fredag 23 maj 2014

Wicked en musikal

 Jag gillar musikaler
Kommer du ihåg filmen Trollkaren från OZ den med Judy Garland  från 1936
Dorothy råkar ut för en tornado, som förflyttar henne tillsammans med hennes hund Toto till landet Oz. Där landar hon med sitt hus på den elaka häxan . Hon får snart veta att den enda som kan hjälpa henne hem igen är Trollkarlen från Oz som bor i Smaragdstaden På väg dit träffar hon på Fågelskrämman utan en hjärna, Plåtman utan ett hjärta och det fega Lejonet  som saknar mod  dom slår följe till Smaragdstaden för att besöka trollkarlen som kan ge dom deras önskningar.  Han  skickar dom till den elaka häxan i västs  för att ta hennes kvast kvast innan han kan hjälpa dom..

Nu har i över 10 år funnits en Musikal som blivit enormt populär, den har satts upp på olika musikal scener över hela världen utom här i Sverige. Wicked  är historien om dom två häxorna i landet OZ
Detta är musikalen om vad som verkligen hände långt innan Dorothy kom dit med sitt hus.
WICKED

Showen börjar där Trollkarlen av OZ slutade Med att Dorothy dödade den onda häxan med att kasta en hink vatten över henne och hon smälte.
Den goda Häxan Galinda(senare blir känd som Glinda den Goda häxan.) Kommer ned i sin bubbla över invånarna i Munchkinlandet med nyheten om att den onda häxan i väst är död.

Men sedan så får vi se hur det hela började en gång Galinda tänker tillbaka på tiden då dom båda häxorna var vänner.  Galinda och den gröna Elphaba(Den gröna flickan som sedan blir den ökända Elaka Häxan Väst)var rumskamrater  i skolan för häxkonster som ligger i den stora Smaragderstaden OZ
Vi får se hur Elphaba föddes, hur hon var en oäkta dotter till en handelsresande och hennes mamma. När hon är föds är hon helt grön på grund av en drink hennes mamma brukade dricka tillsammans med sin älskare. När hennes man ser färgen på sin dotter så avisar han Glinda tar oss sedan tillbaka till stunden när hon träffade den gröna Elphaba på Shiz universitet  . 

Alla hatar henne för att hon är grön och har befogenheter. Elphaba och hennes systers Nessarose,( Elphabas yngre handikappade syster som sedan blir den ökända Elaka Häxan Östan.) Den goda häxan Galinda(hon är noga med uttalet ) är helt bekymmersfri och lite egenkär. Genom ett litet missöde så blir dessa två rumskompisar.
Under dom första veckorna upptäcker Rektor på Shiz Universitet.Madame Morrible att Elphaba har en fantastisk talang för magi / trolldom, och stöttar Elphaba att hon kan hamna i toppen om hon " gör som hon blir tillsagd " (Wizard och jag) . Tyvärr går det inte lika bra för  Galinda  på skolan, hon blir inte antagen till Madam Morrible berömda trolldoms program hon är blir förkrossad. Så klyftan mellan dem fördjupas.

















Elphaba och Galinda måste dela rum med varandra, och avskyr samtidigt varandra (Vad är denna känsla? )  Men det populära Galinda får alla att hata Elphaba, lärarens gröna gullunge eftersom hon är så smart.

Hon blir vän med Dr Dillamond ,( En talande get och lärare på Shiz Universitet.)  , och lär sig att saker och ting i Oz är inte alltid som de verkar (Something Bad) . Dillamond är rädd att han också kommer att få sluta på skolan, och till och med få sin möjlighet att prata fråntagen som många andra djur har fått tidigare.

Plötsligt en dag anländer en prins på skolan, Fiyero , (Dancing Dancing Life ) Galinda blir genast kär och dom två blir snart ett par  . Det blir förberedelser för en stor bal på  Skolan. Men Galinda är populär en Munchkin pojken som heter Boq blir också förälskad i henne ,  men hon är inte intresserad , i stället övertalar hon honom att bjuda  Nessarose  till balen, den gröna häxans syster som sitter i en rullstol..
Galinda har också denna äckliga fula  hatt som hon vill bli av med, men " inte hatar någon tillräckligt mycket för att ge bort den till. " Några av hennes vänner övertala henne att ge den till Elphaba som ett grymt skämt. Elphaba tar tacksamt emot denna gåva  . I utbyte  så får Galinda också gå  i lära  hos Madam Morrible . Galinda skäms otroligt för vad hon har gjort , men det är för sent , Elphaba är redan på dansgolvet med sin hatt , och alla gör narr av henne . Galinda går då ut själv och dansar med Elphaba, och eleverna tystnar och följer sedan efter i dansen.
Efter den stunden är Galinda och Elphaba goda vänner , och dom utbyter hemligheter . Galinda berättar att hon kommer att gifta sig med Prins Fiyero, även om han inte vet om det än !
Elphaba berättar att hennes pappa hatar henne och att det var hennes fel att hennes mamma dog och att Nessarose inte kan gå  . Hon fick skulden för alla olyckor i familjen Hon bär också runt en flaska grönt elixir, som var allt hon hade som ett minne av sin mor . Glinda blir rörd, bestämmer sig för att göra henne till sitt nya " projekt "  och lära henne att bli populär ( Popular ) .
 

Nästa dag, börjar Prins Fiyero fatta tycke för den gröna  " Elfie " som som Galinda har döpt henne till.
 Samtidigt får Dr Dillamond veta att han kommer att få sluta som lärare på skolan upprörda känslor sprider sig
En lejonunge som ska tas till ett otäckt experiment på skolan får Elphaba riktigt arg och stoppar detta med sin magi och hon och Prins Fiyero släpper  den fri i skogen,
Elphaba funderar på var det är med henne som får Prinsen att känna sådana känslor . hon är ingen älskvärd person…
När dom kommer tillbaka till skolan så berättar  Madame Morrible hon har blivit officiellt inbjuden till Emerald City . En stor ära.

Senare på Tågstationen så låtsas Galinda att hon inte bryr sig om att Prins Fiyero nu älskar hennes väninna. Också hennes andra beundrare har fått upp ögonen för  Nessarose .
Dom berättar hur orättvist läraren Dr Dillamond blev avskedad och hur dom räddade Lejonungen.
Galinda beslutar sig för att ändra sitt namn till bara  Glinda utan a för att hedra den älskade läraren som är en get . Han kunde inte riktigt uttala hennes namn.
Elphaba  får dåligt samvete och bjuder med Glinda, till Emerald City (En kort dag ) .
I staden möter dom Trollkarlens guide som vill göra Elphaba till assistent, och för att bevisa sin trollkraft måste hon få Chrstery som är en apa förmågan att kunna flyga Hon öppnar upp denna gamla och oerhört kraftfull trolldoms boken och fortsätter att sjunga ut en besvärjelse.
Och Chrstery får vingar
Guiden visar sedan Elphaba sin makt genom att dra ifrån en gardin och visar henne en bur full av apor med vingar, som också tagit del av hennes trolldom, och nu skulle de vara perfekta spioner. Elphaba inser nu att hon lurats att hjälpa guiden att utnyttja och skada djur i landet OZ ,
Där djur och Munckingbor för evigt ska bli fiender
Elphaba tar farväl till Glinda och ska nu rymma och slåss mot djurens fiender med varenda uns av sin styrka( Defying Gravity ) .




Akt II 

Medborgarna, Glinda , Prins Fiyero , och Madame Morrible , som alla nu är regeringstjänstemän i Landet OZ  Firar Bröllops planerna. Glinda som har beslutat sig för att gifta sig med den ovetande Prins Fiyero. Men han har annat och tänka på som vaktchef är han ute för att fånga in Elphaba.
 Han lämnar upprört festen eftersom han inte kan ta de lögner, propaganda och ytlighet som landet OZ nu står för, vilket gör Glinda lycklig (Tack och lov)


Nessarose  är nu  guvernör i Munchkinlandet  och har tagit bort  Munchkins folket alla deras rättigheter. Elphaba dyker upp för att leta efter ett gömställe, och för att hälsa på sin syster. som blivit en elak bitter kvinna.. Hon är väldigt arg på Elphaba för att hon övergav henne och hon kräver att få veta varför Elphaba inte har gett henne förmågan att gå. Elphaba säger en trollformel och Nessarose tofflor förvandlas och lyser nu som två röda rubiner  ,
 Plötsligt kan hon med hjälp  av dessa röda skor gå igen.  Boq är överlycklig för nu tror han att han kan lämna   I ilska över att han bara tyckte synd om henne så krymper hon  Bogs hjärta.!,
 Elphaba försöker desperat att rädda hans liv och förvandlar honom till en Man av plåt. Han har förlorat sitt hjärta Nessarose  skyller allt på Elphaba 

Tillbaka i smaragdstaden,  Elphaba återvänder för att frigöra de fängslade flygande aporna. Trollkarlen stoppar henne och frestar henne att ge upp sin sak och bli en underbar magisk häxa .
 ( Wonderful ) . Hon ger sig nästan, men märker då en ensam dold figur, som visar sig vara Dr Dillamond ,som helt återgått till att vara ett dum djur utan talförmåga, han vet inte ens vem hon är . Elphaba förkastar allt och försökte fly, men stoppas av vakterna  . Prins Fiyero rusar  in och hjälper Elphaba .
När Glinda kommer in Och ser hur  hur dom två älskar varandra , förvandlas hennes känslor till hat och sorg .

Lämnad av prinsen får den svartsjuka Glinda att föreslå för Madame Morrible och guiden att de använder Nessarose som bete för att fånga Elfghaba . De andra två tycker det är en bra idé, men väljer att ta det ett steg längre.Hon ska dö!

Gömda en bit bort så bekräftar dom två rymlingarna sin nyfunna kärlek (så länge du är min ) Men innan dom kan springa iväg till Prins Fiyero s övergivna slott , ser Elphaba en märklig vision om ett flygande hus i skyn. Hon flyger iväg till Munchkinland bara för att   upptäcka ankomsten av Dorothy och döden av hennes syster Nessarose. Ett hus har landat på henne.och hennes röda rubin skor är stulna av Torothy Flickan från jorden.
Elphaba och Glinda drabbar samman senare i ett kvastslagsmål.

Prins Fiyero aresteras och döms till döden Han hängs upp på en pinne och bärs ut på ett fält .
 Elphaba återvänder till Prinsens slott förtvivlad och desperat kastar hon en trollformel för att rädda Fiyero liv. och inser nu att hon aldrig kommer att bli älskad av världen igen.och överlämna sig åt  häxans makt och styrka. Onskan besitter henne nu .
I landet OZ förbereds en häxjakt .

Glinda ställer Madam Morrible mot väggen och frågar ut henne varför Nessaros dog, Morrible  ryter bara tillbaka ilsket och varnar Glinda att göra sitt jobb utan att ställa frågor

Elphaba har nu fångat Flickan från jorden Dorothy och hennes hund Toto och Glinda anländer för att övertala henne att låta Dorothy gå . Elphaba försöker förklara för sin vän Glinda , att efter Prins Fiyeros död  och hennes misslyckande att frige djuren så kan hon inte . Hon ber Glinda att ta sitt ansvar nu , och låta henne dö i frid , så att Glinda kan fortsätta att göra goda saker .Glinda måste lova och svär på att hon aldrig kommer att avslöja deras vänskap, annars skulle folk kanske vända sig mot Glinda .

Makten måste fråntas Trollkaren av OZ guiden och Madam Morrible , och därmed korruption och ondskan. . Elphaba överlämnar sedan  Trolldomsboken till Glinda berättar hon hur man ska använda det rätt, eftersom det kommer att ge Glinda så mycket makt som hon behöver.
Vid detta sista avsked, när dom två vännerna säger adjö lovar dom varandra vännskap förevigt

Efter Elphaba har smält och försvunnit i en pöl av vatten,
Går Glinda sin väg.
Glinda  lägger ihop två och två . Elphaba hade burit en flaska grönt elixir runt sin hals  hela sitt liv, som var det hennes mors,  Madam  Morrible skickas bort, liksom guiden , och Glinda tar över.

Inuti Häxans slott, där vid vattenpölen  dyker en halm man upp och sparkar undan häxans hatt som ligger på marken.
Halm mannen böjer sig ner och knackar på golvet, och upp kommer Elphaba ur en hemlig lucka i marken. Prins Fiyero är fågelskrämman, tack vare Elphaba har han överlevt.

 Glinda förbereder sig för att berätta nyheten om Elfie död till folket ... När hon får reda på att Elphaba lever .Elphaba och Glinda säga adjö en sista gång mitt i glädje från medborgarna i Oz  att häxan är död. (Final )



Här har vi en som vill gå och se detta .jag har väntat i 10 år

https://www.opera.se/forestallningar/sasong-2023-2024/wicked/


2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt inte sett den - men borde kanske!!

    Sv: Solen är bra till nästan allt! :)

    SvaraRadera
  2. SLUTA GRÅT OCH SÖK EFTER KÄRLEK STAVNINGAR ONLINE SÖK INTE MER EFTER DIN LÖSNING, ÅTERSTÄLL DITT ÄKTENSKAP OCH RELATION NU MED HJÄLP AV DR WALE

    Allt började i maj förra året när min man besökte Schweiz för ett program som varade i två månader, när min man kom hem märkte jag några förändringar i hans karaktär mot mig och barnen, allt jag gör för att göra honom glad blir han irriterad och tjatar slumpmässigt, lämnar hemmet och kommer tillbaka sent, förr söker han efter en kallelse ensam till Schweiz igen, vilket jag gav med tanke på att det skulle göra honom lycklig men till min största förvåning visste jag aldrig att det var slutet på vårt äktenskap om inte DR WALE Äktenskapsräddare, Med vänliga hälsningar, jag var så förkrossad när min man sedan sju år lämnade mig och flyttade till Schweiz för att vara med en annan kvinna. Smärtorna var bara för mycket för mig att bära att jag inte bara orkade längre. Så jag var tvungen att kontakta internet för att få hjälp tills jag fick reda på att DR WALE var den verkliga affären.. Jag hade provat allt jag visste, och med dina besvärjelser, välsignelser och extraordinära magiska krafter gjorde du allt arbetet för mig, vilket du har garanterat mig positivt resultat inom en vecka, min före detta make kom tillbaka till mig och han var ångerfull för allt han har gjort. Och nu är mitt liv balanserat och jag är lycklig igen. Allt tack vare dig sir du kontaktar honom via WhatsApp: +2347054019402 ELLER E-post: drwalespellhome@gmail.com

    SvaraRadera

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.