, vilket är bekvämt, men egentligen funkar det ju inte så. - Man måste själv ta ansvar.
Och känner man ändå tveksamhet när man står där i affären, så kanske det är kroppens sätt att tala om för en att det där vill jag inte att du stoppar i mig... - Då tror jag man ska lyssna, för kroppen, den är klok den!
Hej ,,,,Vem ska man tro på ?
SvaraRaderaTomas Dileva sjöng så.
Jag har bara så svårt med folkrörelsen "vi som tror att allt är farligt"
Jag är uppväxt med tidningen allt om mat och råd och rön ,och jag tyckte att sidan Matfusket var en bra sida som avslöjar och informerar men det blev värre och värre saker man läste om (vart förövrigt snabbt spärrad för vidarekommentarer på den gruppen)
efter att jag ifråga satte sanningen bakom vissa Braskande rapporter från läsare som delar sina upptäckter på gruppen matfusket.